09.12.2022 | Štvrťfinále
09.12.2022 | Štvrť.
2 - 3 pp
(2:2, 0:0)
Pokutové kopy
3:4

Bude to ďalší pamätný zápas? Na Messiho si Holanďania trúfajú

Radosť futbalistov Holandska na MS v Katare 2022.
Radosť futbalistov Holandska na MS v Katare 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. dec 2022 o 12:05

Preview pred štvrťfinálovým zápasom Argentína - Holandsko.

DAUHA. Futbalisti Holandska a Argentíny sa stretnú vo vzájomnom zápase po ôsmich rokoch a opäť na majstrovstvách sveta.

V Brazílii uspeli Lionel Messi a spol., keď zdolali "oranjes" v semifinále 4:2 na strely z 11 m. Po riadnom hracom čase a predĺžení sa skončil zápas 0:0.

Zo súčasných tímov si pamätajú vzájomné súboje šiesti, na argentínskej strane okrem Messiho aj Angel Di Maria a na druhej Daley Blind, Memphis Depay, Stefan de Vrij a tréner Louis van Gaal.

"Musíme sa odplatiť Argentíne za to, čo sa stalo dva šampionáty dozadu," povedal pre FIFA kouč Holanďanov. Štvrťfinálový duel je na programe v piatok o 20.00 SEČ na štadióne Lusail s kapacitou takmer 90-tisíc divákov.

Bohatá história pamätných zápasov

Holandsko a Argentína majú bohatú históriu a ich vzájomné súboje patria medzi klasiky svetových šampionátov, na ktorých sa stretli doteraz päťkrát.

Prvý odohrali v roku 1974 v skupine a "tulipány" vyhrali aj vďaka dvom gólom Johana Cruyffa 4:0. O štyri roky neskôr sa po finálovom triumfe 3:1 pp tešili z titulu na domácej pôde Juhoameričania. Dva góly strelil Mario Kempes.

Na ďalší vzájomný duel čakali 20 rokov, vypäté štvrťfinále s červenými kartami na oboch stranách v Marseille vyhrali Holanďania 2:1. Pamätný víťazný gól vtedy strelil v 89. minúte Dennis Bergkamp.

V roku 2006 sa rozišli v základnej skupine bez gólov, pričom mali obe krajiny už istý postup do vyraďovačky a o osem rokov neskôr rozhodli po ďalšej bezgólovej remíze "La Albiceleste" až v rozstrele.

Pred piatkom sú papieroví favoriti dvojnásobní majstri sveta, ale na tomto šampionáte prešli do štvrťfinále hladšie trojnásobní neúspešní finalisti.

Holanďania vyhrali skupinu so siedmimi bodmi a skóre 5:1 a v osemfinále zdolali ofenzívny tím USA 3:1 vďaka dvom gólom z prvého polčasu.

V útoku ich ťahá trojgólový Cody Gakpo, defenzívu diriguje skúsený Virgil van Dijk a v bráne žiari pred turnajom v podstate neznámy Andries Noppert.

Kým obranca Nathan Aké hovorí o Messim ako o zrejme najlepšom futbalistovi v histórii, spomenutý brankár si na neho trúfa aj v prípadnom rozstrele. "Je človek, rovnako ako my. Aj on sa môže pomýliť a už sme to na turnaji videli."

Holandsko - Argentína

Rozhodujú: Antonio Mateu - Pau Cebrian Devis, Roberto Diaz Perez del Palomar (všetci Šp.)

Predpokladané zostavy:

Holandsko: Noppert - Timber, van Dijk, Ake - Dumfries, de Roon, F. de Jong, Blind - Klaassen - Gakpo, Depay

Argentína: E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Acuna - De Paul, Fernandez, Mac Allister - Messi, Alvarez, Di Maria

Van Gaal: Môžeme sa stať majstri sveta

Skúsený tréner sa napriek úspešnému ťaženiu nevyhol kritike, novinári z rodnej krajiny mu vyčítali, že namiesto "totálneho" hrá jeho tím "nudný" futbal.

"Samozrejme, že by sme chceli hrať holandským štýlom. Ale koniec koncov chceme v prvom rade triumfovať. To je najdôležitejšie," povedal po osemfinále stredopoliar Davy Klaassen.

Van Gaal sa posadil minulý rok na lavičku Holanďanov už po tretí raz a oficiálne s mužstvom stále neprehral, keďže neúspechy v jedenástkových rozstreloch sa v štatistikách ako prehry neuvádzajú.

Tréner holandskej reprezentácie Louis van Gaal.
Tréner holandskej reprezentácie Louis van Gaal. (Autor: TASR/AP)

"Pod jeho vedením nás nezdolali, takže si zaslúži prejav úcty. Je veľkým prínosom pre holandský futbal," podržal trénera aj kapitán van Dijk.

"Môžeme sa stať majstrami sveta. Nehovorím, že sa nimi staneme, ale môžeme sa stať majstrami sveta," dodal sedemdesiatjedenročný van Gaal.

Nikdy nevyhrali v riadnom hracom čase

V Katare je najstarší tréner a v piatok si zmeria sily s najmladším. Tým je 44-ročný Lionel Scaloni. "Van Gaal je legenda. Je česť nastúpiť proti nemu. Všetci vedia, čo dokázal ako tréner," vzdal hold svojmu súperovi.

Scaloniho zverenci prišli do Kataru so sériou 36 zápasov bez prehry, no šokujúco ju stratili hneď v úvodnom stretnutí. Po prehre so Saudskou Arábiou 1:2 neoslnili ani v súboji s Mexikom (2:0), no triumfovali vďaka Messimu.

Hviezdny útočník v zápase s Poľskom nepremenil penaltu, ale nakoniec sa tešil z výhry 2:0 a postupu z prvého miesta. V osemfinále s Austráliou (2:1) pridal ďalší gól a aj proti Holanďanom bude najväčšia hrozba.

"Messi je najnebezpečnejší kreatívny hráč, dokáže tvoriť a sám strieľa góly. Ale keď Argentínčania stratia loptu, príliš sa nezapája do defenzívy, čo nám dáva šancu," poznamenal van Gaal.

Argentínčania odohrali s Holandskom dokopy deväť vzájomných duelov, no ani v jednom z nich nezvíťazili v riadnom hracom čase. Teraz sa to pokúsia zmeniť.

"Holanďania nemajú taký brilantný tím, aké boli tie predchádzajúce, ale vedia presne, čo robia a čo chcú hrať. Bude to skvelý zápas medzi dvoma historickými rivalmi a jeden vypadne. My veríme, že pôjdeme ďalej," povedal Scaloni.

Otázny je štart Angela di Mariu, ktorý mal problémy so stehnom a nenastúpil proti Austrálii. Holanďania by mali postaviť rovnakú zostavu ako proti USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Bude to ďalší pamätný zápas? Na Messiho si Holanďania trúfajú