Nepatrí k hviezdam, ale v NHL pôsobí už takmer dekádu. Český útočník odohral 600. zápas

Radek Faksa
Radek Faksa (Autor: SITA/AP)
TASR|17. jan 2024 o 14:25

Matthews stúpa historickými tabuľkami Toronta.

NEW YORK. Hokejisti Edmontonu otočili nočný duel s Torontom (4:2) a slávili v NHL už jedenásty triumf v rade, čím predĺžili rekordnú klubovú víťaznú šnúru.

Dokázali si ju udržať, hoci vo štvrtom zápase za sebou inkasovali ako prví.

O úvodný presný zásah sa postaral Auston Matthews, center Maple Leafs strelil už 333. gól v profiligovej kariére a osamostatnil sa na štvrtom mieste historickej klubovej streleckej tabuľky.

Cenné víťazstvo, teší sa Draisaitl

Oilers prehrávali až v siedmich z 11-tich víťazných zápasov. Aj v noci na stredu sa vyhrabali z nepriaznivého stavu 0:2, naštartoval ich gól Leona Draisaitla v 36. minúte.

"Myslím si, že to bol dobrý, súťaživý zápas. Toronto má kvalitný tím, vo svojom strede má viacero šikovných hráčov, navyše aj dobre bráni. Zachovali sme si však chladnú hlavu a dosiahli ďalšie cenné víťazstvo.

Ak dokážete viackrát otočiť zápas a zvíťaziť, vybudujete si tým sebavedomie. Viete, že ani za zlého stavu nie je potrebné otvárať obranu. Je to určitá zrelosť, my sa musíme v tom ďalej zlepšovať a zdokonaľovať," zdôraznil Draisaitl pre nhl.com.

Bodoval aj druhý hviezdny center "olejárov" Connor McDavid, ktorý si pripísal asistenciu a natiahol osobnú bodovú sériu na 11 stretnutí. Zaznamenal v nich päť gólov a 12 asistencií.

Oilers sa vďaka víťaznému ťaženiu posunuli zo spodných priečok až na štvrtú priečku v Pacifickej divízii, na tretie Los Angeles strácajú iba bod, pričom majú zápas k dobru.

Torontu nestačil ani gól streleckého lídra súťaže Matthewsa. Americký útočník sa s celkovo 333 gólmi osamostatnil na štvrtom mieste historického poradia klubu pred Ronom Ellisom (332).

Viac gólov strelili v drese Maple Leafs len Mats Sundin (420), Darryl Sittler (389) a Dave Keon (365). Matthews už piatykrát v kariére dokázal skórovať v prvej minúte zápasu. V uplynulých 18 stretnutiach nastrieľal 18 gólov.

Výbornú formu potvrdil aj Nathan MacKinnon. Ofenzívny ťahúň Colorada sa na triumfe na ľade Ottawy 7:4 podieľal dvomi asistenciami a bodoval už v deviatom zápase za sebou.

Miľník pre Faksu

Jubilejný 600. zápas v profiligovej kariére odohral Radek Faksa, český útočník sa tešil z triumfu Dallasu nad Los Angeles 5:1.

"Nie je dôležité, či to bol dobrý zápas pre mňa alebo nie. Hlavné je, že sme získali dva body," hodnotil duel defenzívny center, ktorý v oslabení prihral na piaty gól Stars. V zápase zaznamenal okrem asistencie aj tri plusové body.

Jediný gól Kings dal v presilovke skúsený Drew Doughty, pre ktorého to bol 150. presný zásah v drese "kráľov". Stal sa po Robovi Blakeovi (161) iba druhým obrancom v histórii LA, ktorý sa dostal na túto streleckú métu.

Artemij Panarin prispel asistenciou k triumfu NY Rangers nad Seattlom (5:2) a v 43. zápase sezóny sa dostal na 60-bodovú métu (27+33). Napodobnil tak svoj kúsok z ročníka 2019/2020, vtedy nakoniec finišoval s 95 bodmi (32+63) v 69 dueloch.

Viac nemohol pridať, lebo základnú časť stopla pandémia koronavírusu. Rýchlejšie v histórii klubu nazbieral 60 bodov iba český útočník Jaromír Jágr v ročníku 2005/2006, stačilo mu na to 39 stretnutí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nepatrí k hviezdam, ale v NHL pôsobí už takmer dekádu. Český útočník odohral 600. zápas