Daciuk, Weber či Roenick. Sieň slávy rozšíria legendárne mená

Pavel Daciuk v drese Detroitu Red Wings.
Pavel Daciuk v drese Detroitu Red Wings. (Autor: X / Detroit Red Wings)
Oh my Hockey|26. jún 2024 o 09:00

Ide o známych ľudí z radov hráčov i funkcionárov.

TORONTO. V roku 2024 pribudne do Hokejovej siene slávy v Toronte sedem mien. Oficiálne potvrdenie vydala organizácia v utorok.

Z hráčskych radov sa tejto pocty dočkajú Pavel Daciuk, Shea Weber, Jeremy Roenick, Natalie Darwitzová a Krissy Wendell-Pohlová. V kategórii budovateľov pribudnú Colin Campbell a David Poile.

Daciuka zvolili pri prvej možnosti, keďže člen siene slávy musí splniť podmienku byť tri roky po kariére. Dnes 45-ročný Rus ju ukončil v KHL, no známy je najmä z pôsobenia v Detroite Red Wings, kde odohral 953 duelov, zaznamenal 918 (314+604) bodov, vyhral dva Stanley Cupy, trikrát sa stal najlepšie brániacim útočníkom a štyrikrát najslušnejším hráčom v súťaži.

Úspechy zbieral aj na medzinárodnej scéne. Je členom Triple Gold Clubu, čo znamená, že vyhral Stanley Cup, olympijské hry i titul majstra sveta.

Tri roky po kariére sa dočkal i Shea Weber. Ten patril dlhodobo k špičkovým svetovým obrancom, hoci na Norrisovu trofej nikdy nedočiahol. V NHL odohral za Nashville a Montreal 1038 zápasov so ziskom 589 (224+365) bodov. Ocenili ho ako najlepšieho lídra ligy v roku 2016. Vyhral olympiádu, majstrovstvá sveta i Svetový pohár.

Jeremy Roenick je oproti nim podstatne starší, má už 54 rokov. Jeden z najlepších amerických útočníkov v dejinách odohral v NHL 1363 stretnutí a zaknihoval 1216 (513+703) bodov. Je až šokujúce, že napriek úchvatnej kariére nikdy nič nevyhral.

Natalie Darwitzová bola trikrát kapitánkou Spojených štátov na ženských MS, trikrát sa na šampionáte radovala z titulu a trikrát vybojovala pre rodnú krajinu olympijskú medailu. O dva roky staršia Wendell-Pohlová sa tejto zlatej éry nedočkala, avšak bola pri jednom titule majsteriek sveta v roku 2005.

Davida Poilea pozná mnoho fanúšikov ako dlhoročného manažéra Nashvillu Predators. Tento klub riadil medzi rokmi 1997-2023 a doviedol ho do finále. Ešte predtým pôsobil v rovnakej funkcii vo Washingtone, konkrétne od roku 1982. Funkcionársku kariéru začal v 70. rokoch v Atlante Flames, klube, ktorý sa neskôr presťahoval do Calgary.

Colin Campbell pôsobil v NHL v rôznych úlohách. Medzi rokmi 1985-1990 bol asistentom trénera v Detroite a v rokoch 1991-1998 bol zamestnaný v New Yorku Rangers, kde ho neskôr povýšili na hlavného kouča. Potom do roku 2011 pracoval ako viceprezident NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Daciuk, Weber či Roenick. Sieň slávy rozšíria legendárne mená