Kryt na tvári ho najskôr otravoval. Skalický je hviezda fínskej ligy

Pavol Skalický.
Pavol Skalický. (Autor: raumanlukko.fi)
Stanislav Benčat|12. feb 2021 o 15:30

V tíme má aj krajana Pospíšila.

Hokejový útočník Pavol Skalický spravil za posledné dve sezóny výrazný výkonnostný krok vpred. Po vlaňajšku, keď sa ako siedmy najproduktívnejší hráč českej ligy 'predal' do Fínska, žiari aj v náročnej korčuliarskej súťaži.

V mužstve lídra tamojšej ligy Lukko Rauma nazbieral v 31 zápasoch 25 bodov. Zaujímavosťou Liigy je fakt, že všetci hráči musia v rámci protipandemických nariadení voči koronavírusu nastupovať s celotvárovým krytom.

„Cítime sa znova ako juniori. Môžeme ísť na draft,“ povedal Skalický na úvod rozhovoru pre Sportnet.

Aké to je, nastupovať s netradičným krytom tváre?

V decembri fínsku ligu na mesiac prerušili, pričom jedna z alternatív bola hrať s celotvárovými krytmi. Je to o zvyku, hoci prvých azda desať dní mi celkom prekážal a bol som z neho nervózny.

Kryt sa zvykne počas tréningu či zápasu zarosiť, niekedy mi výrazne zhorší viditeľnosť. Je to trochu otravné, ale čo už, nosia ho všetci.

Ako často si musíte pretierať kryt?

Počas zápasu mi kustód utrie plexisklo raz, dvakrát za tretinu.

Nemáte problém s dýchaním?

Tiež to bola otázka zvyku. Opakujem, nie je to príjemné, ale aspoň môžeme hrať.

A čo periférne videnie. Neskresľuje ho kryt?

Trochu. Sem-tam sa mi stratí puk z dohľadu, ale to je zriedkavé. Na druhej strane, keď sa človek pozrie na tabuľku, asi sme sa s tým ako tím dobre popasovali. Darí sa nám, čo je podstatné.

Lukko zatiaľ dominuje. Ligu vediete s náskokom 10 bodov, doma ste z 15 duelov vyhrali 14. Cítili ste od začiatku sezóny, že môžete podávať také kvalitné výkony?

Krotil by som nadšenie. Samozrejme, za výkony sme radi, ale až play-off nám nastaví zrkadlo, ako sme naozaj pracovali. Od úvodu sezóny sa však v klube hovorí o smelých ambíciách. Máme na to, aby sme uspeli.

Absolútnou raritou je fakt, že až v 32. zápase vášho mužstva sa zrodil iný výsledok, ako výhra či prehra v riadnom hracom čase. Čím to?

Pre mňa to nie je nič nové. Pred dvoma rokmi som zažil niečo podobné v Mladej Boleslavi, kde sme za celý rok remizovali štyrikrát (prvá remíza nastala v 26. zápase, pozn.). Je to úsmevné, buď sme vyhrali alebo tesne prehrali. Stále chceme získať tri body, asi to bude tým.

Darí sa tímu, ale aj vám. Patríte k najproduktívnejším hráčom ligy. Ako si pochvaľujete fínsku súťaž?

Som rád, že som sem prišiel. Z pohľadu vývoja mojej kariéry to bol dobrý krok. Najdôležitejšie je, že tím šľape. Keď je v kabíne pohoda, ide to aj jednotlivcom.

Tím je dobre poskladaný, sme super partia. Raz sa darí jednej formácii, potom zaberie iná. Silu máme rozloženú do všetkých pätiek, čo je dôležité.

Máte priemer takmer bod na zápas. Čakali ste, že budete v náročnej lige až natoľko produktívny, alebo je to trochu prekvapenie aj pre vás?

Do Fínska som prichádzal s rešpektom. Pôsobí tu veľa domácich talentov, aj kvalitných zámorských hráčov. Alfou a omegou ligy je korčuľovanie. Zo začiatku som s otvorenými ústami sledoval, ako chalani lietajú po ľade. Piati útočia, piati bránia. Človek sa musí mať neustále na pozore a stále ísť naplno.

