17.06.2021 | Skupina C
17.06.2021 | Sk. C
2 - 0
(1:0)

Holandsko je v osemfinále, proti Rakúsku sa blysol krajný obranca

Holandský obranca Denzel Dumfries (vpravo) sa teší z gólu do siete Rakúska.
Holandský obranca Denzel Dumfries (vpravo) sa teší z gólu do siete Rakúska. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. jún 2021 o 22:51 (aktualizované 17. jún 2021 o 23:28)

Holandsko dnes zdolalo Rakúsko v zápase ME vo futbale (EURO 2020 / 2021), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Holandsko - Rakúsko 2:0 (1:0)

Góly: 11. Depay (pen.), 67. Dumfries

ŽK: De Roon - Alaba, Bachmann

Rozhodovali: Grinfeeld - Hassan, Yarkoni (všetci Izr.)

Holandsko: Stekelenburg - De Vrij, De Ligt, Blind (64. Ake) - Dumfries, De Roon (74. Gravenberch), Wijnaldum, F. De Jong, Van Aanholt (65. Wijndal) - Weghorst (64. Malen), Depay (82. L. De Jong)

Rakúsko: Bachmann - Lainer, Dragovič (84. Lienhart), Hinterreger, Ulmer - Baumgartner (70. Lazaro), Schlager (84. Onisiwo), Laimer (62. Grillitsch), Alaba - Gregoritsch (61. Kalajdžič), Sabitzer

AMSTERDAM. Holandsko dnes zdolalo Rakúsko 2:0 vo svojom druhom zápase v rámci skupiny C na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). Na konte má plný počet šiestich bodov a stalo sa ďalším osemfinalistom turnaja. 

V 11. minúte premenil pokutový kop po faule Davida Alabu na Denzela Dumfriesa domáci ofenzívny líder Memphis Depay a po zmene strán zakončil gólom rýchly brejk výborne hrajúci krajný obranca Dumfries. 

Holanďania ukončia svoje účinkovanie v skupinovej fáze v pondelok 21. júna proti Severnému Macedónsku opäť v Amsterdame.

Rakúšania si v treťom vystúpení v ten istý deň zmerajú sily v priamom súboji o druhú priečku s Ukrajinou v Bukurešti (oba zápasy o 18.00 h).

Tabuľka: skupina C

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Holandsko - Rakúsko na ME vo futbale

I. polčas

Oba tímy mali pred vzájomným súbojom na konte tri body a jeden z nich si v prípade víťazstva mohol zabezpečiť postup do osemfinále. Holanďania vstúpili do zápasu ofenzívne a veľmi rýchlo sa dočkali gólovej odmeny.

Najprv sa na útočný výlet vybral De Vrij a po ňom skončil na zemi aj Dumfries, ktorému Alaba prišliapol nohu vnútri šestnástky. Po krátkej konzultácii so systémom VAR bola nariadená jedenástka. Strelou k žrdi ju premenil Depay.

Favorit otvoril skóre už v 11. minúte, čo Rakúšanom bez potrestaného kanoniera Arnautoviča výrazne skomplikovalo situáciu.

Až po takmer polhodine hry ukázali zuby aj Rakúšania, ale Sabitzer nedotiahol svoj prienik do pokutového územia do zakončenia.

V závere predviedli Holanďania ďalšiu rýchlu akciu, Weghorst si spracoval loptu v šestnástke a namiesto strely ponúkol loptu Depayovi. Ten však vo vyloženej možnosti trestuhodne prestrelil bránku.

II. polčas

Domáci neodštartovali druhý polčas tak svižne ako úvodné dejstvo a dopriali súperovi trocha priestoru, Rakúšania ho však nedokázali zužitkovať. Stekelenburga sa im nedarilo ohrozovať ani zo štandardných situácií.

Po hodine hry mohli Holanďania zdvojnásobiť svoj náskok. Po Depayovom rohu Weghorst sklepol loptu pre De Ligta. Jeho hlavičku z bezprostrednej blízkosti vyrazil Bachmann a lopta sa poodrážala mimo bránky.

Rakúšania sa v snahe o vyrovnanie vytiahli o čosi vyššie a v 67. minúte to domáci potrestali poisťujúcim zásahom. Depay vyslal do expresnej kontry Malena. Ten prihral ešte nabiehajúcemu Dumfriesovi, ktorý prepálil rakúskeho brankára.

Následne Kalajdžičovu hlavičku skrotil Stekelenburg, Alaba vystrelil z diaľky tesne vedľa a v závere si holandský brankár poradil aj s hlavičkou Onisiwa.

Hlasy po zápase:

(zdroje: ORF, uefa.com):

Frank de Boer, tréner Holandska: "Na turnaji si musíte zvyknúť na systém, akým hráte. Na držanie sa taktiky a formácie. Diskutujeme o tom, čo môžeme zlepšiť, čo sme mohli vyriešiť inak. Takto sme si postupne vybudovali tímové cítenie a to je pre nás veľmi dôležité."

Franco Foda, tréner Rakúska: "V prvom polčase sme príliš ľahko strácali loptu a Holanďanom sme neustále ponúkali protiútoky. Niekoľkokrát sme sa dostali do blízkosti bránky, ale naše centre sa neujali a celkovo sme si nevypracovali dostatok príležitostí. Hrali sme organizovane, ale vo finálnej fáze sme neboli chladnokrvní."

Denzel Dumfries, autor gólu Holandska a hráč zápasu: "Mojimi výpadmi dopredu sa snažím vytvárať priestor. Na tomto šampionáte sme strelili už päť nádherných gólov."

David Alaba, kapitán Rakúska: "Som hrdý na náš tím, ukázali sme odhodlanie proti silnému súperovi. Vo finálnej fáze sme nehrali podľa našich predstáv. Za jedenástku beriem plnú zodpovednosť, naozaj ma to veľmi mrzí."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Holandsko je v osemfinále, proti Rakúsku sa blysol krajný obranca