Slovenský zápas roka. Ružička, Slafkovský aj Pospíšil si zahrajú v elitných útokoch

Martin Pospíšil (vľavo) a Juraj Slafkovský.
Martin Pospíšil (vľavo) a Juraj Slafkovský. (Autor: X / Calgary Flames, X / Montreal Canadiens)
Šimon Čop|14. nov 2023 o 17:35

V najlepšej forme hrá momentálne Pospíšil.

MONTREAL. Kedysi by takýto zápas nebol ničím výnimočný. Traja Slováci v elitných útokoch NHL neboli raritou, dokonca existovali produktívne lajny vyskladané výhradne zo slovenských útočníkov.

Lenže je rok 2023. Slovenské súboje nevidíme často a slovenské spolupráce ešte menej. Preto bude zápas v noci z utorka na stredu o 1.00 h. veľmi atraktívny a u nás zrejme jeden z najsledovanejších v sezóne.

Calgary Flames pricestujú do Montrealu. V Bell Centre nastane súboj kanadských rivalov s výrazným slovenským zastúpením.

Za domácich by mal nastúpiť Juraj Slafkovský. Olúpiť najslávnejší klub všetkých čias o body z vlastného ľadu sa pokúsia "plamene" s Adamom Ružičkom a Martinom Pospíšilom.

Traja Slováci sa v jednom zápase NHL predstavili naposledy 20. marca 2022. Dallas Stars s Andrejom Sekerom a Mariánom Studeničom v zostave vtedy porazili Fehérváryho Washington 3:2

Všetci medzi elitou

Pre Slovensko pôjde - aspoň zatiaľ - o zápas roka. Všetci traja totiž dostanú veľa priestoru v popredných útokoch, od ktorých sa očakávajú góly.

Podľa tréningových formácií Calgary sa zdá, že Adama Ružičku čaká povýšenie do prvej formácie. Mal by hrať na ľavom krídle po boku Eliasa Lindholma a Andrewa Mangiapaneho.

Martin Pospíšil sa presunie na pravé krídlo druhej lajny. V jej strede bude veterán Nazem Kadri a na ľavej strane ďalší nováčik podávajúci výborné výkony Connor Zary.

V top-six by mal nastúpiť aj Juraj Slafkovský. Medzi vrchnou šestkou útočníkov Montrealu sa udržiava pravidelne. Naďalej trénuje po boku Christiana Dvoraka a ostrostrelca Colea Caufielda.

Oživia Huberdeaua?

Zmeny sa tak týkajú najmä slovenských forvardov v drese Calgary. Oboch čaká presun do vyšších útokov.

Pri Ružičkovi to zrejme indikuje skutočnosť, že sa už úplne zotavil zo zranenia. Po maródke zvykol hrávať v strede štvrtého útoku, no v minulosti sa ukázalo, že mu viac svedčí rola krídelníka v prvých dvoch útokoch. Miesto v presilovkách mu zostáva dlhodobo.

Adam Ružička v zápase proti Nashvillu.
Adam Ružička v zápase proti Nashvillu. (Autor: TASR/AP)

Pospíšil si zas vyskúša chémiu s novými tvárami. V predošlých dueloch sa mu darilo s kapitánom Mikaelom Backlundom a Blakeom Colemanom.

K tým tréner Ryan Huska preradil Jonathana Huberdeaua. Útočník zarábajúci 10,5 mil. dolárov sa trápi a stratil miesto medzi najlepšími útočníkmi Flames. Práve snaha nabudiť ho znamená častú rotáciu mien v lajnách mužstva.

Pospíšil bude siahať na osobné maximá

Najlepšiu formu z tria Slovákov má Martin Pospíšil. V NHL odohral v posledných týždňoch prvé štyri zápasy.

Aktuálne ťahá dvojzápasovú šnúru zápasov s aspoň bodom. V sobotu strelil vyrovnávajúci gól a zaistil "plameňom" bod proti Torontu. V nedeľu nádhernou asistenciou našiel Colemana, ktorý strelil jediný gól Calgary pri prehre proti Ottawe.

Nikdy ešte neodohral viac ako 12 minút a 50 sekúnd, čo sa preradením do top-six môže ľahko zmeniť. Pospíšilovi stačili štyri duely na to, aby sa s tromi bodmi zaradil medzi trojicu najproduktívnejších Slovákov v prebiehajúcej základnej časti.

Slováci v NHL - kanadské bodovanie

Poradie

Meno

Klub

Zápasy

Góly

Asistencie

Body

+/-

1.

Juraj Slafkovský

Montreal

82

20

30

50

-19

2.

Tomáš Tatar

Seattle

70

9

15

24

+8

3.

Martin Pospíšil

Calgary

63

8

16

24

+14

Jeho bojovnosť, snaha a energickosť sa ukázali nielen na štatistikách. Fanúšikovia Calgary ho cez zvolili za najlepšieho hráča mužstva v uplynulom týždni.

Adam Ružička zatiaľ od návratu po zranení nebodoval. V 10 stretnutiach zaknihoval 4 (2+2) body a v noci z pondelka na utorok prišiel o post najproduktívnejšieho Slováka v sezóne.

Juraj Slafkovský zas čaká na to, kým sa bodovo uchytí a začne si pravidelnejšie zveľaďovať štatistiky.

Podľa mnohých odborníkov je to s jeho hrou len otázka času. Zatiaľ má na konte gól a asistenciu, spomedzi Slovákov má najviac striel (23).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slovenský zápas roka. Ružička, Slafkovský aj Pospíšil si zahrajú v elitných útokoch