Ako na hokej? Na Slovan len očkovaní, na východe chcú vyskúšať mix

Fanúšikovia na štadióne vo Zvolene počas finále play off.
Fanúšikovia na štadióne vo Zvolene počas finále play off. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|23. sep 2021 o 17:50

Ako sa dostanú fanúšikovia na hokejovú extraligu?

BRATISLAVA. Búrlivé ovácie, skandovanie, bubnovanie či mohutný potlesk. Bez fanúšikov a ich bezprostredných emócií sa odohrala prakticky celá minulá sezóna hokejovej extraligy.

Hokejisti po zápasoch často hovorili o chýbajúcej motivácii. Komorné ticho prehlušovali len pokriky spoluhráčov a naliehavé pokyny trénerov.

V novom ročníku Tipos extraligy, ktorý sa začne v piatok 24. septembra, by už nemalo nastať obdobie, keď sa budú majstrovské zápasy odohrávať pred prázdnymi tribúnami.

Kluby so môžu vybrať, v akom režime umožnia divákom vstup na štadión. Niektoré v tom majú jasno, iné budú reagovať operatívne pred každým zápasom.

Čo bude s nezaočkovanými hokejistami?

Pravidlá pre nezaočkovaných hráčov sa sprísnia v rámci celej ligy. Pre Sportnet to povedal Ľudovít Jurinyi, ktorý je členom Výkonného výboru SZĽH.

„Hráči si musia uvedomiť, že kluby majú pred sebou určité športové ciele. Samozrejme, nemôžeme nikoho do očkovania nútiť. V rámci klubov si to budeme musieť s hráčmi vydiskutovať. Nikoho však nechceme šikanovať,“ uviedol Jurinyi.

V čom konkrétne sa majú pravidlá sprísniť, však nešpecifikoval.

Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu na Slovensku sa kluby zamerali na dve možnosti – OTP (očkovaní, s testom, po prekonaní covidu) alebo KZ (kompletne zaočkovaní).

Pri režime OTP môžu kluby so sídlom v oranžových, červených či bordových okresoch podľa Covid automatu naplniť štadión na maximálne 25 percent kapacity na sedenie.

V prípade, že si klub zvolil režim KZ, nemá žiadne kapacitné obmedzenie. V červených a bordových okresoch je však povinný mať zoznam účastníkov.

V Banskej Bystrici pokračuje rozsiahla rekonštrukcia štadióna. V domácom prostredí si Banskobystričania zahrajú najskôr v decembri. Dovtedy odohrajú všetky zápasy vonku. Preto sme ich do ankety nezahrnuli.

Šéf majstra je prívrženec očkovania

Vlani boli prvými dvoma klubmi, ktoré na svojich štadiónoch privítali fanúšikov, po vyše roku.

Finále play off medzi Zvolenom a Popradom sa nieslo najmä v znamení návratu divákov na tribúny. Tí museli absolvovať komplikovanú procedúru s testovaním, ktorá napokon viacerých odradila.

V akom režime začnú majster a vicemajster novú sezónu a očakávajú väčší záujem ľudí?

„Prvé zápasy by sme mali ísť v režime OTP. Vzhľadom na obmedzenie kapacity štadióna na 25 percent bude môcť naživo stretnutia sledovať maximálne 1250 divákov,“ povedal pre Sportnet prezident HKM Zvolen Dušan Mráz.

Prezident HKM Zvolen Dušan Mráz.
Prezident HKM Zvolen Dušan Mráz. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

Šéf zvolenského hokeja však uviedol, že ak sa situácia s pandémiou zhorší, prejdú do režimu KZ.

„Netajím sa tým, že som prívrženec očkovania. Myslím si, žeby sme sa mali chrániť. Mám v rodine lekárov. Sme presvedčení o tom, že očkovanie je správna cesta,“ vyhlásil Mráz.

Klub nezabudol ani na majiteľov permanentiek. Je ich okolo 400. Väčšina z nich si svoje celosezónne vstupenky iba obnovila, keďže minulú sezónu ich nemohli využiť.

