Hossa: O prípade Beacha som nevedel, povedal som to aj vyšetrovateľom

Slovenský hokejista Marián Hossa na tlačovej konferencii.
Slovenský hokejista Marián Hossa na tlačovej konferencii. (Autor: TASR)
Stanislav Benčat|2. nov 2021 o 12:10

Slovenského hokejistu uvedú do hokejovej Siene slávy.

TRENČÍN. Hokejista Marián Hossa sa chystá na jeden z najpamätnejších životných momentov, no klub, v ktorom dosiahol najväčšie úspechy, sa zmieta v problémoch.

Chicago Blackhawks čelí tvrdej kritike po tom, čo vyšlo najavo, že v klube pred 11 rokmi ututlali prípad sexuálneho obťažovania mladého hokejistu Kylea Beacha, ktorého znásilnil videoanalytik Brad Aldrich.

Marián Hossa, ktorého 15. novembra uvedú do hokejovej Siene slávy v Toronte, sa k prípadu vyjadril prvýkrát na utorňajšej tlačovej konferencii v Trenčíne.

"V prvom rade chcem povedať, že je ťažké si predstaviť, čím si Kyle musel prejsť. Držím mu palce, aby našiel silu a žil život, ktorý bude čo najmenej ovplyvnený negatívnymi udalosťami, ktoré osobne odsudzujem. 

Čo sa týka mňa, o týchto udalostiach som nemal vedomosť, a za tým si stojím. Uviedol som to aj vo výpovedi vyšetrovateľovi. Všetci poznáte môj príbeh a viete, že v tom čase som hral tretie finále. Bol som plne sústredený iba na hokej.   

Považujem však za správne, že tí, ktorí o tom vedeli, vyvodili v posledných dňoch svoju osobnú zodpovednosť. Prosím, aby ste odteraz rešpektovali, že viac sa k tomu z úcty ku Kylovi nebudem vyjadrovať," uviedol Hossa.

Ďalej sa vyjadril, že by možno bolo vhodné, aby sa vo vedení NHL a NHLPA zamysleli nad vznikom nadácie na prevenciu podobných prípadov.

"Vďaka nej by mohlo fungovať anonymné ohlasovanie, psychologická pomoc, či vzdelávanie hráčov a zamestnancov, ako reagovať v takýchto situáciách." 

Ceremoniál v Chicagu odložili

Vedenie Chicaga Blackhawks po dohode s Mariánom Hossom odložilo na neurčito slávnostný ceremoniál pod názvom "Marian Hossa Legacy Night", ktorý sa mal uskutočniť 9. novembra pred zápasom s Pittsburghom Penguins.

"Všetci sme sa zhodli, že nie je čas na oslavu, ale skôr sebareflexiu. Marián, ako aj vedenie Blackhawks vie, že po tom, ako odvážne vyšiel s pravdou na svetlo Kyle Beach, je dôležité vrátiť našej organizácii dôveru, kredit a stabilitu.

Nové vedenie je odhodlané presadzovať naše hodnoty a neustále pracovať na zlepšovaní tejto organizácie. Niet lepšieho stelesnenia týchto hodnôt, mimo ľadu aj na ľade, ako Marián Hossa a my mu blahoželáme k jeho uvedeniu do Siene slávy NHL," uviedol klub v stanovisku, ktoré zverejnil na oficiálnom webe.

Pousmial sa nad fotkou z minulosti

Hossa preto zmenil plány a odlieta 11. novembra priamo do Toronta.

Na slávnosť sa veľmi teší: "Premýšľal som už nad tým, ale asi až na mieste si uvedomím, čo sa deje. Viem, že na uvedenie do hokejovej Siene slávy čakajú obrovské mená a je pre mňa pocta, že ma uprednostnili pred nimi."

Zaspomínal si tiež na svoju návštevu torontskej Siene slávy v detstve.

"Mal som vtedy trinásť rokov, hrali sme v Toronte turnaj a navštívili sme aj hokejovú Sieň slávy. Odfotil som sa vedľa Stanley Cupu, ale nedotkol som sa ho. Nedávno som si tú fotku pozeral a pousmial sa nad ňou," prezradil Hossa.

Nastúpi na zápas po štyroch rokoch

Súčasťou ceremoniálu bude aj hokejový zápas legiend, na ktorý sa chystajú obaja Hossovci - Marián aj Marcel.

"Zvažoval som to, keďže som nehral zápas štyri roky, ale prebral som to s bratom a nastúpime spolu. Chodíme si v posledných týždňoch zakorčuľovať, aby sme boli pripravení," dodal starší z bratskej dvojice.

Hossa odohral za Chicago 534 zápasov základnej časti, v ktorých nastrieľal 186 gólov a nazbieral 229 asistencií, v play off pridal v 107 dueloch 73 bodov (21+52).

Dovedna odohral v základnej časti NHL 1 309 zápasov, s bilanciou 525 gólov, 609 asistencií a 1 134 bodov. V play off pridal 205 zápasov, v ktorých strelil 52 gólov a na 97 prihral. 

Kariéru ukončil v roku 2017 pre kožné problémy spôsobené alergiou na výstroj.

Hossu mali už minulý rok uviesť do hokejovej Siene slávy, ale slávnostný akt vtedy zmarila pandémia koronavírusu. Ceremoniálu v Toronte sa dočká až v pondelok 15. novembra o 19.30 h (utorok 16. novembra o 1.30 SEČ).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa: O prípade Beacha som nevedel, povedal som to aj vyšetrovateľom