Tatar odohral dvojbodový zápas, Halák exceloval, bodoval aj Studenič

Tomáš Tatar v zápase proti Montrealu.
Tomáš Tatar v zápase proti Montrealu. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|8. apr 2022 o 06:51 (aktualizované 8. apr 2022 o 10:45)

Matthews sa stal najlepším v histórii Toronta.

NEW YORK. V nočných zápasoch NHL sa do produktivity zapísali aj slovenskí hokejisti. Tomáš Tatar zaznamenal proti svojmu bývalému tímu dvojbodový zápas. Montrealu strelil gól a pridal asistenciu.

Slovák najprv skóroval rýchlou strelou po prihrávke Dawsona Mercera. Ako asistencia sa mu zarátala vyrazená strela, ktorú dorazil Jesper Bratt. New Jersey Devils napriek tomu podľahli celku Canadiens 4:7.

"Musíme sa zlepšiť v jednoduchých veciach, ktoré nie je ťažké spraviť, ale tieto detaily rozhodujú. Jednoducho musíme byť lepší, pretože tieto drobnosti nás dnes stáli lepší výsledok," povedal Tatar podľa agentúry AP.

V druhom zápase za sebou bodoval Marián Studenič. Hokejista, ktorému sa v drese Dallasu zatiaľ darí, získal asistenciu za bojovnosť. V súboji pri mantineli zvládol kontrolovať puk a prihrať spoluhráčovi, ktorého zblokovaná strela našla Seguina, ktorý skóroval.

Studeničov spolu Andrej Sekera do stretnutia proti Torontu nenastúpil.

Jaroslav Halák odohral proti Arizone veľmi úspešný zápas. Jeho Vancouver vyhral 5:1 a rodák z Bratislavy inkasoval len raz. Pripísal si 28 zákrokov a jeho úspešnosť bola 96,6 %.

Matthews je najlepší v histórii klubu

Auston Matthews v noci strelil ďalšie dva góly. Vďaka prvému z nich sa stal rekordérom Toronta Maple Leafs. Bol to jeho 55. presný zásah v sezóne. Nikto v histórii klubu nestrelil v jednej sezóne toľko gólov ako on.

Rekord doteraz držal Rick Vaive, ktorý v sezóne 1981/82 strelil 54 gólov.

"Obloha je limit pre tohto chalana," chválil Vaive Matthewsa. "Gratulujem mu, rekordy sú na to, aby sa prekonávali a som hrdý, že ten môj bol prekonaný týmto generačným hráčom."

"Zdá sa, že sa stále stáva lepším na oboch stranách ľadu. Teším sa, ako mu potrasiem rukou a pogratulujem osobne," pokračoval Vaive.

Matthews týmto gólom neskončil. Zápas proti Dallasu neskôr rozhodol v predĺžení a rekord posunul na 56 gólov.

Kanonier vedie NHL v počte strelených gólov a je blízko k tomu, aby sa stal prvým hráčom od sezóny 2011/12, ktorý strelí 60 gólov v jednom ročníku. Ostáva mu na to 11 zápasov.

"Keď má niekto taký arzenál zbraní ako on a strieľa takýmto spôsobom, nedivil by som sa, ak by sa počas kariéry dostal na 70 gólov v sezóne," chválil Američana tréner Tampy Bay Jon Cooper.

Chválil ho aj jeho tréner Sheldon Keefe: "Myslím, že jeho zameranie ostáva na tom, aby viedol tento tím a to je na ňom najlepšie, ostáva pokorný a stále tvrdo pracuje. Vie, že je skvelý hráč a že góly budú prichádzať. Náš tím vedie v mnohých smeroch, a to ma veľmi teší."

Josi robí nevídané veci

Klubové rekordy prekonáva aj Roman Josi. V noci proti Ottawe asistoval na všetky tri góly svojho klubu. Ako obranca má v tejto sezóne už 87 bodov.

Je to najviac v sezóne v podaní hráča Nashvillu Predators. Rekord držal 16 rokov útočník Paul Kariya. V 82 zápasoch sezóny 2005/06 mal 85 bodov.

"Paul Kariya je neuveriteľný hráč, sledoval som ho, keď som rástol," hovoril Josi. "Je člen hokejovej siene slávy, úžasný hráč, a celé je to trochu nereálne. Ako som povedal, milujem tento tím. Dostávam veľa voľných bodov, pretože chlapi hrajú veľmi dobre, skórujú a aj naša presilovka je veľmi dobrá. Je to zábava byť členom tohto tímu."

Obrancovi Josimu na prekonanie rekordu stačilo 68 duelov. Má už 19 gólov a 68 asistencií. V celkovej produktivite NHL je na deviatom mieste.

Josiho 87 bodov je niečo jedinečné a nevídané. Od sezóny 1993/94 ich žiaden obranca toľko nemal.

"Bez ohľadu na jeho úspech, je to ten istý chlap," hovoril tréner John Hynes.

"Je pokorný, pracuje tvrdo, je skvelý spoluhráč a hokejista, ktorý sa dobre trénuje. Myslím, že to ho robí špeciálnym. A to ho robí aj kapitánom tohto tímu," nešetril chválou Hynes.

Slová obdivu a chvály mali aj spoluhráči, ktorí okrem výkonov na ľade ocenili kapitánovu osobnosť.