„Za normálnych okolností by bol záujem o vstupenky omnoho vyšší aj vzhľadom na to, že sme vlani vyhrali titul. Žiaľ, musíme sa zmieriť s tým aká je momentálne situácia,“ dodal Mráz.

Riaditeľa Popradu mrzí frustrácia ľudí

Popradčania sa vydali rovnakou cestou a sezónu začnú v režime OTP. Pri zhoršení situácie umožnia vstup na štadión len zaočkovaným.

„Neteší ma, že musíme deliť fanúšikov na dva tábory. Chceli by sme, aby si hokej v Poprade mohli užiť všetci. Som nerád, ak si na nás ľudia vybíjajú svoju frustráciu. My len dodržiavame platné nariadenia,“ povedal riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurinyi.

Pod Tatrami bude môcť domáce zápasy sledovať vyše tisíc fanúšikov. Z toho 300 budú majitelia permanentiek.

Makety z minulej sezóny na štadióne v Poprade nahradia skutoční diváci.
Makety z minulej sezóny na štadióne v Poprade nahradia skutoční diváci. (Autor: HK Poprad)

Šéf popradského klubu verí, že sa podarí zaplniť všetky miesta. Na druhej strane si však uvedomuje finančnú náročnosť pre tých, ktorí si musia k lístkom zabezpečiť aj testy.

„Pre niektoré rodiny tým vzniká finančná záťaž navyše. Mrzí ma to. Klub samotný nie je v jednoduchej situácii. Snažíme sa prežiť toto obdobie, aby sme fanúšikov mohli baviť hokejom aj v ďalších rokoch,“ uviedol Jurinyi.

Na Slovan len zaočkovaní

Hokejistov Slovana Bratislava čaká v tejto sezóne oslava jubilea – sto rokov od založenia hokejového oddielu 1. ČsŠK Bratislava.

Otvárací zápas Slovanistov proti Trenčínu si budú môcť na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu pozrieť iba kompletne zaočkovaní fanúšikovia.

"Až do odvolania budeme všetky extraligové domáce zápasy, ktoré pôjdu v inom covidovom automate, ako v zelenom, organizovať v režime KZ, to znamená pre kompletne zaočkovaných fanúšikov.

Dôvodom nie je iba kapacita hľadiska, keďže v tomto režime nie sú žiadne obmedzenia, ale aj vyjadrenie spoločenského postoja HC Slovan k súčasnej pandemickej kríze. Viem, že niektorí naši fanúšikovia s tým nie sú spokojní.

Názor klubu je však taký, že túto krízu zrejme vieme prekonať iba tak, že budeme zodpovední vo vzťahu k očkovaniu," vysvetlil marketingový manažér HC Slovan Milan Vajda.

Bratislavský klub predal zatiaľ vyše 1300 permanentiek, na otváracom zápase očakáva okolo 2500 fanúšikov.

"Na naše pomery je to pomerne nízka návšteva, čo je aj odraz celkovej nálady v spoločnosti, ale azda nás naši fanúšikovia ešte príjemne prekvapia," dodal Vajda.

Košičania v OTP a bez permanentiek

Jubilejnú sezónu odohrajú aj hokejisti HC Košice. Oceliari oslavujú sto rokov hokeja v meste a zároveň 60 rokov od založenia klubu.

Pri tejto príležitosti predstavia nové logo a dresy už v úvodnom domácom zápase sezóny proti Slovanu. Vstup bude pre divákov umožnený v režime OTP.

V prípade veľkého záujmu o vstupenky bude klub zvažovať zavedenie režimu KZ.

Steel arénu budú môcť Košičania zaplniť maximálne na 2000 miest.
Steel arénu budú môcť Košičania zaplniť maximálne na 2000 miest. (Autor: TASR)

Sezónu začnú oceliari bez možnosti získania permanentiek. V režime OTP bude kapacita haly obmedzená na 2000 miest.

„Vzhľadom na aktuálne opatrenia sa klub rozhodol permanentky neponúkať. V prípade, že sa situácia počas sezóny bude vyvíjať priaznivo, klub zváži predaj permanentiek na jej zvyšné zápasy,“ informujú oceliari svojich priaznivcov na oficiálnom webe klubu.

