Šesť Slovákov v prvých dvoch kolách? Dvorský k Ovečkinovi, Štrbák k Slafkovskému

Maxim Štrbák (vľavo) a Dalibor Dvorský.
Maxim Štrbák (vľavo) a Dalibor Dvorský. (Autor: TASR)
Oh my Hockey|8. jún 2023 o 18:18

Magazín TheAthletic urobil predpoveď prvých dvoch kôl draftu.

NEW YORK. Traja experti z magazínu TheAthletic sa zahrali na generálnych manažérov a urobili 64 výberov v rámci prvých dvoch kôl. Snažili sa čo najlepšie predpokladať, ako budú jednotlivé tímy vyberať hráčov.

Článok naznačuje, že draft 2023 by mohol byť pre Slovensko historický. V rámci prvých dvoch kôl vybrali až šiestich hráčov spod Tatier.

Najvyššie bol zo Slovákov podľa predpokladov Dalibor Dvorský. Autor Max Bultman po ňom siahol na ôsmom mieste, kedy bude vyberať Washington Capitals.

"Napriek tomu, že patrí k mladším hráčom tohto ročníka, Dvorský už hrá proti mužom, takže klub by teoreticky mohol posilniť ešte predtým, ako Ovečkin ukončí kariéru," napísal Bultman. "MS do 18 rokov pripomenuli Dvorského ofenzívne schopnosti."

Ďalší vybraný Slovák bol Samuel Honzek. Zo 14. miesta po ňom v mock drafte siahol Pittsburgh.

"Je veľký krídelník, ktorý vie dávať góly a priniesť obojsmernú hru," píše Bultman a dopĺňa, že Honzek by mohol byť v Pittsburghu súčasťou stavebného bloku novej éry po tom, ako skončia Crosby s Malkinom.

Samuel Honzek v drese Vancouver Giants.
Samuel Honzek v drese Vancouver Giants. (Autor: Twitter Vancouver Giants)

Ďalšieho zo Slovákov vidia autori článku v druhom kole. Z 37. miesta si z pozície Montrealu vybrali Maxima Štrbáka, ktorý je podľa slov Coreyho Pronmana súťaživý obranca. Expert na mladíkov si vie predstaviť, že Štrbáka si vezme niekto aj skôr.

Ak by si ho vzal Montreal, posilnil by klub, ktorý minulý rok draftoval Juraja Slafkovského a Filipa Mešára.

Štvrtým Slovákom v poradí je útočník Juraj Pekarčík, ktorý zažiaril na MS do 18 rokov. TheAthletic ho zaradil na 49. miesto, kde bude vyberať New York Islanders.

"Islanders majú veľa rôznych potrieb, ale zisk hráča s Pekarčíkovou rýchlosťou, šikovnosťou a veľkosťou, by bol veľmi zaujímavý," píše Pronman.

Na 60. mieste si autori vybrali za organizáciu Anaheimu Ducks Alexa Čiernika. Hneď o jednu pozíciu za ním je brankár Adam Gajan. Vybral by si ho Dallas.

Pronman uvažuje, že v čase, keď bude Gajan pripravený na NHL, súčasný brankár tímu Jake Oettinger bude mať 28 alebo 29 rokov. Slováka považuje za druhého najlepšieho brankára draftu a vidí v ňom skvelého športovca.

Na prvom mieste rebríčka nie je žiadne prekvapenie. Chicago bralo Connora Bedarda, hneď po ňom siahol Anaheim po Adamovi Fantillim.

Maxim Štrbák a Connor Bedard v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji do 20 rokov 2022.
Maxim Štrbák a Connor Bedard v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji do 20 rokov 2022. (Autor: TASR/AP)

Z tretieho miesta si Columbus vzal Willa Smitha a štvrtý bol Rus Matvej Mičkov, vybralo si ho San Jose. Piatemu Montrealu tak zvýšil talentovaný Švéd Leo Carlsson.

Mock draft zahŕňal aj dvoch Čechov. Autori vybrali Eduarda Šalého do Minnesoty z 21. miesta, brankár Michael Hrabal išiel z 38. pozície do Arizony.

Draft NHL 2023 sa uskutoční 28. a 29. júna v Bridgestone Aréne v Nashville. Šancu má viacero Slovákov. Pre túto krajinu by to mohol byť najúspešnejší draft od roku 2004, keď si kluby NHL vybrali desať Slovákov.

Mock draft 2023 v redakcii TheAthletic

1. Connor Bedard (Chicago Blackhawks)
2. Adam Fantilli (Anaheim Ducks)
3. Will Smith (Columbus Blue Jackets)
4. Matvej Mičkov (San Jose Sharks)
5. Leo Carlsson (Montreal Canadiens)
...
8. Dalibor Dvorský (Washington Capitals)
14. Samuel Honzek (Pittsburgh Penguins)
37. Maxim Štrbák (Montreal Canadiens)
49. Juraj Pekarčík (New York Islanders)
60. Alex Čiernik (Anaheim Ducks)
61. Adam Gajan (Dallas Stars)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Šesť Slovákov v prvých dvoch kolách? Dvorský k Ovečkinovi, Štrbák k Slafkovskému