Šance Edmontonu sú biedne. Otočiť finálovú sériu z 0:3 dokázal len jeden tím

Fanúšikovia Edmontonu
Fanúšikovia Edmontonu (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
TASR|14. jún 2024 o 11:00

V doterajšej histórii NHL len raz z 28 prípadov vyhralo mužstvo, ktoré prehrávalo 0:3.

EDMONTON. Hokejisti Floridy Panthers vyhrávajú vo finálovej sérii NHL nad Edmontonom Oilers 3:0 na zápasy a už len jeden úspech ich delí od prvého zisku Stanley Cupu v klubovej histórii. Po dvoch domácich víťazstvách uspeli “panteri” aj na ľade “olejárov”, kde vyhrali 4:3.

Drvivá väčšina tímov, ktoré vo finálovej sérii viedli 3:0, napokon získala Stanley Cup. V doterajšej histórii len raz z 28 prípadov vyhralo mužstvo, ktoré prehrávalo 0:3. V roku 1942 to dokázali hráči Toronta Maple Leafs, keď otočili sériu s Detroitom Red Wings.

Panthers položili základ úspechu v druhej tretine, keď tromi presnými zásahmi v priebehu 6:19 minúty odskočili z 1:1 na 4:1. Domáci ešte znížili na rozdiel jedného gólu, ale viac už nedokázali.

Veľkou mierou sa o víťazstvá floridského tímu zaslúžil Sergej Bobrovskij. Ruský brankár inkasoval v troch zápasoch len štyrikrát a zlikvidoval 82 z 86 striel.

Fín Aleksander Barkov (1+1) zaznamenal ôsmy viac bodový zápas v tohtoročnej vyraďovačke a sedemnásty celkovo, čím vyrovnal zápisy krajanov Sebastiana Aha a Teemua Selänneho. Jasným lídrom je v tejto štatistike bývalá hviezda Oilers Jari Kurri (60).

Pre Barkova to bol prvý gól vo finálovej sérii a štvrtý víťazný v play off 2024, čím vyrovnal klubové rekordy Matthewa Tkachuka a Cartera Verhaegheho z minulého roka. Barkovovi asistoval Evan Rodrigues, ktorý v prvých dvoch domácich dueloch strelil tri góly.

Prvý gól v sérii s Oilers strelil aj Vladimir Tarasenko. Víťaz Stanley Cupu z roku 2019 so St. Louis Blues dal svoj štvrtý presný zásah vo finále v kariére, viac spomedzi aktérov záverečných bojov o pohár má na konte len útočník Edmontonu Corey Perry (7).

Posledným kanadským tímom, ktorý získal Stanley Cup je Montreal. Canadiens sa to podarilo v roku 1993, niekoľko mesiacov pred tým, ako svoju prvú sezónu v NHL absolvovala Florida Panthers.

Víťazstvo 4:0 vo finálovej sérii sa naposledy zrodilo v roku 1998, keď Detroit Red Wings “pozametal” s Washingtonom Capitals.

Florida, ktorá minulý rok nestačila vo finále na Vegas Golden Knights (1:4), sa môže stať tretím tímom v expanznej ére (po roku 1967), ktorý získa Stanley Cup rok po neúspešnom finále.

V roku 1984 to dokázali práve hráči Edmontonu a v roku 2009 sa to podarilo Pittsburghu Penguins.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Šance Edmontonu sú biedne. Otočiť finálovú sériu z 0:3 dokázal len jeden tím