Situáciu vyhodnocujú priebežne

Vlani získali historické bronzové medaily. V novej sezóne budú ich ambície ešte vyššie.

Michalovčania sa už počas pôsobenia v I. lige mohli spoľahnúť na výraznú podporu svojich fanúšikov na tribúnach. Tí sú už hladní po hokeji.

„Sezónu začneme v režime OTP. Situáciu budeme vyhodnocovať priebežne podľa aktuálnej situácie. Fanúšikom dáme v dostatočnom predstihu pred každým zápasom vedieť v akom režime fungujeme,“ povedal prezident Dukly Michalovce Martin Burinský.

Michalovčania sa rozhodli permanentky na sezónu 2021/2022 zatiaľ neponúkať.

Fanúšikom však dali možnosť sať sa oficiálnymi podporovateľmi klubu. Tým umožnia voľný vstup na štadión.

Kapacita ich domovského stánku je 4000 miest. Z toho 2600 miest je na sedenie.

Valášek: Ľudí odrádza testovanie

O niečo väčší štadión majú v Nových Zámkoch. Jeho kapacita je 4500 miest, no z toho len 2000 miest je na sedenie, zvyšné miesta sú vyhradené na státie.

„Začneme v režime OTP. Kapacita bude teda znížená na niečo málo cez 1000 miest. Nie je to optimálne, ale aspoň môžeme ako-tak fungovať. Veľa ľudí však odrádza nutnosť chodiť sa testovať. Záujem aj preto zatiaľ nie je veľký,“ uviedol riaditeľ klubu Imre Valášek.

Šéf hokejistov Nových Zámkov Imre Valášek.
Šéf hokejistov Nových Zámkov Imre Valášek. (Autor: TASR)

V Nových Zámkoch veria, že sa situácia v priebehu sezóny zlepší. Neočakávajú však návrat fanúšikov na tribúny vo veľkých počtoch.

„Kultúra a šport počas pandémie výrazne utrpeli a následky budú znášať zrejme ešte dlho. Ľudia si jednoducho zvykli na pohodlie domova. Radšej si pozrú zápas cez internet alebo v televízii,“ skonštatoval Valášek.

Pre kluby je to likvidačné, znie z Nitry

Atmosféru na ich štadióne často chválili aj súperi. Posledný extraligový zápas sa za prítomnosti divákov odohral v Nitre ešte v marci 2020.

Po roku a pol sa tak na nitrianske tribúny vráti život. Otvárací zápas sezóny s Košicami bude v režime OTP.

„Nemyslím si, že je to šťastné riešenie. Skôr je to likvidačné pre športové kluby. Vidíme, ako sa ľudia postavili k očkovaniu.

Kluby sa v tomto smere stali rukojemníkmi. Ideme len podľa toho, čo máme nariadené od kompetentných,“ povedal prezident HK Nitra Miroslav Kováčik.

Podľa šéfa nitrianskych hokejistov prísne opatrenia už druhý rok odrádzajú ľudí od návštevy športovísk.

„Keď príde na zápas futbalovej reprezentácie proti Chorvátsku iba 9000 ľudí, zrejme niečo nie je v poriadku,“ dodal Kováčik.

Nízky záujem ľudí pocítili v Nitre už na predaji permanentiek. Ten sa podľa Kováčika nedá porovnávať s obdobím pred Covidom.

„Hokej robíme pre ľudí a nie sami pre seba. Ak bude dlhodobý trend nezáujmu o hokej pokračovať, bude to pre nás jasný signál. Robiť extraligový hokej pre 400 ľudí nemá význam,“ povzdychol si Kováčik.

Spišiaci sa vynašli, režimy zmixovali

Na Spiš sa vracia najvyššia súťaž po 11 rokoch. Nebyť pandémie, záujem o vstupenky a permanentky by zrejme prevyšoval dostupné kapacity.

„Asi sme postúpili v najnevhodnejší čas,“ pousmial sa generálny manažér Spišiakov Richard Rapáč.

