Ako funguje propaganda v Rusku? Velebia Slovákov, odstúpenie Handzuša zneužili

Michal Handzuš.
Michal Handzuš. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|19. sep 2022 o 17:35

Slováci majú rozum, píšu v Rusku o postoji SZĽH.

BRATISLAVA. Michal Handzuš pred zopár dňami odstúpil z funkcie vo výkonnom výbore Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH).

Postu sa vzdal, pretože nesúhlasil s oficiálnym stanoviskom ohľadom možnosti reprezentovania hráčmi, ktorí pôsobia v KHL. Vo VV SZĽH však bol v menšine. 

Zastával názor, aký zaujali hokejové zväzy Švédska, Fínska, Lotyšska či Česka. Aby hokejisti, ktorí pôsobia v KHL, nemohli hrať v národnom tíme a aby sa slovenský hokej vymedzil voči ruskej agresii. 

Handzuš svoje postoje vysvetlil v rozhovore pre denník Šport

Handzuša použili rovnako ako Hašeka

„Rusko je vojenský agresor, ktorý napadol svojho suseda, útočí na civilné ciele a obyvateľstvo, spochybňuje existenciu ukrajinského národa a chce mu násilím zobrať právo na vlastný suverénny štát. Problémy v 21. storočí by sa mali riešiť úplne inak ako silou, agresiou a bombami.

Rusko na nás mieri jadrovými zbraňami a necháva nás bezmocne sa pozerať na hrôzy páchané na ukrajinskom ľude. Jediné, čo nám v tejto situácii ostáva, je vylúčiť Rusko z civilizovaného sveta, izolovať ho čo najviac a ukázať Rusom skutočnú tvár Putinovho režimu,“ hovorí Handzuš. 

Vyjadril sa, že postoj VV rešpektuje, no je v rozpore s jeho hodnotami. 

„Mali sme ukázať, že rozumieme, že sú aj dôležitejšie veci ako šport a hokej, že pre nás existujú aj iné hodnoty, ako najlepšie umiestnenie za každú cenu.

Namiesto toho sa tvárime, že sa nás nič netýka a neustále hovoríme, že by sme mali myslieť najmä na seba. Nevyužili sme príležitosť posilniť hodnotové ukotvenie slovenského hokeja, čo ma mrzí.“

Vyjadrenie Michala Handzuša si všimli aj ruské médiá a zmonitorovali ho. Lenže napríklad server allhockey.ru viaceré dôležité pasáže z rozhovoru vynechal. 

Ruskí fanúšikovia si tak prečítajú selektívne vyhlásenie, ktoré je skreslené. Handzuša vykresľujú ako rusofóba, ktorému nezáleží na športovej stránke a je kritikom Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ako funguje propaganda v Rusku? Velebia Slovákov, odstúpenie Handzuša zneužili