Ten má ešte 12 zápasov na to, aby sa pokúsil získať 13 bodov a dosiahnuť 100-bodový míľnik.

Postupujúci do play off:

Východná konferencia

Metropolitná divízia: Carolina

Atlantická divízia: Florida

Západná konferencia

Centrálna divízia: Colorado

Carolina postúpila do play off

Carolina Hurricanes v noci porazili Buffalo 5:3. Výhra bola špeciálna, klubu z mesta Raleigh zabezpečila postup do play off v štvrtej sezóne za sebou.

"Je to veľký úspech," tešil sa tréner Rod Brind'Amour. "Makali sme celú sezónu. Vieme, že sú aj väčšie a lepšie veci, ktoré chceme dosiahnuť, ale dostať sa do playoff je prvý krok. Dávam za to kredit našim chlapcom. Hrajú naplno každý zápas."

Pred tým ako prišiel do klubu tréner Brind'Amour, Hurricanes nepostúpili do vyraďovacej časti deväťkrát v rade.

V tejto sezóne majú istotu účasti ako tretí tím po Colorade a Floride.

NHL - základná časť - 8. apríl:

Columbus - Philadelphia 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)

Góly: 16. E. Robinson (Gavrikov, Kuraly) – 28. Connauton, 34. Tippett (Sanheim, K. Hayes), 37. N. Cates (Provorov, K. Hayes), 57. Konecny (Frost, J. van Riemsdyk)

New Jersey Devils - Montreal 4:7 (1:3, 1:1, 2:3)

Góly: 8. Tatar (Mercer, Severson), 35. Greer (M. McLeod, Graves), 42. Ty Smith (N. Hischier, Bratt), 51. Bratt (N. Hischier, Tatar) – 5. Suzuki (R. Pitlick, Caufield), 7. Evans (Schueneman, M. Hoffman), 14. Caufield (Suzuki), 37. Armia (Ch. Wideman, B. Gallagher), 42. Ch. Wideman (Clague, Dvorak), 42. Dvorak (Ch. Wideman, Clague), 54. Clague (B. Gallagher, Dvorak)

/Tomáš Tatar (New Jersey) odohral 14 minút a 35 sekúnd, strelil gól a pripísal si asistenciu, dva mínusové body, strelu na bránu a hit/

New York Rangers - Pittsburgh 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly: 21. Vatrano (Kreider, Zibanejad), 30. Panarin (Copp, Trouba), 60. Dryden Hunt (Zibanejad)

Ottawa - Nashville 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)

Góly: 36. M. Joseph (Brännström, P. Kelly), 45. Norris (B. Tkachuk) – 9. Duchene (Mikael Granlund, Josi), 48. Jeannot (Josi, Fabbro), 53. Johansen (Duchene, Josi)

Carolina - Buffalo 5:3 (0:2, 2:1, 3:0)

Góly: 25. Aho (A. Svečnikov, Jarvis), 37. T. Teräväinen, 46. J. Staal (Pesce, Fast), 52. Aho (A. Svečnikov, Jarvis), 60. J. Staal – 4. Tage Thompson (J. Skinner, Tuch), 7. Tuch (J. Skinner, Tage Thompson), 26. V. Olofsson (Mittelstadt, M. Samuelsson)

Dallas - Toronto 3:4pp (1:1, 0:1, 2:1 - 0:1)

Góly: 10. Seguin (Jamie Benn, Studenič), 46. J. Klingberg (Pavelski, J. Robertson), 58. Pavelski (R. Suter, J. Robertson) – 8. W. Nylander (Michejev, Holl), 39. Matthews (Giordano, Tavares), 51. Rielly (Marner, Bunting), 63. Matthews (W. Nylander, Brodie)

/Marián Studenič (Dallas) odohral 13 minút a 34 sekúnd, pripísal si asistenciu a jeden hit/

/Andrej Sekera (Dallas) do zápasu nenastúpil/

Chicago - Seattle 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Góly: 21. Wennberg (Donato, Eberle), 59. Eberle (Gourde, Sheahan)

Arizona - Vancouver 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)

Góly: 28. N. Schmaltz (T. Boyd) – 4. Chiasson (Elias Pettersson, Horvat), 21. Horvat (Podkolzin, Garland), 22. Horvat (Podkolzin, Garland), 32. Elias Pettersson (Chiasson, J. T. Miller), 45. Chiasson (Ekman-Larsson, Elias Pettersson)

/Jaroslav Halák (Vancouver) vychytal víťazstvo, inkasoval jeden gól a zastavil 28 striel, jeho úspešnosť bola 96,6 %/

Los Angeles - Edmonton 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Góly: 23. T. Moore (Danault), 47. Arvidsson (T. Moore) – 4. McDavid (Bouchard), 36. Foegele (D. Ryan, Bouchard), 45. Bouchard (McDavid, E. Kane)

San Jose - Calgary 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Góly: 15. Bonino (Jaycob Megna, Nieto), 46. Couture (T. Meier, M. Ferraro) – 8. M. Tkachuk, 20. T. Lewis (R. Andersson, Hanifin), 34. E. Lindholm (M. Tkachuk, J. Gaudreau), 60. E. Lindholm (M. Tkachuk, J. Gaudreau)

Tabuľka NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tatar odohral dvojbodový zápas, Halák exceloval, bodoval aj Studenič