Tréner Colorada svojmu tímu vo finále proti Tampe verí. Máme ešte dosť síl, vraví Černák

Hokejisti tímu Tampa Bay Lightning.
Hokejisti tímu Tampa Bay Lightning. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. jún 2022 o 18:55

Erik Černák môže byť prvým Slovákom, ktorý získa Stanleyho pohár v troch sezónach za sebou.

BRATISLAVA. V stredu odštartuje v Denveri tohtoročné finále Stanleyho pohára, ktoré sľubuje atraktívne zápasy.

Úradujúcich dvojnásobných šampiónov zámorskej NHL z tímu Tampa Bay Lightning vyzvú hráči Colorada Avalanche, ktorí sa dostali do finále play-off po 21 rokoch. Na jednej strane množstvo skúseností, na druhej veľa talentu.

"Myslím si, že máme ešte dosť síl na to, aby sme získali tretí pohár za sebou. Musíme hrať tak ako v predošlých zápasoch. Tréneri nám povedali, čo máme robiť. Každý z nás nechá na ľade všetko.

Chceme dokončiť, čo sme začali," povedal po postupe do tretieho finále za tri roky slovenský obranca "bleskov" Erik Černák vo videu na webe regionálnej televíznej stanice Bally Sports.

Burakovsky: Máme, čo treba na úspech

Floridský tím sa viac natrápil, aby mohol zabojovať o majstrovský hetrik. Hneď v 1. kole play-off potreboval sedem duelov na vyradenie Toronta Maple Leafs, v 2. kole zdolal Floridu Panthers 4:0 na zápasy a vo finále Východnej konferencie otočil stav série proti New Yorku Rangers z 0:2 na 4:2.

Colorado prehralo v play-off iba dvakrát, a to v 2. kole proti St. Louis Blues. Tímy Nashville Predators aj Edmonton Oilers vyradilo v štyroch dueloch. Papierovo je teda väčším favoritom "lavína", ktorá obe doterajšie finálové účasti premenila na zisk titulu (1996, 2001).

Navyše, v tomto play-off má 31,1-percentnú úspešnosť v presilových hrách (14 zo 45), aspoň jednu využila v deviatich zo 14 zápasov.

"Musíme sa sústrediť na seba a nie na to, či sme favoriti alebo outsideri. Budeme hrať svojím štýlom a nájdeme si vlastnú cestu k úspechu. Nechceme riešiť vonkajšie faktory, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Vieme, čo ako tím dokážeme.

V ostatných rokoch, ale najmä v tejto sezóne a v tomto play-off sme ukázali, že máme to, čo treba pre úspech. Vo finále to chceme potvrdiť," vyhlásil útočník Colorada Andre Burakovsky, citoval ho oficiálny web profiligy. Stanleyho pohár už získal v roku 2018 ako hráč Washingtonu Capitals.

Kučerov vyzýva na lepšie výkony

Tréner denverského mužstva si uvedomuje, proti komu jeho zverenci nastúpia vo finále. "Ak chcete byť najlepší, musíte zdolať najlepšieho a to sú oni. Bude to dlhá a náročná séria medzi dvomi skvelými tímami. Veríme si a som si istý, že oni tiež.

Majú naozaj dobre poskladaný tím, spoľahlivú obranu, nebezpečný útok a skvelého brankára. Sú späť vo finále z nejakého dôvodu, nie? Je veľmi náročné ich zdolať, ale sme pripravení na túto výzvu," povedal Jared Bednar.

"V tejto fáze sezóny sú ich skúsenosti neoceniteľné, vždy dokážu zabrať v správnom čase. Aj keď sa niekedy trápili, vždy sa vzchopili," doplnil kapitán Colorada Gabriel Landeskog.

Edmonton bol pred Tampou Bay posledným tímom, ktorý sa dostal do finále Stanelyho pohára v troch sezónach za sebou (1983 - 1985). Majstrovský hetrik dosiahol naposledy New York Islanders, ktorý triumfoval štyrikrát bez prerušenia v rokoch 1980 až 1983.

"Bolts" ťahajú šnúru 11 víťazných sérií v play-off a aj v tohtoročnom finále sa budú spoliehať na osvedčené hviezdy. Najviac na brankára Andreja Vasilevského, ktorý odchytal už 98 duelov v play-off, v 61 z nich zvíťazil a šesťkrát vychytal čisté konto.

Aj vďaka nemu inkasuje Tampa v tomto play-off v priemere iba 2,41 gólu na zápas.

"Každý hráč má veľký podiel na našom úspechu, každý je jednou časťou skladačky. Preto je tento tím taký výnimočný a súdržný. Neriešime, ako, hlavne aby sme uspeli," prezradil kapitán Tampy Steven Stamkos.

Jeho spoluhráč Nikita Kučerov vyzýva na ešte lepšie výkony. "Tretie finále za sebou pre nás znamená veľa, len málo tímov to dokázalo pred nami a je skvelé byť jedným z nich. Stále však máme pred sebou dôležitejšie zápasy.

Myslím si, že každý v tíme by mal zabrať a pozdvihnúť svoju hru na vyššiu úroveň, vrátane mňa," varuje najproduktívnejší hráč Lightning v play-off s 23 bodmi (7+16).

Chicagu čakanie neuškodilo

Hráčom Colorada by mohla ublížiť osemdňová prestávka pred finále po tom, ako vyradili Oilers v štyroch zápasoch. Dlhšie čakal na finálového súpera naposledy Boston Bruins v roku 2019 - 11 dní po vyradení Caroliny Hurricanes nastúpil proti St. Louis Blues a prehral 3:4 na zápasy.

Napríklad Chicagu Blackhawks v roku 2015 neuškodilo 9-dňové voľno pred konferenčným finále proti Anaheimu Ducks, neskôr zdolalo aj Tampu a získalo Stanleyho pohár.

"Nie je to ľahké, lebo len sedíte a čakáte na niečo, o čom mnohí snívajú celý život. Je to dlhý čas a vy myslíte len na to, kedy to začne. My sme na pár dní odcestovali, aby sme sa upokojili.

Vtedy sa to zdalo ako dobrý nápad." zaspomínal si Shawn Horcoff, ktorý zažil neúspešné finále v roku 2006 ako hráč Oilers po 9 dňoch voľna.

Andrew Shaw prezradil, ako si skrátili čakanie hráči Chicaga pred siedmimi rokmi: "Dva dni sme trénovali a potom sme mali dva dni voľno. Udržiavali sme sa v kondícii, ale na ľade sme to nepreháňali. Užili sme si nejaký čas s rodinami a oddýchli sme si, čo nám veľmi pomohlo."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tréner Colorada svojmu tímu vo finále proti Tampe verí. Máme ešte dosť síl, vraví Černák