Holandsko
Holandsko
EURO 2024
10.07.2024, Vyraďovacia fáza | Semifinále
1 - 2
1:1
Anglicko
Anglicko

Angličania to dotiahli až do finále, proti Holandsku rozhodli v nadstavenom čase

Víťazná radosť hráčov Anglicka
Fotogaléria (55)
Víťazná radosť hráčov Anglicka (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|10. júl 2024 o 22:55

Futbalisti Anglicka dnes zdolali Holandsko v semifinále na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - semifinále

Holandsko - Anglicko 1:2 (1:1)

Góly: 7. Simons - 18. Kane (z 11m), 90.+1 Watkins

Rozhodcovia: Zwayer - Lupp, Achmüller (všetci Nem.), ŽK: Dumfries, van Dijk, Simons - Bellingham, Saka, Trippier

Diváci: 60 926

Holandsko: Verbruggen - Dumfries (90.+3 Zirkzee), de Vrij, van Dijk, Ake - Schouten, Simons (90.+3 Brobbey), Reijnders - Malen (46. Weghorst), Depay (35. Veerman), Gakpo

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Guehi - Saka (90.+3 Konsa), Mainoo (90.+3 Gallagher), Rice, Trippier (46. Shaw) - Foden (81. Palmer), Bellingham - Kane (81. Watkins)

DORTMUND. Anglickí futbalisti postúpili do finále na EURO 2024 (ME vo futbale) v Nemecku. V utorkovom semifinálovom zápase v Mníchove zdolali Holandsko 2:1, o titul zabojujú proti Španielsku.

Skóre otvoril už v 7. minúte Xavi Simons, no o jedenásť neskôr vyrovnal z penalty Harry Kane a v prvej minúte nadstaveného času rozhodol striedajúci Ollie Watkins.

Finále je na programe v nedeľu o 21.00 h na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Zverenci trénera Garetha Southgata tak zopakovali svoj postup do finále z predošlého kontinentálneho šampionátu.

Pred troma rokmi prehrali v penaltovom rozstrele s Talianskom. Holanďania sa do finále prebojovali iba raz v roku 1988, kedy získali svoju doteraz jedinú trofej na veľkom turnaji.

Fotogaléria zo zápasu Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024

Priebeh zápasu Španielsko - Francúzsko na EURO 2024

I. polčas

Aj druhý semifinálový duel mal od úvodu rýchly spád a diváci čakali na prvý gól iba sedem minút.

Simons vyhral súboj s Riceom na polovici Anglicka, namieril si to k šestnástke, kde z jej hranice prudko vypálil a Pickford nestihol zareagovať. Loptu, ktorá skončila v sieti, zasiahol len končekmi prstov - 1:0.

Angličania ihneď po góle zavelili do útoku. Centrované lopty Holanďania odvrátili, v 14. minúte však po Sakovej práci vystrelil tesne nad brvno Kane, ktorého pri zakončení fauloval Dumfries a rozhodca po vzhliadnutí záznamu ukázal na biely bod. Loptu si postavil anglický kapitán a i keď Verbruggen vystihol smer, gólu nezabránil - 1:1.

Štatistiky zápasu Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024.
Štatistiky zápasu Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024. (Autor: Sofascore)

Aj po vyrovnaní pokračoval ofenzívny futbal z oboch strán. Obrovskú šancu mal Foden, no jeho strelu zastavil na čiare penaltový "hriešnik" Dumfries.

Ten istý hráč bol v centre diania aj na druhej strane, keď vyskočil najvyššie na roh Simonsa a jeho hlavička skončila na brvne. Angličania hrali oproti všetkým predchádzajúcim duelom v Nemecku oveľa ofenzívnejšie, rýchlo a priamočiarymi akciami sa dostávali do šancí.

V 32. minúte mal dobrú opäť Foden, ktorého strela z diaľky trafila žrď. V 35. minúte sa zranil Depay a vystriedal ho Veerman.

II. polčas:

Obaja tréneri cez polčas vystriedali, Malena, ktorý sa po Depayovom odchode presunul na hrot, no nedokázal sa adaptovať, nahradil Weghorst, na druhej strane vymenil Shaw na ľavom kraji Trippiera.

