Zákrok na bývalého spoluhráča Cháru riešil súd. Verdikt prekvapil

Daniel Paille (vpravo) v drese Bostonu Bruins.
Daniel Paille (vpravo) v drese Bostonu Bruins. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|9. okt 2021 o 17:51

Larkin sa zrážke nemohol vyhnúť, konštatoval súd.

BRATISLAVA. "Bol to pokus o vraždu," zúril pred štyrmi rokmi športový riaditeľ švédskeho hokejového klubu Brynäs IF Stefan Bengtzén.

Reagoval na situáciu, ktorá sa stala v zápase Ligy majstrov medzi domácim mužstvom a nemeckým Mannheimom. 

Tesne pred koncom zápasu hosťujúci hráč Thomas Larkin nevyberaným spôsobom zasiahol súperovho útočníka Daniela Pailleho. Spôsobil mu otras mozgu a zároveň ukončil hráčsku kariéru. 

Niekdajší spoluhráč Zdena Cháru, s ktorým sa v roku 2011 tešil zo zisku Stanleyho pohára, sa snažil o návrat na ľad, ale následky zrazenia mu v tom zabránili. 

Nešlo o úmyselný útok

Paille pociťoval krivdu a Larkina zažaloval za napadnutie. Tiež si nárokoval na náhradu škody voči hráčovi i nemeckému klubu vo výške 500-tisíc eur. 

Po takmer štyroch rokoch v tejto veci rozhodol okresný súd v meste Gävle. A možno trochu prekvapujúco v prospech Larkina. 

"Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o zrážku, ktorej sa Thomas Larkin nemohol vyhnúť a nešlo o úmyselný útok. Stíhanie muselo byť zastavené," píše sa v rozsudku. 

Larkin nemusí zaplatiť ani spomenutú sumu. 

"Daniel Paille súhlasil s účasťou v hokejových zápasoch a preto v zásade pripustil, že môže byť v priebehu hry vystavený riziku zranenia," dodáva súd. 

Zákrok analyzovali profesionáli

Larkinov právnik Ulrik Smedberg vyhlásil, že ak sa nezainteresovaný človek pozrie na video so zákrokom iba raz, vyzerá to škaredo a rozhodnutie súdu môže byť preto pre niektorých prekvapivé. 

Rozsudok však označil za totálne víťazstvo pre šport.

„Okresný súd urobil dôkladnú analýzu, videl to spomalene a nechal to analyzovať ľuďmi, ktorí sú profesionáli," uviedol Smedberg.

Radosť z rozsudku podľa neho však nemení nič na tom, že sú veľmi smutní z toho, čo sa Paillemu stalo a že nemohol pokračovať v kariére. 

"Nie je ale neobvyklé, že sú hokejisti po opakovaných otrasoch mozgu donútení odísť do športového dôchodku,” dodal Smedberg.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Liga majstrov»Zákrok na bývalého spoluhráča Cháru riešil súd. Verdikt prekvapil