ZOH budú opäť bez hráčov z NHL. Crosby a ďalší hráči reagujú rozpačito

Sidney Crosby.
Sidney Crosby. (Autor: TASR/AP)
Stanislav Benčat|21. dec 2021 o 22:30

Dôvod je šíriaci sa variant koronavírusu omikron.

NEW YORK. Olympijský hokejový turnaj v Pekingu bude bez hráčov zo zámorskej NHL. Vedenie profiligy sa rozhodlo pre rýchlo sa šíriaci variant koronavírusu omikron neumožniť štart svojim hráčom pod piatimi olympijskými kruhmi.

Podľa informácie ESPN sa už vedenie ligy dohodlo s hráčkou úniou NHLPA a oficiálne oznámenie má prísť v priebehu najbližších 24 hodín.

"Mal som to šťastie a štartoval na dvoch olympiádach. Je mi ľúto najmä hráčov, ktorí sa tešili na svoje prvé hry. Reprezentovať svoju krajinu pod piatimi kruhmi je niečo výnimočné, nestáva sa to každý deň, ani každý rok.

Je to jedinečný zážitok na celý život," povedal smutným hlasom kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, ktorý v drese Kanady získal zlato na domácich ZOH vo Vancouveri 2010 aj v ruskom Soči o štyri roky neskôr.

Sidney Crosby v drese Kanady.
Sidney Crosby v drese Kanady. (Autor: TASR/AP)

"Nasr.lo ma to. Každý z nás sa do Pekingu tešil. Počas posledných mesiacov sa viedli siahodlhé rokovania o uvoľnení hráčov z NHL na olympiádu. Keď sa to podarilo, všetci boli nadšení. Mohol to byť úžasný turnaj," povzdychol si Američan Kyle Connor.

V podobnom duchu reagoval aj jeho krajan, brankár Connor Hellebuyck. "O ďalšie štyri roky budem mať 32 rokov. Viem, že v tom čase by som mal byť na vrchole formy, ale to už bude úplne iný príbeh," uviedol.

Smutný zostal aj hviezdny útočník Tampy Bay Steven Stamkos. O Soči prišiel pre zlomeninu holennej kosti, v Pekingu chcel zabojovať o zlatú medailu:

"Ako malý chlapec snívate o výhre v Stanleyho pohári. To sa mi podarilo. Rovnako tak som vždy sníval o reprezentovaní krajiny na olympiáde. Žiaľ, nie je mi asi súdené."

Pôvodne sa NHL s NHLPA aj Medzinárodnou hokejovou federáciou IIHF dohodla na účasti hráčov na ZOH 2022 aj 2026, kvôli pandémii však teraz názor zmenila. Vedenie NHL už pre koronavírus muselo odložiť 50 zápasov v tejto sezóne.

Na ZOH budú elitní svetoví hráči zo zámoria chýbať druhýkrát za sebou. Absentovali aj v roku 2018 v Pjongčangu. Zo zlata sa vtedy tešili Olympijskí športovci z Ruska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»ZOH budú opäť bez hráčov z NHL. Crosby a ďalší hráči reagujú rozpačito