Môže si Slovensko dovoliť dve hokejové extraligy? Majiteľ Slovana načrtol scenár

Rudolf Hrubý.
Rudolf Hrubý. (Autor: SITA)
Sportnet|6. apr 2023 o 00:40

Za neúspech môžu podľa Rudolfa Hrubého hráči.

BRATISLAVA. Dosiahli najhorší výsledok v extralige od roku 2011 a súboje o titul si pozrú len v televízii. Ak budú mať chuť.

Hokejisti Slovana Bratislava vypadli v tohtoročnom play off Tipos extraligy už vo štvrťfinále. Obhajca titulu nestačil na Michalovce a prehral v sérii 2:4 na zápasy. 

Podľa majiteľa klubu Rudolfa Hrubého počas sezóny prestala fungovať tímová chémia a zodpovednosť za neúspech nesú hráči. Povedal to v rozhovore pre magazín .týždeň. 

"Ani Harris od polovice sezóny nemal tú fazónu ako pred rokom a takisto ďalší, ako Zigo či Matoušek, sa nevedeli dostať do formy. Viac sme napríklad čakali aj od obrancu Mackenzieho, hoci svoje si zastal.

Podobne Marcel Haščák, vymenili mu stredného útočníka a prestalo to fungovať. Tí, ktorých sme považovali za lídrov, išli výkonnostne dole, a iní lídri neboli," povedal Hrubý, ktorý kúpil hokejový Slovan v roku 2020 od oligarchu Juraja Širokého.

Jeden tréner odíde

Úvod sezóny Slovanu vyšiel. Držal sa pohodlne na čele tabuľky a predvádzal kvalitné výkony. Napríklad Zvolen doma deklasoval 10:2.

Po dvoch mesiacoch však začali pribúdať prehry, dobrých zápasov bolo menej, viacero hráčov trápili zranenia. V klube zareagoval angažovaním nových hráčov. 

Generálny manažér Oto Haščák dotiahol Kanaďanov Gennara a Dukea, Američana Kallena a Rusa Ščerbaka. Žiadny z nich sa však neuplatnil.

"Na trhu neboli voľní hráči. Celosvetovo. Všetci boli vybookovaní. Chceli sme sa dohodnúť s klubmi na kúpe hráča, ale nepochodili sme," reagoval v rozhovore pre .týždeň Hrubý. 

Pred novou sezónou čaká Slovan podľa majiteľa veľká obmena kádra. "Myslím si, že pôjde o takmer polovicu mužstva," povedal Hrubý.

Kým kanadský útočník Brant Harris sa už dávnejšie dohodol s Českými Budějovicami, americký útočník Liam Pecararo v Bratislave zostane.

Hrubý dodal, že odíde jeden z dvojice trénerov (Ján Pardavý, Andrej Podkonický), ale naznačil, že to zrejme nebude Pardavý. 

"Neočakávam, že to (fanúšikovia) pochopia. Chlapci musia presvedčiť výkonmi. Potom bude všetko odpustené. Lepších slovenských trénerov nemáme. Nemôžeme to brať tak, že ty si z Trenčína, tak tu už nebudeš trénovať."

Budú dve extraligy?

V posledných dňoch sa opäť otvorila otázka budúcnosti najvyššej hokejovej súťaže.

Tipos extraligu momentálne riadi Ligová rada SZĽH, no väčšina klubov združených v Asociácii profesionálnych hokejových klubov (APHK) dáva už dlhšie najavo svoju nespokojnosť a v hokejovom zákulisí sa špekuluje o snahách týchto klubov vytvoriť súkromnú súťaž nezávislú na hokejovom zväze. 

"Rokovania stále prebiehajú. V tejto chvíli nemôžem vyrukovať s potvrdenými informáciami. Môžem však ubezpečiť verejnosť, že všetky kroky sa robia pre dobro a prospech slovenského hokeja. Aby sme sa približovali vyspelejším hokejovým krajinám a nie sa im vzďaľovali.

Odkedy prevzal riadenie ligy pod seba zväz, nejdeme správnym smerom," povedal nedávno v rozhovore pre MY Nitrianske noviny šéf HK Nitra a zároveň predseda predstavenstva APHK Miroslav Kováčik.

K téme sa pre .týždeň vyjadril aj Rudolf Hrubý. Slovan Bratislava ako jediný účastník extraligy nie je členom APHK.

"Náš pohľad je taký, že Slovan bude vždy hrať pod SZĽH. Slovan nepôjde do ligy, kde nebudeme mať možnosť spolupracovať so SZĽH. Môžeme ísť do zahraničnej ligy, ale musíme mať možnosť spolupracovať.

Ak hrozí, že by boli dve ligy, v takom prípade tu Slovan určite zostane a so Zvolenom, Michalovcami – a hovorí sa ešte aj o Trenčíne – vytvoríme ligu pod zväzom.

A tvrdíme, že do dvoch rokov sme na takej výkonnosti ligy ako predtým. Pokiaľ sa to rozdelí, my vytvoríme extraligu s ôsmimi mužstvami. Koľko budú mať oni mužstiev, to ja neviem."

Majiteľ HC Slovan Bratislava Rudolf Hrubý a bývalý hráč klubu Marián Bezák.
Majiteľ HC Slovan Bratislava Rudolf Hrubý a bývalý hráč klubu Marián Bezák. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)

Na Česko potrebujú kvalitu

Majiteľ Slovana zároveň potvrdil pretrvávajúcu ambíciu klubu hrať najvyššiu súťaž v susednom Česku.

"Ako cieľ to zostáva. Nie sme k tomu bližšie preto, lebo na to nemáme dostatočnú výkonnosť. Nechcem ísť do českej ligy a pohybovať sa tam niekde medzi šiestym a desiatym miestom.

My musíme ísť do prvej trojky. Cesta je principiálne otvorená, pokiaľ budeme mať kvalitu," povedal Hrubý, s tým, že k tomu môže dôjsť za tri-štyri roky. 

"Aj kvôli rokovaniam a aj kvôli tomu, že aj Česi si musia urobiť poriadok u seba doma," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Môže si Slovensko dovoliť dve hokejové extraligy? Majiteľ Slovana načrtol scenár