Hokej: Veličkin si želal Slovan a dostal ho

TASR|15. jún 2007 o 12:52

Magnitogorsk 15. júna (TASR) - K repríze súbojov z roku 1999 medzi Slovanom Bratislava a Metallurgom Magnitogorsk príde v Európskej hokejovej lige, ktorej ...

Magnitogorsk 15. júna (TASR) - K repríze súbojov z roku 1999 medzi Slovanom Bratislava a Metallurgom Magnitogorsk príde v Európskej hokejovej lige, ktorej 4. ročník vyžrebovali vo štvrtok v dejisku zápasov v Petrohrade. Žreb ich totiž zviedol do skupiny Alexandra Ragulina, tretím do partie bude majster Švédska MoDo.

S trojnásobným ruským majstrom (1999, 2001, 2007), víťazom Spenglerovho pohára (2005) a dvojnásobným víťazom EHL (1999, 2000), sa Slovan stretol v bývalej Európskej hokejovej lige. Najskôr zavítal na Ural a v Magnitogorsku 19. októbra zvíťazil 2:1, keď góly Slovana dávali Rudolf Verčík a Richard Kapuš, ktorému na víťazný zásah prihrával terajší kormidelník Slovana Zdeno Cíger. V domácej odvete ale slovanisti ťahali za kratší koniec po "divokom" priebehu. Prehrávali už 0:3, ale znova Kapuš gólom v 48. minúte naštartoval veľký tlak Slovana a v 59. minúte ho vyrovnávajúcim gólom korunoval Ján Lipiansky. Stretnutie sa muselo predlžovať, v ňom gól nepadol a v neprospech Slovana rozhodli až samostatné nájazdy, v ktorých v domácom tíme postupne neuspeli Cíger, Lipiansky, ruský legionár Iľjin a Kapuš.

Kým generálny manažér Slovana Maroš Krajči si do skupiny neželal zástupcu Ruska, generálnemu riaditeľovi Magnitogorska Gennadijovi Veličkinovi vyšiel žreb aspoň sčasti. Pred ním totiž povedal: "Ak mám povedať pravdu, prednostne by som sa chcel v skupine stretnúť s ďbratmi-Slovanmiď, tímami Slovenska a Česka." Neželal si švajčiarsky Davos, ktorý bol v koši práve so Slovanom. "S Davosom sme sa už stretli na Spenglerovom pohári, niekedy sme vyhrali, inokedy prehrali, no zostal dojem, že je to súper, ktorého štýl hry nám nesedí."

Po tom, čo žrebovanie skončilo, Veličkin uviedol, že sa budú snažiť nadviazať na predchádzajúce tri prvenstvá Omsku, Dinama Moskva a Kazane, aj keď zdôraznil, že z roka na rok je to ťažšie. Tento ročník je podľa neho zaujímavý aj tým, že jeho víťaz bude mať šancu zahrať si v novopripravovanom Victoria Cupe aj za účasti tímu z NHL. "Aj preto je náš postoj k EPM veľmi seriózny a budeme sa snažiť náš tím pripraviť tak, aby mal vrcholnú formu práve v tom čase," zdôraznil Veličkin. Ešte predtým si však svojich súperov v skupine prídu pozrieť osobne. "Áno plánujeme cestu v tomto roku do Bratislavy i do ďalekého švédskeho mesta, kde sídli MoDo. "Svojho času sme už v Bratislave hrali, bolo to ešte v čase bývalého formátu Euroligy a vyhrali sme tam po samostatných nájazdoch. Bolo to však dávno. Teraz sa všetko veľmi zmenilo," zaspomínal si Veličkin.

Športový riaditeľ švédskeho majstra MoDo, v ktorom žiaril v uplynulej sezóne slovenský reprezentačný brankár Karol Križan, Erik Holmberg bol po žrebovaní stručný. "Na turnaji sa zúčastní šesť veľkých klubov, každý z nich má vynikajúce tradície. Žreb bol preto neľahký. Dostali sme Metallurg a Slovan a môžem povedať, že nás čakajú mimoriadne ťažké zápasy."

Program 4. ročníka EPM:

skupina Alexandra Ragulina (A):

štvrtok 10. januára: Metallurg Magnitogorsk - MoDo

piatok 11. januára: MoDo - Slovan

sobota 12. januára: Slovan - Metallurg

skupina Ivana Hlinku (B):

štvrtok 10. januára: Kärpät Oulu - Sparta Praha

piatok 11. januára: Sparta - HC Davos

sobota 12. januára: Davos - Kärpät

V nedeľu 13. januára sa vo finále stretnú víťazi oboch skupín. Tento ročník je dotovaný rekordnou sumou 850.000 švajčiarskych frankov, víťaz z nej dostane 40 percent, zdolaný finalista dvadsať.

Nachádzate sa tu:
Domov