Strieborný medailista z MS či víťaz Gagarinovho pohára. Čo ponúkne nový ročník SHL?

Marcel Haščák (v popredí) sa raduje so spoluhráčmi zo svojho gólu.
Marcel Haščák (v popredí) sa raduje so spoluhráčmi zo svojho gólu. (Autor: TASR)
Matej Hank|20. sep 2024 o 07:00

Niekoľko nových tímov aj navrátilec z extraligy. Kto sa bude tešiť z titulu?

BRATISLAVA. Úvodná sezóna medzi seniormi a hneď druhé miesto v druhej najvyššej slovenskej súťaži. 

Tréner Tibor Tartaľ dotiahol svoj tím z Prešova do finále SHL a bol len krok od toho, aby vrátil krajské mesto na extraligovú mapu. 

Zabránila mu v tom dominantná a rozbehnutá Žilina, ktorá sa do extraligy vrátila po šiestich rokoch náramného snaženia. 

Tentokrát sa Tartaľ pokúsi o podobný počin ako minulý rok, ale nie s Prešovom. V tejto sezóne bude viesť Humenné, ktoré vypadlo minulú sezónu z extraligy a bude bojovať o to, aby sa tam čo najskôr vrátilo. 

Aj vďaka skúsenostiam patrí medzi favoritov na titul v Tipos SHL. 

Čo sa v článku dočítate?

  • Ktoré tímy môžu pomýšľať na najvyššie priečky?
  • V ktorom klube bude hrať víťaz Gagarinovho pohára?
  • Aké výrazné posily predstavil Prešov?
  • Akými zmenami si prešla Skalica?
  • Čo povedali o ambíciách Považania?

Ako sa bude dariť trom (staro)novým tímom? Kto ovládne základnú časť? Prekvapí niektorý zo stálic SHL? Nová sezóna sa naplno rozbehne už v nedeľu. 

Sportnet vybral štyroch favoritov na zisk trofeje a postup do najvyššej súťaže. 

HC Prešov 

Nie je tajomstvom, že Prešov chce vybojovať naspäť extraligu. Tento cieľ mal už minulý rok.

"Ideme si za bolesťou, sme hladní a chceme dobre forčekovať, pretože len to je výhoda v zápase," povedal pred finále so Žilinou Tartaľ.

Napokon to jeho tímu nevyšlo a vo finále prehral 0:4 na zápasy. Tentokrát už Žilina v súťaži nie je a Prešovu sa otvára cesta za úspechom.

Rozpis 1. kola Tipos SHL

Nedeľa, 22. september

  • 16.00 h Skalica - Žiar nad Hronom
  • 17.00 h Humenné - TEBS Bratislava
  • 17.00 h Považská Bystrica - Trnava
  • 17.00 h Prešov - Detva
  • 17.00 h Topoľčany - Trebišov
  • 18.00 h Dubnica - Levice

Tím bude viesť bývalý slovenský reprezentant a strieborný medailista z Petrohradu Ľubomír Hurtaj.

"Akceptoval náš jediný cieľ v novom ročníku - postup do extraligy. Myslím si, že s podporou fanúšikov, partnerov a najmä vedenia mesta Prešov, ktorej sa nám dostalo v minulej sezóne, si iný cieľ nemôžeme stanoviť," povedal spolumajiteľ klubu Martin Vaľko.

Prešovu na ceste za vytúženým cieľom pomôže aj niekoľko nových posíl. Tou najvýraznejšou bude Marcel Haščák.

Tridsaťsedemročný útočník si zahrá v nižšej slovenskej súťaži prvýkrát od sezóny 2011/12, keď odohral dve stretnutia za HC 46 Bardejov.

Do Prešova prišiel ako majster francúzskej ligy, keď vybojoval titul s Rouenom. Takisto má aj striebornú medailu z MS 2012.

Predtým si obliekal dres Košíc, Komety Brno či Slovana Bratislava. Práve z hlavného mesta prichádza aj druhá výrazná posila - brankár Samuel Baroš.

Aj keď v minulej sezóne odchytal len tri zápasy, v extralige má na konte už 150 štartov.

"Som veľmi rád, že sa môžem pripojiť k Prešovu pri jeho snažení v novej sezóne. Ambície klubu, jeho kroky a účinkovanie v poslednom roku jasne dokazujú, že sa chce zaradiť k najlepším," povedal.

Aktuálna súpiska HC Prešov

Brankári: Samuel Baroš, Juraj Ovečka, Roman Kaľavský

Obrancovia: Ivan Glazkov, Vladimír Mihalik, Jakub Nemec, Damián Novický, Dávid Nátny, Branislav Pavúk, Miroslav Novota, Maroš Mešár, Viktor Brezina

Útočníci: Samuel Chalupa, Marcel Haščák, Jakub Suja, Patrik Frič, Lukáš Hamráček, Kristián Horvát, Samuel Hrabčák, Martin Krajňák, Vladislav Leščenko, Alex Novota, Matej Paločko, Gregor Maliňák, Alexander Peresunko, František Pulščák, Adrián Valigura

HC 19 Humenné

Práve v jednom z ďalších tímov z východného Slovenska bude pôsobiť Tartaľ, ktorý do klubu prišiel aj so svojím asistentom Ladislavom Majkusom.

Humenčania prekvapili hokejovú verejnosť, keď v sezóne 2022/2023 dokázali vo finále poraziť Žilinu a zahrali si najvyššiu slovenskú súťaž.

Po roku hneď vypadli, keď získali len 46 bodov, no zdolali napríklad Spišskú Novú Ves, Košice, Michalovce či majstra z Nitry.

Aj keď tím po vypadnutí z extraligy opustila pätica zvučných mien (Hannu Kuru, Vadim Pereskokov, Dávid Šoltés, Jakub Linet a Lukáš Handlovský) či všetci legionári, pribudli zaujímavé mená.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Strieborný medailista z MS či víťaz Gagarinovho pohára. Čo ponúkne nový ročník SHL?