Aj napriek tomu sa vedenie klubu snaží robiť maximum pre to aby sa na štadión dostal každý, kto má o to záujem.

„Pôvodne sme chceli ísť v režime OTP. Je však vraj možnosť, aby bola jedna tribúna v režime OTP a druhá pre kompletne zaočkovaných. Vďaka tomu bude môcť prísť na prvý zápas s Prešovom okolo 2000 divákov,“ vyhlásil Rapáč.

Kombináciu režimov môže podľa Rapáča povoliť úrad regionálneho hygienika v danom meste.

Ľupták očakáva minimálne 1300 divákov

Ešte dlhšie čakali na extraligu v treťom najväčšom meste Slovenska. V Prešove sa hokejová elita predstaví po dlhých 23 rokoch.

Na tribúnach stále nie sú namontované všetky sedadlá.

Majiteľ nového účastníka Tipsport ligy HC 21 Prešov Róbert Ľupták.
Majiteľ nového účastníka Tipsport ligy HC 21 Prešov Róbert Ľupták. (Zdroj: TASR, Autor: TASR)

Šéf klubu Róbert Ľupták verí, že do piatkového duelu s Banskou Bystricou už bude štadión kompletne pripravený.

„Ak budeme mať všetky sedačky rozdelíme sektory zvlášť pre OTP a osobitne pre zaočkovaných. Vstupy aj toalety budú zvlášť. Počítame s tým, že na prvom zápase by mohlo byť minimálne 1300 divákov,“ uviedol Ľupták.

Šéf Trenčína: Klub musí z niečoho žiť

Aj hokejisti Dukly Trenčín otvoria brány svojho štadióna v režime OTP pre 1500 divákov.

"Momentálne máme predaných okolo 300 permanentiek. Osobne očakávam nižší záujem ako po minulé roky. Môže za to aj strach ľudí.

Z toho dôvodu by som najradšej vyčlenil jednu tribúnu na sedenie pre očkovaných a druhú na státie pre testovaných. Musíme si počkať, či je to vôbec legislatívne možné," povedal šéf Dukly Trenčín Miloš Radosa.

Radosť hokejistov HK Dukla Trenčín.
Radosť hokejistov HK Dukla Trenčín. (Autor: TASR)

Na otázku, koľko ľudí by podľa neho mohlo prísť na úvodný duel sezóny, zareagoval: „Verím, že to bude 1500. Je to len moje želanie. Ak by bol väčší dopyt po lístkoch, zvážili by sme neskôr zavedenie režimu KZ. Klub jednoducho musí z niečoho žiť."

Liptáci sú hladní po hokeji

Príprava vyšla hokejistom Liptovského Mikuláša podľa predstáv. Vlaňajšiu nevydarenú sezónu chcú hodiť za hlavu a veria, že aj s podporou divákov dosiahnu na vyššie méty.

„V režime OTP pôjdeme pokiaľ sa náš okres bude nachádzať v oranžovej farbe. Pri zhoršení situácie prejdeme na režim KZ,“ povedal Martin Borsík, ktorý je v klube marketingovým manažérom.

Kapacita štadióna v Liptovskom Mikuláši je 3500 miest, z čoho je 450 na sedenie.

„Aj vzhľadom na neistú situáciu s Covidom sme nedávali do obehu veľké množstvo permanentiek. Predalo sa ich zatiaľ okolo päťdesiat.

Na štadión bude môcť prísť vyše tisíc divákov. Osobne si myslím, že sa to aj podarí naplniť. Ľudia sú tu hladní po hokeji,“ povedal Borsík.

Tipos extraliga - program 1. kola

Piatok, 24. septembra:

  • 16.30: Michalovce - Nové Zámky
  • 17.00: Liptovský Mikuláš - Poprad
  • 18.00: Zvolen - Spišská Nová Ves
  • 18.00: Nitra - Košice
  • 18.00: Prešov - Banská Bystrica
  • 19.00: Slovan - Trenčín

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Ako na hokej? Na Slovan len očkovaní, na východe chcú vyskúšať mix