Hokejový Lev Praha dožíva. Pre Slovan sú jeho hráči drahí

Fanúšikovia HC Lev vytvorili v pražskej O2 aréne divácky rekord v histórii KHL. Na finálový zápas s Magnitogorskom prišlo  17 073 ľudí.
Fanúšikovia HC Lev vytvorili v pražskej O2 aréne divácky rekord v histórii KHL. Na finálový zápas s Magnitogorskom prišlo 17 073 ľudí. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|27. jún 2014 o 17:10

Hokejový klub Lev Praha sa dožíva krutého konca. Po sezóne, v ktorej si získal stabilnejších fanúšikov a atraktívnou hrou v O2 aréne zlomil divácky rekord histórie KHL, zrejme čaká krach

BRATISLAVA. Očakáva sa koniec hokejového Leva. Nemá ho kto financovať. Podľa informácií tlačového hovorcu Jana Rachotu sa nepodarilo akcionárom Jevgenijovi Myškovskému a Petrovi Speychalovi nájsť dosť peňazí na rozpočet.

V poslednej sezóne ho mal klub približne 27 miliónov eur (750 mil. českých korún).

„Nie je vylúčené, že náš klub podobne ako Spartak Moskva požiada o ročné zmrazenie akcionárskej licencie v KHL,“ pripustil Rachota.

Podľa vyhlásenia akcionárov HC Lev potvrdzuje problémy s financovaním. Existuje možnosť, že pražský klub v nej štartovať nebude. Situácia sa podľa nich intenzívne rieši, verdikt padne v pondelok.

Šéf KHL Alexandr Medvedev pre khl.ru povedal, že ak HC Lev peniaze nezoženie, vedenie KHL ho nepodporí. „Zaujímame sa o kluby KHL, ale dotovať ich je v súčasnosti nemožné.“

Slovan by stratil derby

„Bola by to veľká škoda pre tento klub, ale aj pre celý hokej v KHL. Nehovoriac o tom, že Slovan by prišiel o atraktívne derby. Lev má za sebou famóznu sezónu,“ povedal pre SME generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

Podľa neho bolo pre HC Lev rizikom úzke sponzorské portfólium. Na otázku, či sa hráči pražského Leva nestanú objektom záujmu Slovana, reagoval diplomaticky.

„Nemôžem do ničoho vstupovať, keď oficiálne ešte nie je vec potvrdená. Ak by Lev naozaj nehral v budúcej sezóne, nastala by veľmi komplikovaná situácia okolo hráčskych zmlúv, ktoré sú chránené aj hráčskou asociáciou vo vedení KHL.“ Okrem toho sú podľa Krajčiho hráči Leva dosť drahí.

Trojnásobne drahší hráči

„Rozpočet na hráčov mali zhruba trojnásobný, ako máme v Slovane,“ dodal. Na druhej strane časom cena hráčov môže logicky klesať, trh je po odhlásení Donecka zrazu presýtený.

Finančné problémy priznal už začiatkom júna športový riaditeľ Rašid Chabibulin. Vtedy to ešte vyzeralo, že klub prežije. Lev predĺžil zmluvy s hráčmi Ondřejom Němcom a Martinom Švecom a zverejnil plán prípravných stretnutí.

Čakalo sa na výsledok obchodných rokovaní majiteľov. Krach Leva naznačili aj bezvýsledné rozhovory s predstaviteľmi firmy Bestsport, ktorá vlastní O2 arénu v Holešoviciach.

Tam mal Lev v budúcej sezóne pokračovať. Vo finálovej sérii s Magnitogorskom posunuli fanúšikovia Leva historický rekord v návštevnosti ligy na 17 073 divákov.

V HC Lev hrávalo v minulosti viacero slovenských reprezentantov. V jeho prvej sezóne počas lock outu nosil dres Leva aj Zdeno Chára. Minulý rok prišiel z Prahy do Slovana útočník Juraj Mikúš.

J. Mikúš nebol prekvapený

„Pre niektorých hráčov to nebolo až také veľké prekvapenie. Viacerí mali zlé tušenie už koncom sezóny, niečo som začul aj počas svetového šampionátu v Minsku.“

V bývalom HC Lev Poprad, ktorý bol predchodcom pražského Leva, začínal brankár Ján Laco. Teraz ho z ukrajinského Donecka vyhnal požiar nepokojnej politickej situácie do Barysu Astana.

„Na časy v Poprade spomínam rád. Bolo tam veľa slovenských chlapcov, dokázali sme pravidelne naplniť štadión. Potom však došli financie a mnohým hráčom trpezlivosť,“ dodal Laco.

Niektoré zdroje uvádzajú, že krízu HC Lev urýchlilo škrtnutie financií od hlavného partnera KHL Gazpromu.

Sparta nie je v ohrození

„To je úlet. Gazprom zo svojich peňazí financuje chod súťaže, rozhodcov a podobne. Priamo kluby nepodporuje,“ dodal Rachota.

Padli aj špekulácie o tom, že v ohrození je aj český extraligista Sparta Praha, ktorá patrí do spoločného Športového holdingu Praha.

Predseda predstavenstva Sparty Petr Bříza to pre SME poprel.

„Nič z toho, čo sa deje okolo HC Lev, nebude mať negatívny dosah na Spartu.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Hokejový Lev Praha dožíva. Pre Slovan sú jeho hráči drahí