Mišiak je ako Bedard, zasmial sa manažér. Jeho hra je nákazlivá, chváli ho tréner

Martin Mišiak smeruje v drafte NHL 2023 do Chicaga Blackhawks, ktoré si ho vybralo z 55. miesta.
Martin Mišiak smeruje v drafte NHL 2023 do Chicaga Blackhawks, ktoré si ho vybralo z 55. miesta. (Autor: twitter.com/RDurkac)
Šimon Čop|12. sep 2023 o 07:00

V novom pôsobisku od neho očakávajú kvalitu i skúsenosti.

CHICAGO. Mnohí mladí Slováci s vidinou vylepšenia svojho postavenia na drafte do NHL smerujú do kanadských či amerických juniorských súťaží. Táto cesta je v ostatnom období veľmi populárna.

Hoci nie každému prechod prospeje, nájdu sa hráči, ktorých priam vystrelil. Až dvoch z nich si v poslednom výbere mladíkov vybrali Chicago Blackhawks.

Z 35. miesta si zvolili kométu sezóny brankára Adama Gajana. Takisto v druhom kole, no na 55. priečke, volili opäť a ich výber padol na útočníka Martina Mišiaka.

Len čo sa udomácnil na zámorských ľadoch, stal sa kľúčom k úspechu. Slová skautov na jeho adresu sa vyplnili – mnohí mu radili, aby odišiel, lebo verili, že potrebuje byť viac na očiach, aby jeho kvality vynikli.

Viac priestoru - lepší Mišiak

Nemohli byť presnejší. Urastený Mišiak sa vypracoval na prvého centra Youngstownu Phantoms a ako najproduktívnejší hráč tímu v play-off pomohol mužstvu získať ligový titul.

„Do USA som sa presťahoval vo februári a nebolo ľahké uskutočniť túto voľbu. Ale urobil som rozhodnutie a vďaka nemu som vyhral USHL s Phantoms, takže to vypálilo naozaj skvelo a som za to rád,“ reflektoval pre oficiálny web Blackhawks.

„Prechod bol ťažký. Na začiatku sa mi veľmi nedarilo, ale časom som ukázal, že sa zlepšujem a potom som mal neuveriteľnú formu v play-off.“

Prvú polovicu sezóny strávil v Tipos extralige. V drese Nových Zámkov zaknihoval 10 (1+9) bodov v 29 zápasoch, teda rovnaký počet ako rok predtým za 46 duelov. Vedel však, že chce hrať viac.

„Chcel som ukázať, čo dokážem, keď dostanem viac priestoru na ľade. Doma medzi profesionálmi som nehral v presilových hrách, takúto šancu som dostal až v USHL, kde som dostal dôležitú rolu,“ pokračuje.

„Vyhrať pohár je najviac, čo sa v živote športovca môže podariť. Preto hráte hokej. Bolo to úžasné. Počas sezóny som urobil riskantný ťah, ale dopadlo to vynikajúco a ten pocit bol neskutočný.“

Slovenské hviezdy

Po roku v USHL sa presunie do Ontario Hockey League. Bude spoluhráčom Ondreja Molnára v klube Erie Otters.

Na univerzitu ísť nemohol. V NCAA môžu pôsobiť len hráči, ktorí predtým nehrávali medzi profesionálmi, čo Mišiak so 75 zápasmi v najvyššej slovenskej súťaži dávno nespĺňa.

„Vydry“ si ho vybrali na prvom mieste onoho draftu. Zaujímavosťou je, že rok predtým bol v CHL drafte dvojkou, no so Saginaw Spirit sa nedohodol a klub sa vzdal práv na Mišiaka, ktoré vlastnil.

Už na začiatku prípravy ukázal, že kanadské kluby zaujal právom. V prvom prípravnom zápase za Erie strelil gól a pridal tri asistencie. Zaznamenal štyri plusové body. Hral v treťom útoku a po jeho boku nastúpil Molnár. Na oficiálnej stránke CHL ich v reportáži o tomto zápase nazvali „slovenskými hviezdami“.

VIDEO: Prvý gól Martina Mišiaka v drese Erie Otters

Spolupráca krajanov by sa pravdepodobne mala zopakovať aj počas sezóny. Mišiak je však pokorný – nechá sa riadiť pokynmi od trénerov.

„Budem hrať, kdekoľvek to odo mňa budú požadovať. V USHL som hral centra tímu, ktorý vyhral pohár, takže sa na tomto poste cítim výborne. No môžem hrať aj na krídle, nemám s tým problém,“ prehlásil.

Tréner sa ho nevie nabažiť

Tento jeden zápas navnadil fanúšikov, ktorí sa už teraz tešia, čo prospekt Chicaga predvedie počas sezóny. Tá sa začína 30. septembra, presne na Martinove 19. narodeniny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mišiak je ako Bedard, zasmial sa manažér. Jeho hra je nákazlivá, chváli ho tréner