Po zmene strán otupili útočné výpady súpera, no sami toho dopredu veľa nevymysleli. Prvá strela prišla až v 65. minúte, no mala gólové parametre. Veermanov center prepadol k van Dijkovi a výborný zákrok musel vytiahnuť Pickford.

Harry Kane a jeho štatistiky v zápase Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024
Harry Kane a jeho štatistiky v zápase Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024 (Autor: Sofascore)

Z následného rohu hlavičkoval Dumfries nad. Kým v prvej časti boli ofenzívnejší Angličania, v druhom sa stiahli a väčšie šance mali ich súperi.

V 74. minúte predviedol výborný zákrok Walker, ktorý riskantnou, no čistou šmýkačkou zastavil rodiaci sa nájazd Gakpa na bránu a o chvíľu išla Simonsova strela od zeme len na Pickforda.

Angličania predviedli prvú priamočiarejšiu akciu v 80. minúte, keď Foden vysunul Walkera a jeho prízemný center poslal do siete Saka, no gól neplatil pre ofsajd pravého beka.

Pavúk EURO 2024 po semifinálových zápasoch.
Pavúk EURO 2024 po semifinálových zápasoch. (Autor: Sofascore)

Southgate následne poslal na ihrisko Palmera s Watkinsom za Fodena a Kanea. V 88. minúte sa dostal v šestnástke k lopte Palmer, ale vypálil ďaleko od brány.

O tri minúty si zobral slovo aj druhý žolík Watkins, ktorý si nabehol na Palmerovu prihrávku, dobre si ju prebral a presnou krížnou strelou k ľavej žrdi rozhodol o postupe Anglicka do druhého finále ME za sebou.

/zdroj: Reuters/

Gareth Southgate, tréner Anglicka: "Je to ďalší míľnik. Teší ma najmä spôsob, akým sme ho dosiahli, hrali sme celý zápas výborne. Bol to zložitý duel. Holanďania robili celý čas nejaké zmeny, museli sme teda niečo zmeniť aj my. Myslím si, že sme im celý večer spôsobovali ťažkosti. Záver bol špeciálny pre toto mužstvo. Ollie (Watkins) vie skvele napádať, bol tam v správnom momente, aby sme sa to pokúsili zakončiť. Toto je tím, ktorý vie vykúzliť neskutočné momenty."

Ollie Watkins, strelec víťazného gólu Anglicka: "Neuveriteľné. Čakal som na túto chvíľu celé týždne. Je za tým kopec driny, trvalo to, kým som sa sem dostal a som vďačný za túto príležitosť. Chopil som sa jej oboma rukami a som z toho nadšený. Môžem odprisahať, že som pred zápasom povedal Coleovi Palmerovi, že obaja sa dnes dostaneme na ihrisko a že mi prihrá na gól. Vedel som hneď, ako dostal loptu, že ma bude hľadať, v takých momentoch musíte byť hladní po góle, ihneď loptu prebrať a zakončiť. Keď lopta zapadla dolu k žrdi, bol to najkrajší pocit v živote."

Ronald Koeman, tréner Holandska: "Mám dojem, že v záverečných 20 či 25 minútach bolo moje mužstvo trochu sviežejšie ako Anglicko, no oni dali v poslednej minúte skvelý gól. Taký býva niekedy futbal. Nepovedal by som, že to bol šťastný moment, lebo strelili krásny gól. Môžeme byť skutočne hrdí na náš národný tím, hráči odohrali fantastický turnaj."

Holandskí fanúšikovia v Dortmunde počas zápasu Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024.
št 09:42
Semifinále EURO sa neobišlo bez potýčok. Výsledkom je päť zranených a desiatky zatknutýchPriaznivci znepriatelených strán začali po sebe hádzať predmety.
št 09:42
Zásah polície pred semifinále Holandsko - Anglicko na EURO 2024
st 20:23
Napätie stúpalo už pred zápasom. Bitky Holanďanov s Angličanmi musela zastaviť políciaV Dortmunde sa nachádza približne 100-tisíc holandských fanúšikov.
st 20:23
Anglickí reprezentanti sa tešia po triumfe v zápase Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024.
st 21:12
Fotogaléria zo zápasu Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024
st 21:12
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Angličania to dotiahli až do finále, proti Holandsku rozhodli v nadstavenom čase