Fleury sa zaradil k velikánom. Päťsto výhier pred ním dosiahli len dvaja brankári

Brankár Marc-André Fleury oslavuje 500. výhru so spoluhráčmi.
Brankár Marc-André Fleury oslavuje 500. výhru so spoluhráčmi. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|10. dec 2021 o 07:02

Marc-André Fleury okorenil víťazstvo shutoutom.

CHICAGO. Marc-André Fleury sa stal tretím brankárom v histórii Národnej hokejovej ligy s päťsto výhrami na konte.

Dosiahol tak métu, na ktorú pred ním došli len velikáni Martin Brodeur a Patrick Roy.

Štvrtkový duel proti Montrealu Canadiens okorenil čistým kontom. Pochytal všetkých 30 striel, jeho Chicago Blackhawks vyhrali 2:0.

"Výnimočný okamih, špeciálne tu. Naozaj som si myslel, po toľkých rokoch bučania a pokrikovania na mňa, že ma ľudia v Montreale nenávidia," zveril sa po zápase. "Skrátka som tu nikdy nepodával najlepšie výkony. Je tu tvrdé prostredie."

Fleury pochádza z Quebecu, preto si dnešnú noc užil. Videla ho rodina i priatelia.

Brodeura už s takmer stopercentnou pravdepodobnosťou nedobehne, a aby dostihol Roya, musel by ako jednotka odchytať ešte minimálne rok.

Prvý menovaný má na konte 691 víťazstiev, druhý 551. Fleuryho môže hriať pri srdci aspoň fakt, že na päť stovák výher došiel najrýchlejšie - stačilo mu 901 duelov.

"Pre mňa sú Patrick a Martin najlepší," povedal. "Bolo pre mňa dôležité dostať sa na číslo 500. Na to, aby som prekonal Patricka, sa nesústredím."

Na konci zápasu sa Bell Centrom začal rozliehať pokrik "Fleury, Fleury". Ako podotkol kouč Chicaga, Derek King, nikdy nezažil, aby fanúšikovia v Montreale takto oslavovali súperovho hráča.

Po stretnutí ho porovnal s Brodeurom a Royom. "Obaja patria medzi špičku, ale nerozumiem, prečo sa toľkej pocty nedostáva aj Fleurymu," vyjadril sa King. "Keď raz odíde do dôchodku, určite by mal mať miesto v Sieni slávy."

Fleury v doterajšom priebehu kariéry pôsobil okrem Chicaga v Pittsburghu, ktorý si ho v roku 2003 vybral ako jednotku draftu, a vo Vegas. Je trojnásobným víťazom Stanleyho pohára.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Fleury sa zaradil k velikánom. Päťsto výhier pred ním dosiahli len dvaja brankári