Pred prvým zápasom po ňom prejde husia koža. Baláž chce odohrať všetky

Jozef Baláž počas tlačového brífingu na zraze slovenskej hokejovej reprezentácie pred Nemeckým pohárom.
Jozef Baláž počas tlačového brífingu na zraze slovenskej hokejovej reprezentácie pred Nemeckým pohárom. (Autor: TASR)
TASR|10. nov 2021 o 11:45

BRATISLAVA. Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká od štvrtka prvý prípravný turnaj v tomto roku pred vrcholmi sezóny. Tie budú dva, okrem ZOH v Pekingu (4. až 22. februára) aj MS v Helsinkách (13. - 29. mája).

Vedenie reprezentácie avizovalo, že sa na Nemeckom pohári v Krefelde (11. až 14. novembra) nepredstavia lídri úspešnej olympijskej kvalifikácie, turnaj bude slúžiť ako príležitosť pre nové tváre.

Pre zdravotné problémy vypadli útočníci Marko Daňo, Miloš Kelemen a obranca Martin Bučko, počas tréningového kempu v Bratislave sa zranil center Andrej Kollár.

Nahradili ich Juraj Šiška, Jozef Baláž, Patrik Hrehorčák a Mislav Rosandič.

Pre útočníka Nových Zámkov Šišku i pre Baláža z Nitry pôjde o reprezentačnú premiéru, no v Nemecku by mohli zažiť debut až šiesti hráči.

A to aj útočníci Filip Mešár a Samuel Takáč, brankár Filip Belányi a obranca Dávid Mudrák.

"Keď som sa dozvedel, že idem do reprezentácie, bol som veľmi šťastný. Pre každého chalana je to odmena, asi mi prejde husia koža celým telom pred prvým zápasom.

Rozprával som sa so spoluhráčmi z Nitry, ktorí už v reprezentácii boli a hovorili mi, na čo sa mám pripraviť. Budeme sa snažiť urobiť v Nemecku maximum v každom zápase, chcel by som odohrať všetky," uviedol Baláž.

Hráči po pondelkovom zraze absolvovali dvojdňový tréningový cyklus. Jeden tréning mali ešte v pondelok, dva o deň neskôr.

V stredu odleteli do Krefeldu, kde nastúpia postupne proti Švajčiarsku, Olympijskému výberu Ruska a domácemu Nemecku.

"My sme pristúpili k nejakej prestavbe, aby sme na tomto turnaji videli mladých hráčov. Je to medzinárodná úroveň, je to rýchlejšie ako domáca liga a sme zvedaví, ako budú hráči pracovať.

To nám dá nejaký rozmer do budúcnosti, s kým môžeme a nemôžeme počítať," povedal asistent generálneho manažéra reprezentácie Oto Haščák.

Najskúsenejším hráčom vo výbere je obranca Plzne Peter Čerešňák, ktorý má na konte už 83 štartov a osem gólov v reprezentačnom A-tíme. Za ním figuruje útočník Michal Krištof (45/6).

"Je dobré, že prišli noví hráči. Kedy ich vyskúšať, ak nie teraz? Chceme sa prezentovať bojovnou a rýchlou hrou," povedal Čerešňák.

Štadión Königpalast v Krefelde privíta tradičný turnaj po tretí raz v histórii.

Slováci sa na podujatí predstavili doteraz 20-krát, v štyroch prípadoch sa tešili z víťazstva (1997, 2006, 2011 a 2016), trikrát obsadili druhé a päťkrát tretie miesto.

Naposledy triumfovali pred piatimi rokmi. Vlani sa na turnaji nezúčastnili pre pandémiu koronavírusu.

"Očakávam, že to bude náročnejšie ako na úrovni extraligy. Bude to fyzický hokej, bude sa viac korčuľovať, musím sa na to viac pripraviť," uviedol jeden z nováčikov Mešár.

Zostava Slovenska na turnaji Nemecký pohár 2021

Brankári: Filip Belányi (HC 05 Banská Bystrica, štarty v reprezentácii: 0/góly: 0), Matej Tomek (HC Kometa Brno, 1/0)

Obrancovia: Michal Ivan (4/0), Mislav Rosandič (obaja Bílí Tygři Liberec/ČR, 32/0), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 83/8), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 15/0), Samuel Kňažko (TPS Turku/Fín., 19/0), Patrik Koch (HC Vítkovice Ridera/ČR, 33/0), Dávid Mudrák (HK Dukla Ingema Michalovce, 0/0), Martin Vitaloš (HK Nitra, 3/0)

Útočníci: Filip Krivošík (7/3), Adrián Holešinský (11/2), Samuel Buček (11/3), Jozef Baláž (všetci HK Nitra, 0/0), Dávid Gríger (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 8/1), Juraj Šiška (HC Nové Zámky, 0/0), Michal Krištof (obaja HC Kometa Brno/ČR, 45/6), Filip Mešár (HK Poprad, 0/0), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce, 4/0), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR, 13/3), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava, 0/0), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec/ČR, 4/0)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pred prvým zápasom po ňom prejde husia koža. Baláž chce odohrať všetky