Stalo sa to len dvakrát v dejinách. Prejde draftom viac Slovákov ako Čechov?

Dalibor Dvorský vo štvrťfinále Slovensko - Fínsko na MS do 18 rokov 2023.

Stalo sa to len dvakrát v dejinách. Prejde draftom viac Slovákov ako Čechov?

Dalibor Dvorský vo štvrťfinále Slovensko - Fínsko na MS do 18 rokov 2023. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)
Dalibor Dvorský vo štvrťfinále Slovensko - Fínsko na MS do 18 rokov 2023.
Dalibor Dvorský vo štvrťfinále Slovensko - Fínsko na MS do 18 rokov 2023. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)
Šimon Čop|24. jún 2023 o 09:00

Podľa najrelevantnejších rebríčkov môžu prejsť prvými tromi kolami až siedmi Slováci.

NASHVILLE. Pomalé zviechanie sa z ťažkých a neúrodných rokov. Takto by sa dala opísať situácia v českom aj slovenskom hokeji.

Stiahnite si unikátnu e-knihu Draft 2023

V tomto texte nájdete aj unikátnu e-knihu Draft 2023 a v nej vyše 100 analytických profilov talentov pred draftom, výnimočné príbehy Samuela Honzeka a Adama Gajana, profil Dalibora Dvorského, 18 rozhovorov, preddraftové rebríčky a mnoho ďalšieho. E-knihu majú k dispozícii všetci predplatitelia Sportnetu.

E-knihu k dispozícii na stiahnutie nájdete na konci článku.

Úspešné drafty, ktorými pravidelne prechádzali desiatky Čechov a Slovákov, už žijú len v nostalgických spomienkach. Vývoj talentov bol v našich končinách pred rokmi omnoho konkurencieschopnejší.

Preto sme vlaňajší draft označovali slovom „vydarený“. No ak sa nedívame na umiestnenia, ktoré boli výnimočné aj z celkového historického pohľadu, je označovať ho takto z kvantitatívneho hľadiska len odrazom spomenutého poklesu vo vývoji talentov.

Na prelome tisícročí by bolo šesť draftovaných hráčov z roku 2022 slabým číslom. Teraz sa z neho radujeme.

Vzrušujúci draft

Slováci nemali viac ako šesť hráčov na drafte od roku 2006. Sedem ich bolo naposledy draftovaných ešte v roku 2005, teda v roku, keď sa narodila väčšina mladíkov smerujúcich na tohtoročný draft.

Predpovede hovoria, že sa máme na čo tešiť. Slovensko po suchých rokoch zažilo v roku 2022 jednotku aj dvojku draftu. Rok 2023 bude vzrušujúci z toho pohľadu, že uvidíme zvýšený záujem organizácií z NHL o našich mladíkov.

Predbežné predpovede sa v niečom rôznia, ale už v prvých dvoch kolách by mohlo prejsť päť Slovákov a v prvých troch až sedem, čo sa v doterajšej histórii podarilo iba v roku 1999, keď túto sedmičku tvorili Branislav Mezei, Kristián Kudroč, Milan Bartovič, Ján Lašák, René Vydarený, Peter Smrek a Branko Radivojevič.

Pozitívom je, že pri týchto konštatovaniach vychádzame z najrelevantnejších rebríčkov.

Potešil aj najpresnejší

Bob McKenzie z TSN je známy tým, že pokiaľ ide o predpokladanie draftu, bývajú jeho rebríčky najpresnejšie.

Má to jednoduchý dôvod. Ich tvorbu konzultuje s mnohými skautmi z NHL. Následnú predpoveď tvorí z konsenzu ich vyjadrení.

Adam Gajan na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Adam Gajan na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)

Podľa jeho predpovedí prejdú prvým kolom Dalibor Dvorský aj Samuel Honzek. Pokojne to môžeme očakávať, keďže sa v tomto zhoduje v podstate so všetkými relevantnými predpoveďami.

Na začiatok druhého kola zaradil obrancu Maxima Štrbáka a k jeho koncu brankára Adama Gajana. Ten by sa mohol stať najvyššie draftovaným „overagerom“, teda hráčom, ktorý mohol byť draftovaný už pred rokom.

Sledujte draft naživo na Sportnete

Aj tento rok vám Sportnet ponúkne živé draftové štúdio, ktorého moderátorom bude redaktor Šimon Čop a jeho hosťami budú skauti Samuel Tirpák a Jakub Hromada. Jeho súčasťou budú okamžité detailné analýzy, dozviete sa zaujímavosti o draftovaných hráčoch či zo zákulisia samotného draftu. Budete môcť sledovať prvé kolo (29. 6. od 1.00 SELČ) aj zvyšok draftu (29. 6. od 17.00 SELČ).

Pozície v treťom kole jeho rebríčka obsadili 71. Juraj Pekarčík, 72. Martin Mišiak a 75. Alex Čiernik. Ďalší sa do stovky talentov nedostali.

Zaujímavosťou pritom je, že v jeho stovke sa nachádzajú iba traja českí hokejisti. Na 24. mieste je útočník Eduard Šalé, na 39. brankár Michael Hrabal a na 43. obranca Jakub Dvořák.

Jedenásť Slovákov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Stalo sa to len dvakrát v dejinách. Prejde draftom viac Slovákov ako Čechov?