Aká bude extraliga? O dvoch ligách nie je reč, tvrdia zástupcovia klubov

Momentka z finálového zápasu Košice - Zvolen v uplynulom ročníku extraligy.
Momentka z finálového zápasu Košice - Zvolen v uplynulom ročníku extraligy. (Autor: ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR)
Samuel Grega|3. máj 2023 o 17:05

Kluby hľadajú dohodu s hokejovým zväzom.

DEMÄNOVÁ. Zástupcovia deviatich slovenských extraligových hokejových klubov v Demänovej deklarovali snahu o uzatvorenie dohody so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH).

„Momentálne extraligové kluby diskutujú so zástupcami výkonného výboru SZĽH o témach, ktoré predpovedajú, akým spôsobom budeme ďalej fungovať,“ povedal prezident HC´05 Banská Bystrica Tomáš Boľoš.

V diskusiách medzi zväzom a klubmi sú na stole najmä dve témy: Športovo-technické riadenie extraligy a marketingové práva. Na konci sezóny totiž vypršala zmluva o odstúpení marketingových práv medzi SZĽH a extraligovými klubmi.

Tipos extraligu momentálne riadi Ligová rada SZĽH, no väčšina klubov združených v Asociácii profesionálnych hokejových klubov (APHK) dáva už dlhšie najavo svoju nespokojnosť

„Veríme, že urobíme takú dohodu so zväzom, kde budeme vedieť deklarovať fanúšikom a verejnosti a samozrejme aj partnerom, že našu ligu budeme vedieť posunúť do klubu vyspelých hokejových krajín,“ dodal Boľoš.

Ako príklady fungovania uviedol súťaže vo Fínsku, v Nemecku, v Česku či v Rakúsku

Medzi zástupcami klubov, ktoré sa stretli, údajne panuje jednota. V Demänovej diskutovali predstavení Košíc, Nových Zámkov, Popradu, Banskej Bystrice, Nitry, Liptovského Mikuláša, Trenčína, Spišskej Novej Vsi a aj Prešova, ktorý v minulej sezóne skončil na poslednom mieste a mal by zostúpiť.

Zo súčasných klubov najvyššej hokejovej súťaže neprišli zástupcovia Slovana Bratislava, Zvolena ani Michaloviec.

Humenné, ktoré vyhralo Slovenskú hokejovú ligu, je podľa slov riaditeľky Asociácie profesionálnych hokejových klubov Anety Büdi otvorené akejkoľvek diskusii.

Kováčik chce viac slovenských hráčov

Zástupcovia klubov si ako jeden z cieľov kladú väčší priestor pre mladých slovenských hráčov.

„Priorita je, aby sme na Slovensku vychovali veľké portfólio nových mladých slovenských hráčov, nielen pre slovenskú reprezentáciu, ale aj pre slovenskú najvyššiu súťaž, aby sa ľudia nemuseli pozerať iba na vynikajúcich legionárov,“ povedal prezident HK Nitra Miroslav Kováčik.

K tomuto cieľu by mohlo dôjsť aj znížením maximálneho počtu legionárov. V minulosti sa však extraligové kluby stavali k tomuto zámeru skôr negatívne. Aktuálne liga dovoľuje klubom sedem zahraničných hráčov. 

„Nestane sa to z večera do rána, ale zámerom klubov je mať čím najväčší počet slovenských hráčov,“ dodal prezident HK Nitra.

Rozhodnutie by chceli v najbližších dňoch

Zástupcovia prítomných klubov priznali, že rokovanie s vedením SZĽH je náročné, napriek tomu očakávajú, že čoskoro nájdu riešenie.

„V minulosti sme mali na stole predbežnú dohodu so zväzom, bolo to 16. februára, keď sa všetky kluby stretli. Na tomto stretnutí došlo za nás k posunu, brali sme to ako odrazový mostík k tomu, že máme nejakú dohodu, kde zväz a ostatné kluby povedali, že súhlasia s podmienkami, ktoré vtedy boli predložené a stanovené.

Bohužiaľ, po nejakom časovom horizonte sme sa dozvedeli, že táto dohoda, jednoducho neplatí. Napriek všetkých takýmto kľúčovým témam stále iniciujeme a hľadáme cestu. Je jasné, že tieto kluby (Bratislava, Zvolen a Michalovce, pozn. red.) sa k týmto dohodám nehlásia,“ tvrdí Büdi.

Na viacero konkrétnych otázok však zástupcovia prítomných klubov neboli ochotní jasne odpovedať. Nechceli konkretizovať dva varianty, ktoré predložil hokejový zväz a ani ich vlastný návrh. Podľa Boľoša však neuvažujú o vytvorení vlastnej profesionálnej súťaže.

Zástupcovia sa vyhli aj odpovedi na otázku, či trvajú na uzavretí súťaže, z ktorej nebude nikto zostupovať. Kováčik povedal, že nič nie je uzavreté a riešenie má byť v prospech slovenského hokeja. 

Čo žiadajú kluby

  • Riadenie ligy na demokratickom rozhodovaní všetkých klubov
  • Žiaden klub by nemal mať prednostné postavenie
  • Posilnenie informačného systému, ktorý by mal byť nositeľom všetkých informácii a štatistík ako aj modernej a voľne dostupnej aplikácie
  • Profesionalita rozhodcov, ktorých bude liga pravidelne vzdelávať za pomoci zahraničných expertov
  • Nezávislý disciplinárny orgán, ktorý by sporné situácie posudzoval do 24 hodín po zápase ako aj nezávislý odvolací orgán – revíznu komisiu 
  • Vytvárať podmienky pre podporu mladých talentovaných hokejistov – vytvorenie funkčného mechanizmu zapojenia do ligy (nováčikovské kontrakty, vyhodnocovanie času na ľadu nováčikov, špeciálne ceny pre mladých hráčov)
  • Vylepšovanie zázemia pre fanúšikov, zefektívnenie formy sledovania ligy
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Aká bude extraliga? O dvoch ligách nie je reč, tvrdia zástupcovia klubov