Vybrali si ho v drafte, no v NHL ešte nenastúpil. Chcem sa tam prepracovať, vraví Slovák

Slovenský hokejista Maxim Čajkovič v drese tímu Iowa Wild.
Slovenský hokejista Maxim Čajkovič v drese tímu Iowa Wild. (Autor: Iowa Wild/ instagram)
TASR|17. sep 2024 o 17:32

Zbieral iba štarty vo farmárskej AHL a nižšej ECHL.

LITVÍNOV. Slovenský hokejista Maxim Čajkovič sa teší na začiatok novej etapy v jeho kariére.

Po šiestich rokoch vymenil zámorské prostredie za európske pôsobisko a v drese českého klubu HC Verva Litvínov si plánuje vydláždiť cestu do NHL, v ktorej si doposiaľ nezahral.

Čajkovič prešiel draftom NHL v roku 2019, keď si ho v 3. kole z celkovej 89. pozície vybrala Tampa Bay.

Do zámorskej profiligy sa mu však nazrieť nepodarilo, zbieral iba štarty vo farmárskej AHL a nižšej ECHL.

"To je život, tak to chodí. Som rád, že som bol draftovaný a nič sa nekončí. Teraz som v Litvínove a sústredím sa na to, aby som podával čo najlepšie výkony. Nikde nie je napísané, že sa tam jedného dňa nevrátim.

To je moje nastavenie, sústredím sa na to, aby som bol čo najprospešnejší pre tím a postupne sa prepracoval späť do zámoria," uviedol 23-ročný útočník v rozhovore pre portál idnes.cz.

Čajkovič priznal, že si po podpise zmluvy zisťoval informácie o Litvínove. Neveľké mesto s približne 25-tísic obyvateľmi ho najskôr znepokojilo.

"Nevedel som vôbec nič, cestou tam som si niečo vygooglil a hneď som to radšej rýchlo vypol. Keď som si však prišiel prebrať byt a videl som, ako je to všade zelené a pokojné, tak si myslím, že som si vybral správne.

Budem tu mať pokoj počas sezóny a môžem sa sústrediť iba na hokej. Zatiaľ som veľmi spokojný, je tu pekná príroda. Každý si svoje nájde, blízko mám štadión, čo je moja hlavná náplň," povedal účastník jedného juniorského šampionátu, ktorý stále čaká na debut v národnom A-tíme.

Česká extraliga patrí medzi najkvalitnejšie európske súťaže a je vnímaná aj ako vhodná alternatíva na ceste k NHL.

"Stále si v nej chcem jedného dňa zahrať a urobím všetko pre to, aby som sa tam prepracoval. Na druhej strane, aj keby som dohral celú kariéru v Česku, tak s tým nemám problém. Páči sa mi tu, je tu veľmi dobré prostredie, máme dobrú partiu.

Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Budem makať, aby sme boli čo najúspešnejší a keď bude mať úspech tím, tak sa to odrazí aj na jednotlivcoch," poznamenal Čajkovič, ktorý si v Európe na seniorskej úrovni zahral iba v nadnárodnej ICEHL, keď v sezóne 2020/21 pôsobil v dnes už zaniknutom projekte Bratislava Capitals.

Na kvalitu najvyššej českej súťaže dostal referencie od svojich krajanov, s ktorými sa pravidelne pripravuje na sezónu:

"Počas leta trénujem s Markom Daňom či brankárom Jarom Janusom, ktorý v Litvínove hrával. Niečo som od nich počul, ale tiež mi nechcú všetko prezradiť. Marko hrá v Třinci a keď som sa niečo pýtal, tak od toho často odbočil.

Ale viem, že česká liga je extrémne náročná, hlavne kvôli situácii v Rusku sa sem mnohí vracajú. Česká extraliga je minimálne na úrovni AHL, ak nie momentálne lepšia. Sú tu veľmi skúsení hráči, akých v AHL nenájdete.

Vrátil sa Roman Červenka, stále hrá Jaromír Jágr. Nebudem klamať, keď som šiel do Česka, mal som z toho zdravý rešpekt a veľmi sa teším, čo mi extraliga prinesie."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vybrali si ho v drafte, no v NHL ešte nenastúpil. Chcem sa tam prepracovať, vraví Slovák