Hossa je 83. najlepší hráč moderných dejín NHL. Experti ho zaradili do rebríčka

Marián Hossa.
Marián Hossa. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|4. nov 2022 o 08:12

Odborníci postupne odkrývajú ďalšie mená.

NEW YORK. Slovenského bývalého hokejistu Mariána Hossu zaradili experti z webu The Athletic na 83. priečku v historickom rebríčku NHL.

Max Bultman a Dom Luszczyszyn sa zamerali na stovku najlepších hráčov v modernej ére NHL, teda tých, ktorí v lige pôsobili od sezóny 1967/68. Svoj rebríček nazvali "NHL99".

Hossa je prvým Slovákom, ktorého v ňom spomenuli.

Počas kariéry nastúpil v dresoch Ottawy Senators, Atlanty Thrashers, Pittsburghu Penguins, Detroitu Red Wings a Chicaga Blackhawks. V NHL odohral 1 309 zápasov, strelil 525 gólov a pridal 609 asistencií.

Jeho najväčšími úspechmi sú tri Stanleyho poháre, ktoré získal ako hráč Blackhawks v rokoch 2010, 2013 a 2015. Celkovo nastúpil až do piatich finálových sérií.

Ako kôň

Na slovenskú legendu si v článku zaspomínali jeho bývalí spoluhráči.

"Jeho rýchlosť bola úžasná," povedal o ňom Sergej Gončar. "Bol ako kôň, taký bol silný na korčuliach. Odstaviť ho od puku bolo náročné. Bol jedným z tých hráčov, pri ktorých ste si museli byť istí, že stojíte na správnom mieste, lebo inak by ste naňho nestačili. Ale ak ste to aj urobili, dokázal okolo vás prekorčuľovať, pokryť si puk telom a nič vám nedarovať."

Pridal sa k nemu Kris Draper: "Pre mňa je jedným z najlepších korčuliarov, akých tento šport kedy mal. Tých prvých pár krokov - neskutočné, ako si dokázal vytvoriť odstup."

Na Hossovi ostatní obdivovali pracovnú morálku. "Myslím si, že každému dokázal, že sa dá pracovať ešte tvrdšie," hovorí Mike Yeo, ktorý ho trénoval v Pittsburghu. "On je snom každého kouča."

Nezískal individuálnu trofej

Hossa je považovaný za jedného z najlepších two-way hráčov svojej doby. Podľa mnohých odborníkov je chybou, že ani raz nedostal Selkeho trofej pre najlepšie brániaceho forvarda v súťaži.

Jeho odchodom sa dramaticky zmenila hra Chicaga Blackhawks, čo uznávajú aj autori textu. Odkedy nehrá, len raz sa dostali do play off. S ním im vyraďovacie boje neušli ani raz.

"Dokazuje to, aký dôležitý pre nás bol, ak sa pozriete na úspechy, ktoré sme s ním zbierali, a na to, čo s nami urobil jeho odchod," uznáva Patrick Kane, jeden z najlepších amerických hokejistov všetkých čias.

V Chicagu 20. novembra vyradia jeho číslo. Bude druhým Slovákom po Stanovi Mikitovi, ktorého číslo bude v niektorom z klubov NHL zakázané naďalej používať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa je 83. najlepší hráč moderných dejín NHL. Experti ho zaradili do rebríčka