Kauze okolo Ščerbaka je koniec. SZĽH odobril konanie Slovana

Nikita Ščerbak.
Nikita Ščerbak. (Autor: Facebook HC Slovan Bratislava)
Sportnet|2. feb 2023 o 20:41 (aktualizované 3. feb 2023 o 12:50)

Ščerbak v ďalšom zápase môže nastúpiť za Slovan.

BRATISLAVA. Ruský hokejista Nikita Ščerbak má platnú zmluvu s tímom HC MV Transport Prešov, uviedol v stanovisku prezident klubu Robert Ľupták.

K podpisu kontraktu malo dôjsť ešte v októbri minulého roka. Reagoval tak na medializované správy ohľadom zmluvy v Slovane Bratislava.

Ak by ruský útočník nastúpil v drese Slovanu Bratislava, došlo by podľa Ľuptáka k výraznému ovplyvneniu regulárnosti a integrity súťaže.

Na podnet Prešova následne reagoval aj samotný klub Slovan Bratislava, ktorý tvrdí, že klub konal v súlade s príslušnými právnymi ustanoveniami a smernicami.

Po niekoľkých hodinách reagoval aj Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH):

"V prípade hráča Nikitu Ščerbaka splnil klub HC Slovan Bratislava všetky podmienky. Klub HC MV Transport Prešov ich nesplnil, keďže nedisponoval transferom IIHF a súhlasom zahraničného klubu, tiež v zmysle súťažného poriadku a zákona o športe nezaslal do 30 dní zmluvu na evidenciu," informoval zväz v stanovisku na svojom webe a zverejnil všetky úkony potrebné na to, aby hráč mohol nastúpiť na extraligový duel.

Prečítajte si prvotné vyjadrenia oboch klubov.

Stanovisko HC MV Transport Prešov

Na základe prezentovaných informácií z médií o údajnom podpise kontraktu Nikitu Ščerbaka s HC Slovan Bratislava, by som si dovolil hokejovú verejnosť informovať, že tento hráč má podpísanú hráčsku zmluvu s naším klubom HC MV Transport Prešov. K podpisu kontraktu došlo ešte v októbri 2022.

O tejto skutočnosti som po zverejnení medializovaného podpisu kontraktu N. Ščerbaka s HC Slovan Bratislava informoval hráčskeho agenta, zástupcov HC Slovan Bratislava a príslušné oddelenia SZĽH žiadal o preverenie.

Bohužiaľ, do dnešného dňa SZĽH žiadnym spôsobom nereagoval na moje podnety. Máme zato, že ak tento hráč nastúpi v súťažnom zápase Tipos Extraligy za HC Slovan Bratislava, budeme považovať jeho štart za neoprávnený.

Verím, že SZĽH neumožní štartovať N. Ščerbakovi v tomto ročníku Tipos Extraligy za klub HC Slovan Bratislava, v opačnom prípade by došlo k výraznému ovplyvneniu regulárnosti a integrity súťaže tak ako aj v minuloročnom play-off v prípade štartu R. Gašpara.

Robert Ľupták
Prezident HC MV Transport Prešov

Stanovisko HC Slovan Bratislava

"HC SLOVAN Bratislava je presvedčený, že pri realizácii medzinárodného transferu Nikitu Ščerbaka z českého klubu Mountfield Hradec Králové do Slovana Bratislava konal výhradne v súlade s príslušnými právnymi ustanoveniami a smernicami Slovenského zväzu ľadového hokeja, Medzinárodnej federácie ľadového hokeja IIHF, ako aj v súlade s právnymi normami Slovenskej republiky, Ruskej federácie a Kanady. 

Klub pri podpise slovenskej verzie hráčskej zmluvy s hráčom Nikitom Ščerbakom a vybavovaní všetkých potrebných administratívnych krokov v súvislosti s udelením národných víz SR typu D zároveň splnil všetky ďalšie náležitosti, ktoré sú potrebné k štartu hráča v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži Tipos Extraliga. 

Športový manažment HC SLOVAN Bratislava legitímne požiadal medzinárodné oddelenie Slovenského zväzu ľadového hokeja o medzinárodný transfer, ktorý vzhľadom k žiadnemu inému existujúcemu kontraktu potvrdila Medzinárodná hokejová federácia IIHF. Hráč v ďalšom kroku podpísal so zástupcom klubu HC SLOVAN registračný protokol pre matričný úkon, obnovenie registrácie hráča v nadväznosti na potvrdený transfer zo strany IIHF.

SZĽH hráčovu registráciu priradil ku klubu HC SLOVAN Bratislava, ktorý tak mohol zaevidovať oficiálny hráčsky kontrakt Nikitu Ščerbaka s platnosťou do 30. apríla 2023 a následnou opciou v rámci elektronickej matriky SZĽH. Takto vložený kontrakt bol zo strany SZĽH potvrdený v stredu dňa 1.2. 2023 v popoludňajších hodinách. 

Na základe toho sme presvedčení, že hráč Nikita Ščerbak je v súlade so Súťažným poriadkom SZĽH jednoznačne oprávnený nastupovať v prebiehajúcej sezóne v zápasoch slovenskej extraligy za HC SLOVAN Bratislava."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Kauze okolo Ščerbaka je koniec. SZĽH odobril konanie Slovana