Kritizoval Rusko a Putina. Ak sa vrátim, pošlú ma na Sibír, hovorí ruský hokejista

Nikita Zadorov.
Nikita Zadorov. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|4. jún 2024 o 11:00

Proti súčasnej vládnej garnitúre a jej krokom sa už postavil viackrát.

VANCOUVER. V Národnej hokejovej lige nastúpilo v sezóne 2023/24 65 ruských hokejistov. Hoci sa nájdu kritici, vedenie súťaže im napriek vojenskej agresii na Ukrajine nezakázalo hrať. 

Spomedzi desiatok Rusov sa vyjadriť k vojne odvážil málokto. A nikto to neurobil tak kriticky ako Nikita Zadorov. 

Dvadsaťdeväťročný obranca pôvodom z Moskvy poskytol v septembri rozhovor novinárovi Jurijovi Duďovi. V tom otvorene skritizoval kroky Ruska a prezidenta Vladimira Putina. 

Chcel, aby tak urobili aj ďalší, ale cíti, že sa boja. Podľa neho sa proti vojne postavili skôr mladší hráči. Ruskí hokejisti mali snahu vydať spoločné vyhlásenie, ale nemali rovnaký názor.

„Na jednej strane boli šíritelia propagandy, ktorí chceli hovoriť o posledných ôsmich rokoch, a na druhej, podľa mňa, tá rozumnejšia časť z nás,“ vysvetlil. 

Tento a ďalšie výroky zmonitorovali aj ruské médiá. Za nepriateľa ho označilo niekoľko osobností. Zadorov je teda v Rusku známy ako hokejista, ktorý nesúhlasí so “špeciálnou vojenskou operáciou”. A podobných ľudí v jeho rodnej krajine zatýkajú.

VIDEO: Rozhovor Nikitu Zadorova s Jurijom Duďom

V Rusku rovno na Sibír

Teraz musí ako hráč so 700 zápasmi v NHL zvažovať, čo ďalej. Poslednú sezónu dohral vo Vancouveri a zatiaľ nemá zmluvu na ďalší rok. 

Zadák jeho hokejových kvalít by sa v ruskej KHL bezpochyby zaradil k najlepším. Do Ruska sa však pravdepodobne tak skoro nevráti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kritizoval Rusko a Putina. Ak sa vrátim, pošlú ma na Sibír, hovorí ruský hokejista