Zaradia sa medzi esá Winnipegu. Legendárni Fíni sa dočkajú prestížnej pocty

Teemu Selänne a Teppo Numminen.
Teemu Selänne a Teppo Numminen. (Autor: Winnipeg Jets / twitter)
TASR, Sportnet|18. aug 2022 o 11:51

Dresy Selänneho a Numminena vyradia.

WINNIPEG. Vedenie Winnipegu Jets uvedie do klubovej Siene slávy dvojicu fínskych hokejistov Teemu Selänneho a Teppa Numminena.

Bývalé opory tímu ocení pred domácim zápasom NHL s Anaheimom Ducks, ktorý sa uskutoční 17. novembra.

Niekdajší kanonier "tryskáčov" Selänne a obranca Numminen hrali za ešte pôvodnú organizáciu Jets.

Ocenia ich už súčasní Jets, ktorí sa presťahovali do Winnipegu v roku 2011 z Atlanty. Stanú sa v poradí deviatym a desiatym členom klubovej Siene slávy.

Od jej vzniku v roku 2016 boli do nej uvedení Bobby Hull, Ulf Nilsson, Anders Hedberg, Dale Hawerchuk, Ab McDonald, Lars-Erik Sjöberg, Randy Carlyle a Thomas Steen.

Selänne odohral za Winnipeg prvé štyri sezóny profiligovej kariéry, pričom v premiérovom ročníku 1992/93 stanovil doteraz platný nováčikovský rekord NHL so 76 gólmi a 132 bodmi.

Jets ho draftovali v roku 1988 z 10. miesta a odohral za nich celkovo 231 zápasov v základnej časti so ziskom 147 gólov a 306 bodov.

Počas sezóny 1995/96 ho Jets vymenili do Anaheimu. Za Ducks odohral 15 sezón a v roku 2007 s nimi získal slávny Stanleyho pohár.

Kariéru v zámorskej súťaži ukončil v roku 2014 so ziskom 1457 bodov (684+773) v 1451 zápasoch základnej časti, v play off pridal 88 bodov (44+44) v 130 dueloch.

Je historicky najproduktívnejší fínsky hráč v NHL, do Hokejovej siene slávy v Toronte ho uviedli v roku 2017.

Numminen strávil v organizácii 15 sezón, z toho osem ešte v ére originálnych Jets, ďalších sedem po presťahovaní klubu do Phoenixu v roku 1996.

Slávnostné buly zápasu v Helsinkách medzi Floridou a Winnipegom vhodil bývalý hokejista Teppo Numminen.
Slávnostné buly zápasu v Helsinkách medzi Floridou a Winnipegom vhodil bývalý hokejista Teppo Numminen. (Autor: TASR/AP)

V 1098 zápasoch za Jets/Coyotes zaznamenal 108 gólov a 426 asistencií. Trikrát si zahral v exhibícii All Stars. Kariéru ukončil po sezóne 2008/2009. Informoval o tom portál cbc.ca.

Mnoho hokejistov po skončení kariéry uvažuje o ďalšom pokračovaní v hokeji. Majú väčšiu šancu dostať zamestnanie v štruktúrach klubov ako funkcionári, tréneri či skauti.

Teemu sa však zatiaľ na takéto poslanie neodhodlal.

"Počúvam o tom veľa. Čakám na čas, keď budem cítiť, že sa k tomu chcem vrátiť. Nechcem to robiť na päťdesiat percent. Je to veľký záväzok. Zatiaľ som čo sa týka môjho času zameraný na seba.

Myslel som si, že si pár rokov oddýchnem, budem hrávať golf a tenis, a keď budem mať dosť, začnem premýšľať o tom, že by som s tým začal. Ale viete čo? Zatiaľ ten pocit neprišiel," povedal dávnejšie Selänne pre NHL.com.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zaradia sa medzi esá Winnipegu. Legendárni Fíni sa dočkajú prestížnej pocty