Pre niekoho legenda, pre iných zákerný sociopat. Najlepší tréner všetkých čias oslávil 90

Scotty Bowman.
Scotty Bowman. (Autor: Twitter / Detroit Red Wings)
Šimon Čop|19. sep 2023 o 13:45

Niektorým hráčom sa o ňom hnusí rozprávať, hovoria o ňom ako o otrasnom človeku.

MONTREAL. Na lavičke pôsobil zadumane. Kadekomu mohol pripadať nevrlo či arogantne. V mozgu sa mu odohrávali najrôznejšie scenáre, premietal si hokejové operácie, hľadal spôsoby, ako zvíťaziť.

Nik v tom v celej histórii NHL nebol lepší. Legendárny Scotty Bowman, najdlhšie pôsobiaci kouč v dejinách najlepšej hokejovej súťaže sveta, oslávil 18. septembra 90. narodeniny.

Volajú ho hokejová encyklopédia. Dodnes fascinuje tým, ako rýchlo sa učí a v akom zdraví sa udržiava. Napriek pokročilému veku je na funkcionárskom dôchodku len čosi vyše roka.

A hoci netrénuje od roku 2002, jeho odkaz stále žije. „Najlepší tréner v histórii NHL“ – tak ho v gratuláciách nazvali mnohé vážené hokejové osobnosti.

(Ne)šťastná fraktúra

Bowman sa narodil 18. septembra 1933 vo Verdune, mestskej časti Montrealu. Už od detstva ho lákal šport a hokej sa naňho nalepil, keď mal šesť rokov a v rádiách začali vysielať priame prenosy zo zápasov NHL z Bostonu. Preto sa Bruins stali jeho obľúbeným klubom.

Pohyb mal rád a na šport mal talent. Okrem hokeja hrával bejzbal, futbal či americký futbal. Ako pri väčšine kanadských detí z Montrealu, aj uňho napokon zvíťazil hokej.

Jeho sen byť profesionálom sa však skončil veľmi skoro. V marci 1952, keď mal 18 rokov a hrával za Montreal Junior Canadiens, utrpel v legendárnej hale Forum fraktúru lebky. Po vyzdravení už nedokázal byť tým nebezpečným ofenzívnym hráčom ako predtým.

Hokeja sa však vzdať nechcel. Uvedomil si, že cesta do NHL je preňho ako pre hráča zahataná, a tak prijal ponuku trénovať mládežnícke tímy Canadiens. Popri tom zvládal aj školu, keďže bol vždy nadaným študentom a nechcel premrhať svoj potenciál.

Ako kouč na plný úväzok začal pracovať v 22 rokoch. Spočiatku bol asistentom trénera v Hull-Ottawa Canadiens, potom sa dostal na pozíciu hlavného trénera v Peterboroughu, Omahe, Notre Dame, Montreale či Sherbrooku. V sezóne 1967/68 dostal prvú rolu v NHL a zakrátko sa stal hlavným trénerom nového klubu na ligovej mape – St. Louis Blues.

Deväť Stanley Cupov

Bowman už ako neskúsený nováčik doviedol „bluesmanov“ do finále Stanley Cupu v prvých troch sezónach na lavičke – v rokoch 1968, 1969 a 1970. Recept na posledný krok však v tom čase iba hľadal – Blues nevyhrali v týchto sériách ani jeden zápas.

Bowman pôsobil v St. Louis štyri roky, v roku 1968 sa dokonca stal generálnym manažérom. V roku 1971 sa však s organizáciou pre neúspešné rokovania o novej zmluve rozišiel a ihneď sa vrátil do rodného Montrealu.

Tam sa začala jeho neuveriteľná víťazná jazda. Medzi rokmi 1973-1979 doviedol Habs k piatim Stanleyho pohárom. Raz sa stal trénerom roka v NHL.

Definitívne sa stal trénerskou hviezdou, čo potvrdila pozvánka do národného mužstva. To doviedol k víťazstvu na pamätnom Kanadskom pohári v roku 1976, keď za domácimi skončili na druhej priečke Čechoslováci.

V roku 1979 sa jeho kroky pobrali do Buffala, avšak s tímom došiel najďalej do semifinále. Trofeje sa mu vyhýbali, veď Kanada pod jeho taktovkou na Kanadskom pohári v roku 1981 skončila strieborná za Sovietskym zväzom. Vo finále utrpela hanebnú porážku 1:8.

Craig Ramsay (číslo 10) ako útočník Buffalo Sabres, nad ním legendárny tréner Scotty Bowman.
Craig Ramsay (číslo 10) ako útočník Buffalo Sabres, nad ním legendárny tréner Scotty Bowman. (Autor: FOTO - PAUL BERESWILL/HOCKEY HALL OF FAME)

Sabres ho prepustili uprostred sezóny 1986/87. Bol na rázcestí. Od trénovania si dal pauzu a dostal sa ako expert na televízne obrazovky. Účinkovanie v programe Hockey Night in Canada ho bavilo, ale nenašiel v ňom toľko potešenia. Jeho vášeň ho pritiahla späť.

V lete 1990 mu ponúkli miesto v Pittsburghu. Najprv tu pôsobil ako riaditeľ hráčskeho oddelenia. Keď však v novembri 1991 zomrel tréner „tučniakov“ Bob Johnson, Bowman sa vrátil na striedačku. A úspech sa dostavil okamžite – Penguins obhájili Stanley Cup.

Po roku sa s klubom rozlúčil a smeroval do svojho posledného trénerského pôsobiska. Najali ho Detroit Red Wings nabití vidinou úspechu. A tá sa splnila.

Bowman robil svoju prácu spoľahlivo. V roku 1996 sa stal trénerom roka. O rok neskôr získal prvý Stanley Cup ako kouč „červených krídel“ a v roku 1998 ho obhájil. Kariéru trénera ukončil na vrchole – Stanleyho pohárom v roku 2002.

Scotty Bowman je trénerom, ktorý v NHL odtrénoval najviac – 30 sezón a 2494 zápasov. Z nich vyhral až 1467.

Žiaden iný tréner nezískal v kariére deväť Stanley Cupov. Ak prirátame roky, ktoré strávil v kluboch v iných funkcionárskych pozíciách, na pohári má svoje meno vyryté až 13-krát.

Keď o hokeji nerozpráva, tak aspoň rozmýšľa

Takáto dlhá kariéra dá zabrať aj internetu, nie to ľudskému mozgu. Scottyho genialita sa však prejavuje v nesmiernej precíznosti jeho pamäti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pre niekoho legenda, pre iných zákerný sociopat. Najlepší tréner všetkých čias oslávil 90