Hetrik kapitána a deväť gólov. Vegas zničili súpera a radujú sa zo Stanley Cupu

Vegas Golden Knights.
Vegas Golden Knights. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|14. jún 2023 o 05:02 (aktualizované 14. jún 2023 o 07:15)

Conn Smythe Trophy si odniesol Jonathan Marchessault.

Finále play-off NHL - 5. zápas

Vegas - Florida 9:3 (2:0, 4:1, 3:2)

Góly: 12. Stone, 14. Hague (Eichel, Marchessault), 31. Martinez (Eichel, Pietrangelo), 33. Smith (Karlsson, Theodore), 38. Stone (Howden, Stephenson), 40. Amadio (Smith), 49. Barbašov (Eichel, Theodore), 55. Stone, 59. Roy (Theodore, McNabb) - 23. Ekblad (Cousins), 49. Reinhart (Bennett), 52. Bennett (Forsling, Reinhart).

Rozhodovali: Sutherland, Rooney - Murchison, Barton, vylúčení: 1:1 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 19 058 divákov.

Vegas: Hill - Pietrangelo, Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague - Marchessault, Eichel, Barbašov - Stone, Stephenson, Howden - Amadio, Karlsson, Smith - Kolesar, Roy, Carrier

Florida: Bobrovskij - Ekblad, Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura - Duclair, Barkov, Lundell - Reinhart, Bennett, Verhaeghe - Cousins, E. Staal, Lomberg - Dalpe, White, Grigorenko

/konečný výsledok série: 4:1/

VEGAS. Hokejisti Vegas Golden Knights vyhrali svoj historicky prvý Stanleyho pohár. Podarilo sa im to v šiestej sezóne v Národnej hokejovej lige.

Vo finálovej sérii porazili Floridu Panthers 4:1 na zápasy. V piatom stretnutí boli suverénni, na domácom ľade vyhrali 9:3 a zaslúžene oslavujú zisk titulu.

"Panteri" si na prvý Stanley Cup v klubových dejinách budú musieť počkať. Podobne ako Vegas hrali v druhom finále v histórii.

Zdemolovali súpera

Od úvodného buly sa zápas niesol v intenzívnom tempe. Aktívnejší boli hostia, ale pomer šancí sa časom vyrovnal aj vďaka presilovke Vegas.

Tí v zápase udreli ako prví. Podarilo sa im to však v početnej nevýhode. V 12. minúte sa presadil rutinérsky presnou strelou Mark Stone.

O necelé dve minúty neskôr domáci zveľadili svoj náskok. Skóroval Hague, hoci sa na prvý pohľad stalo, že sa stav meniť nebude. Chaos sa pokúsil využiť Montour, ktorý vytiahol puk z bránky, ale pozorných arbitrov neoklamal.

VIDEO: Zostrih z 5. finálového zápasu play-off NHL

Do druhej časti hry vstúpili lepšie opäť Panthers, avšak s tým rozdielom, že tentoraz bola ich aktivita odmenená gólom. V 23. minúte sa od modrej presadil Aaron Ekblad.

Lepším tímom však boli "zlatí rytieri" a prejavilo sa to aj na skóre. Hoci Cats začali druhú dvadsaťminútovku dobre, napokon sa zmenila na nočnú moru.

Od 31. minúty sa začal kolotoč v ich obrannom pásme.

Najprv skóroval Alec Martinez, potom Reilly Smith a aj z najväčších optimistov sa stali skeptici v 38. minúte, keď na 5:1 upravil svojim druhým gólom Stone. Sekundu pred uplynutím 40 minút opäť rozjasal tribúny Amadio.

V treťom dejstve sa skóre päťkrát kozmeticky upravilo. V 49. minúte zvýšil náskok doácich Barbašov. Potom dvakrát udreli Panthers vďaka Reinhartovi a Bennettovi a v 55. minúte trafil prázdnu bránku Stone.

Ani to ešte nebola definitíva. Posledný klinec do rakvy "panterov" zabil v čase 58:58 Nicolas Roy. Desiaty gól Vegas už streliť nestihli.

Najužitočnejší Marchessault

Golden Knights nahradili na tróne Colorado, ktoré tento rok vypadlo už v 1. kole. Slovenský hokej nemal vo finálovej sérii zastúpenie.

Rozhodlo viacero faktorov. Patrí k nim bezpochyby aj efektívna ofenzíva.

V troch z piatich stretnutí nastrieľali hráči Vegas aspoň päť gólov. Viac päťgólových stretnutí v rámci jednej finálovej série mali len New York Islanders.

Pri kanonáde bol najproduktívnejším hráčom trojbodový Mark Stone. Kapitán nastrieľal hetrik, ktorý zavŕšil gólom do prázdnej bránky. Posledným strelcom hetriku vo finále Stanley Cupu vol Peter Forsberg v roku 1996.

Zoznam víťazov NHL podľa počtu titulov

  • 24 - Montreal Canadiens
  • 13 - Toronto Maple Leafs
  • 11 - Detroit Red Wings
  • 6 - Boston Bruins, Chicago Blackhawks
  • 5 - Edmonton Oilers, Pittsburgh Penguins
  • 4 - New York Islanders, New York Rangers
  • 3 - New Jersey Devils, Tampa Bay Lightning, Colorado Avalanche
  • 2 - Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers
  • 1 - Anaheim Ducks, Carolina Hurricanes, Calgary Flames, Dallas Stars, Washington Capitals, St. Louis Blues, Vegas Golden Knights

Tri asistencie zaknihoval americký forvard Jack Eichel. S 27 bodmi sa stal najproduktívnejším hráčom vyraďovacích bojov.

Za najužitočnejšieho hráča play-off bol vyhlásený Jonathan Marchessault. S 13 gólmi bol najlepším strelcom vyraďovacích bojov a s 25 bodmi druhým najproduktívnejším hráčom vyraďovačky.

Bodoval vo všetkých piatich finálových zápasoch proti Floride, v prvých troch skóroval. Vo finálovej sérii mal celkovo bilanciu 4+4.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hetrik kapitána a deväť gólov. Vegas zničili súpera a radujú sa zo Stanley Cupu