Juraj Pekarčík podpísal zmluvu v USA, bude pôsobiť v juniorskej súťaži

Juraj Pekarčík v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji do 18 rokov 2023.
Juraj Pekarčík v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji do 18 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
SITA|18. júl 2023 o 09:28

Slovenského útočníka draftoval klub St. Louis Blues zo 76. miesta.

BRATISLAVA. Slovenský hokejový útočník Juraj Pekarčík odštartuje zámorskú kariéru v americkej juniorskej súťaži USHL, do svojho kádra ho zaradil klub Dubuque Fighting Saints.

Sedemnásťročného rodáka z Trstenej draftoval koncom júna do NHL klub St. Louis Blues zo 76. miesta, o týždeň neskôr sa stal dvojkou Import draftu CHL.

Jeho hráčske práva v kanadských juniorských súťažiach získal klub Acadie-Bathurst Titan z QMJHL.

Pekarčík odohral väčšinu minulej sezóny v slovenskom extraligovom klube HK Nitra, v 30 dueloch si pripísal tri asistencie.

"Som veľmi nadšený, že som súčasťou tímu Dubuque. Myslím si, že je to tá najlepšia cesta pre môj rozvoj," citoval mladého Slováka klub Dubuque Fighting Saints na svojom twitteri.

Juraj Pekarčík bol v tomto roku šiesty najvyššie draftovaný slovenský hokejista do NHL, ešte pred ním si St. Louis vybralo z celkovej 10. priečky jeho krajana Dalibora Dvorského.

V sezóne 2022/2023 triumfoval Pekarčík ako hráč HK Nitra v Kontinentálnom pohári, v predošlom ročníku sa stal slovenským šampiónom do 18 rokov.

Slovensko reprezentoval na ostatnom Hlinka Gretzky Cupe aj majstrovstvách sveta osemnástok.

Dvorský s Pekarčíkom sa stali šiestym a siedmym Slovákom, ktorých draftoval klub St. Louis Blues.

V minulosti si vybral aj Tomáša Troligu (89., 2002), Ladislava Nagyho (177., 1997), Andreja Podkonického (196., 1996), Michala Handzuša (101., 1995) a Petra Smreka (85., 1999).

Dres "bluesmanov" si doposiaľ obliekli aspoň v jednom zápase NHL jedenásti Slováci, okrem Nagyho, Smreka a Handzuša to boli aj útočníci Pavol Demitra, Ľuboš Bartečko, Peter Šťastný, Róbert Petrovický, Peter Sejna, Vladimír Országh, obranca Jaroslav Obšut a brankár Jaroslav Halák.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»USHL»Juraj Pekarčík podpísal zmluvu v USA, bude pôsobiť v juniorskej súťaži