Je známy fakt, že na cudzinca sa dívajú manažéri a fanúšikovia oveľa prísnejšou optikou, ako na domácich hráčov. Vo vašom prípade však musia byť všetci spokojní. Cítite zo strany vedenia dôveru?

Ako import to mám ťažšie, no s tým som počítal. Nikto mi zatiaľ nič nevyčítal, žiadna kritika. Asi sú spokojní (úsmev).

V klube pôsobí aj váš krajan Kristián Pospíšil či Čech Lukáš Klok. Je asi zrejmé, s kým trávite najviac voľného času...

Sme partia. Chodievame spolu na obedy, keď máme spoločný program a ideme pozerať napríklad Oktagon, zavolám chalanov a sledujeme spolu. Tak to bolo aj na Vianoce. Rodiny za nami nemohli priletieť, tak sme boli u Lukáša.

Zvyknete sa s Ostravákom Klokom podpichovať pri súbojoch českých a slovenských bojovníkov v klietke?

Ani veľmi nie. Sme nestranní a fandíme lepšiemu.

Máte obľúbeného bojovníka?

Páči sa mi Milan Ďatelinka.

Ten bude najbližším súperom legendárneho Karlosa Vémolu. To si asi nenecháte ujsť...

To veru nie, bude to veľká vec. Vémola bude chcieť ísť na zem, ale možno ho Ďateľ vypne. Uvidíme.

Zima mu neprekáža

"Rauma je štyridsaťtisícové mesto ležiace pri Botnickom zálive. Skalický si ho veľmi pochvaľuje. „Mne vyhovuje. Všade je blízko, dá sa tu pekne prejsť. Rád si zájdem do prístavu, do lesa. Vôbec mi neprekáža ani zima, mali sme aj mínus 15. S tým som však počítal. Je to Fínsko."



Vráťme sa k hokeju. S Kristiánom Pospíšilom nastupujete v jednej formácii. Pomáha vám mať krajana nablízku i na ľade?

Samozrejme, je to výhoda. Herné situácie si môžeme povedať v našej reči, vieme sa povzbudiť, potiahnuť. Paráda.

Vo fínskej lige pôsobí osem Slovákov. Je počas korona sezóny priestor na to, aby ste sa pred zápasmi stretli?

Vôbec. Keď hráme vonku, sme úplne izolovaní. Jediný priestor pozdraviť sa je, keď schádzame z ľadu po tretine. Čau-čau a tým to hasne.

Aká je momentálne situácia v krajine s pandémiou?

V obchodoch a na miestach so zhustenou mobilitou nosia ľudia rúška, ale inak všetko funguje normálne. Neviem presne ako v iných okresoch Fínska, ale u nás v Raume to je v pohode. Reštaurácie sú otvorené, rovnako tak obchody. 

Skalického spoluhráč a krajan Kristián Pospíšil.
Skalického spoluhráč a krajan Kristián Pospíšil. (Autor: raumanlukko.fi)

Mimochodom, vy ste prekonali ochorenie Covid-19?

Pred vyše dvoma týždňami som mal deň, dva teplotu, ale našťastie to nebol covid. Absolvoval som testy, vyšli negatívne. Počas tréningu vonku som zjavne prechladol a mal zimnicu.

Ako vnímate celú pandémiu? Máte strach?

Je to nepríjemné, veď korona obdobie žijeme už rok. Asi za všetkých hráčov môžem povedať, že nám nesmierne chýbajú diváci. Rauma je hokejové mesto. Vrcholový futbal sa tu nehrá, fanúšikovia sa zaujímajú ešte tak o florbal.

Zdravie však je prednejšie. Vo svete umierajú ľudia, nemocnice sú preplnené pacientmi. Korona rozhodne nie je len chrípôčka. Treba si dávať pozor.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Kryt na tvári ho najskôr otravoval. Skalický je hviezda fínskej ligy