Zarobí si ako nikdy predtým. Studenič to však v Seattli bude mať ťažké

Marián Studenič.
Marián Studenič. (Autor: Twitter / Texas Stars)
Šimon Čop|3. júl 2023 o 13:10

Studenič nie je prototypom hráča AHL.

SEATTLE. Keď sa Dallas Stars rozhodli nepredĺžiť zmluvu Mariána Studeniča a uvoľniť ho na trh s voľnými hráčmi, mnohých to prekvapilo.

„Som skutočne prekvapený, že Dallas nepredložil kvalifikačnú ponuku Mariánovi Studeničovi. Sám chcel v klube zotrvať,“ napísal na Twitteri Juraj Králik, slovenský expert na Stars.

Keď bol v NHL, nesklamal, a keď mu v prvom tíme nezvýšilo miesto, bojoval oň na farme. S týmto nastavením chcel ísť aj do ďalšej sezóny.

V Amerike zostáva, a to je preňho prvoradé. Slnečný Texas však vymení za upršaný štát Washington.

„Môj sen je, aby som sa ráno zobudil a bol hráčom NHL každý deň. Chcel by som sa uchytiť a mať v tíme stabilné miesto,“ povedal nedávno v rozhovore pre Sportnet. Podarí sa mu to v Seattli?

Takýto plat ešte nemal

Záujem o Studeničove služby bol zjavne veľký. Rodák zo Záhoria mal oficiálne podpísaný kontrakt už pár hodín po otvorení trhu s voľnými hráčmi.

S najmladšou organizáciou v NHL sa dohodol na rok. Najkratší možný kontrakt podpísal už po tretíkrát za sebou a vždy to bolo v inom klube.

V NHL bude poberať minimálnu mzdu 775 tisíc dolárov ročne. V AHL si zarobí 300 tisíc dolárov na rok, avšak ak by celý ročník strávil na „farme“, klub mu garantoval, že mu k tomuto platu pridá ešte 25-tisíc dolárov.

Ide o najvýhodnejší kontrakt v jeho doterajšej kariére. Takto vysoký základný plat ešte nemal ani v NHL, ani v AHL. Pre porovnanie, vlani si zarobil len čosi okolo 125-tisíc pred zdanením.

Po sezóne bude nasledovať rovnaký proces ako tento rok.

Ak si ho Kraken budú chcieť udržať, budú mu musieť predložiť kvalifikačnú ponuku vo výške 813 750 dolárov. Studenič bude mať právo si novú zmluvu vysúdiť. Ak by sa tak rozhodol, vymeral by mu ju nezávislý arbitrážny súd.

Plat Mariána Studeniča v sezóne 2023/24

NHL

AHL

Min. garantovaný zárobok

775 000 USD

300 000 USD

325 000 USD

Dôležitá je vyťaženosť

Môže sa zdať, že je Studenič „len“ hráčom do AHL. Potom, čo v sezóne 2020/21 odohral v NHL osem zápasov a v ročníku 2021/22 až 37, mu v prvom mužstve Dallasu nedali veľa príležitostí a nastúpil iba do troch stretnutí.

V Texase však hral prím. So 48 bodmi v 67 dueloch sa stal najproduktívnejším Slovákom v súťaži a patril k ťahúňom tímu.

Verí, že mu rok v nižšej súťaži pomohol zlepšiť sa: „Odohral som takmer osemdesiat zápasov v sezóne. To mi viac pomohlo. Rok predtým som síce hral viac zápasov v NHL, ale sedel som aj na tribúne. V tomto ohľade to bolo teda lepšie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zarobí si ako nikdy predtým. Studenič to však v Seattli bude mať ťažké