Aj Ramsay žasol. Rastie slovenskému hokeju nová hviezda?

Juraj Slafkovský (vpravo).
Juraj Slafkovský (vpravo). (Autor: TASR)
Marián Szűcs|21. apr 2021 o 20:57

Slováci vyhrali nad Lotyšskom 1:0 po predĺžení.

BRATISLAVA. „Je to neuveriteľné hrať takto s mužmi. A som nadšený, že sa mi dobre hrá a stíham,“ pochvaľoval si Juraj Slafkovský v rozhovore pre RTVS v prvej prestávke prípravného zápasu Slovenska proti Lotyšsku.

Len pred troma týždňami mal sedemnásť rokov a v stredu sa stal reprezentačným rekordérom. A hneď dvojnásobným.

V tej úvodnej prestávke platil ešte len jeho prvý rekord. Vo veku 17 rokov a 22 dní sa stal najmladším hokejistom, aký kedy nastúpil za seniorskú slovenskú hokejovú reprezentáciu.

Prekonal Mariána Gáboríka, ten v seniorskej reprezentácii debutoval vo veku 17 rokov a 266 dní.

Prvý zápas medzi mužmi

„Na rekord nemyslím, to mi v zápase nepomôže k tomu, aby som bol lepší hokejista,“ reagoval Slafkovský.

A opatrne doplnil, že by mu neprekážalo, ak by prvý zápas v národnom tíme ešte prikrášlil gólom.

Želanie mu vyšlo. Strelil dokonca víťazný gól. Jediný v celom zápase. Navyše v predĺžení. Nie je toho veľa, čo si hokejista v jeho veku môže priať viac.

Slafkovský si vďaka gólu uchmatol aj druhý rekord. Stal sa najmladším hráčom, aký kedy skóroval v seniorskom národnom tíme.

A zábavný fakt na záver – bol to jeho vôbec prvý zápas medzi mužmi. Vo svojom klube TPS Turku hral dosiaľ maximálne len za výber do 20 rokov.

„Som veľmi šťastný, nečakal som, že mi to vyjde hneď v prvom reprezentačnom zápase,“ tešil sa Slafkovský.

„Na ľade mi to ešte nedochádzalo, až na striedačke som si uvedomil, že som dal gól. Je to úplne super, debut ani nemohol byť krajší,“ doplnil.

Slafkovský: Od Gáboríka mám ďaleko

Slafkovský priznal, že cítil miernu nervozitu. „Dve či tri striedania som sa len rozkukával, ale potom som sa do toho dostal a bolo to lepšie,“ vravel.

„Bol to môj prvý zápas medzi mužmi. Bola to pre mňa veľká zmena, ale snažil som sa s nimi jazdiť aj hrať do tela.

Stále sa mám v čom zlepšovať, musím pridať v rýchlosti, vyhrať viac osobných súbojov. Na začiatok to mohlo byť lepšie, ale aj horšie. Som spokojný,“ opisoval.

Potešilo ho, že debut absolvoval spolu s rovesníkom a dobrým kamarátom Šimonom Nemcom. Obranca Nitry je o šesť týždňov starší a obaja prechádzajú reprezentačnými kategóriami spoločne.

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec.
Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. (Autor: TASR)

Na rozdiel od Slafkovského má Nemec so seniorským hokejom už celkom pestré skúsenosti, keďže už druhú sezónu hral extraligu. A čo sa týka debutu v reprezentácii, aj on prekonal Gáboríkov zápis.

„Pred zápasom sme sa doberali, máme spolu vynikajúci vzťah,“ hovoril Slafkovský. Dúfa, že aj on si už čoskoro vyskúša seniorský hokej aj na klubovej úrovni vo Fínsku.

„Verím, že sa niekto z môjho klubu díval. Mohol by som dostať šancu ukázať sa medzi mužmi,“ poznamenal.

Pri zmienke o tom, že prekonal rekord Gáboríka, sa začudoval. „To počujem prvýkrát. Som šťastný, ale od Maja Gáboríka mám ešte veľmi ďaleko,“ reagoval.

Ramsay: Prekvapili ma

Slafkovský potešil aj reprezentačného trénera Craiga Ramsayho. Rovnako aj ďalší dvaja tínedžeri, ktorým dal šancu.

Bolo vzrušujúce vidieť tých chlapcov. Všetci traja ma prekvapili, odohrali veľmi dobrý zápas proti dospelým mužom, na ľade sa cítili komfortne.


Craig Ramsay, tréner slovenskej reprezentácie

Okrem Nemca mal na mysli 18-ročného obrancu Samuela Kňažka, ktorý hral za seniorský tím len druhý zápas. Práve on v predĺžení vypracoval gól pre Slafkovského.

„Bolo vzrušujúce vidieť tých chlapcov. Všetci traja ma prekvapili, odohrali veľmi dobrý zápas proti dospelým mužom, na ľade sa cítili komfortne,“ reagoval Ramsay.

Výkon mladíkov sa pozdával aj brankárovi Branislavovi Konrádovi

„Hrali výborne. Na to, koľko majú rokov, fakt klobúk dole. Hrajú s prehľadom, korčuľujú, jazdia a to je v dnešnom hokeji veľmi dôležité,“ chválil Konrád.

Majú tínedžeri šancu dostať sa až do konečnej nominácie na šampionát? „Keď sa im bude dariť, človek nikdy nevie. Ale to je na tréneroch,“ odvetil Konrád.

Slováci majú za sebou úvodné dva duely v príprave na majstrovstvá sveta. Lotyšom najskôr po predĺžení podľahli 1:2, potom rovnakým spôsobom vyhrali 1:0.

Už cez víkend čakajú národný tím dva súboje proti Nemecku, opäť v Piešťanoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Aj Ramsay žasol. Rastie slovenskému hokeju nová hviezda?