Hrivík aj Okuliar vedú produktivitu elitných líg. Nemca nazvali monštrom

Marek Hrivík v drese Leksandu.
Marek Hrivík v drese Leksandu. (Autor: Twitter Leksands IF)
Šimon Čop|18. sep 2023 o 13:20

Spomedzi Slovákov zaujal aj jeden brankár.

BRATISLAVA. V ostatnom týždni sa sezóna 2023/24 naplno rozbehla v popredných európskych ligách. Prvé kolá priniesli aj niekoľko výnimočných výkonov Slovákov.

Až dvaja z nich momentálne vedú produktivitu súťaží. Marek Hrivík je s tromi gólmi najlepším strelcom aj naproduktívnejším hráčom švédskej SHL a Oliver Okuliar je na čele bodovania českej Tipsport extraligy.

Pozornosť si však pomaly pýta aj NHL, najmä prostredníctvom mladých nádejí. Viacerí Slováci obstáli solídne, avšak Šimon Nemec vyčnieval natoľko, že ho niektorí odborníci vidia v obrane prvého tímu Devils.

Do výberu najzaujímavejších Slovákov v zahraničných hokejových ligách sa za posledný týždeň okrem menovaných dostal aj veterán Branislav Konrád a hokejista roka Tomáš Tatar, ktorého zmluva prekvapila nielen Slovákov.

Marek Hrivík

Vlaňajšia sezóna nedopadla pre Mareka Hrivíka najideálnejšie. Skrátilo mu ju zranenie a v 23 zápasoch pozbieral iba 14 (2+12) bodov.

V Leksande si však pamätajú na jeho výkony v ročníku 2020/21, keď sa stal najužitočnejším hráčom švédskej SHL. Ak sa k nemu chce aspoň priblížiť, potrebuje silný štart.

A ten sa mu podaril. Po dvoch zápasoch vedie produktivitu elitnej súťaže a zároveň je jej najlepším strelcom. Presadil sa už trikrát.

V prvom stretnutí vo štvrtok čelil Leksand Örebru. Na domácom ľade prehral 3:5 a Slovák strieľal úvodný gól sezóny. V sobotu strelil obidva góly mužstva, pričom na prvý v oslabení mu prihrával Cehlárik, avšak Leksand opäť prehral, tentoraz 2:5 proti Frölunde.

VIDEO: Gól Mareka Hrivíka v oslabení proti Frölunde

Hoci strelecky sa uchytil od prvých minút nového ročníka výborne, ani on sa nevyhol kritike. Web Sportbladet pripomína, že bol dvakrát vylúčený – raz sa vďaka tomu dostala Frölunda do presilovky 5 proti 3 a druhýkrát jeho vylúčenie potrestal Klingberg.

Tridsaťdvaročný asistent kapitána je zatiaľ jedným z mála pozitívnych úkazov v mužstve. Po dvoch prehrách v rade sa hráči a tréneri zamkli v šatni a nasledoval vážny tímový rozhovor.

„Na jednej strane reorganizujeme systém našej hry a na druhej strane máme mnoho mladých a menej skúsených hráčov. Ale nemôžeme hrať tak, že budeme dostávať päť gólov, vtedy je všetko stratené,“ apeluje na svojich zverencov kouč Björn Hellkvist.

Oliver Okuliar

Viac dôvodov na radosť má v týchto dňoch Oliver Okuliar. Darí sa jeho tímu aj jemu samému.

Mountfield Hradec Králové, vicemajster Tipsport extraligy z minulej sezóny, vstúpil do ročníka 2023/24 dvomi výhrami. V piatok zdolal Kometu presvedčivo 4:0 a v nedeľu si poradil s Libercom 5:3.

Pri oboch triumfoch bodovala aj slovenská kométa. V českej najvyššej súťaži nie je momentálne nik produktívnejší ako päťbodový Okuliar.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Hrivík aj Okuliar vedú produktivitu elitných líg. Nemca nazvali monštrom