Zomrel otec, manžel, syn, brat. Gaudreau nadchýnal fanúšikov, ako to vedel len on

Johnny Gaudreau.
Johnny Gaudreau. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|30. aug 2024 o 18:00

Bratia umreli v predvečer svadby svojej sestry.

COLUMBUS. Hokejový svet sa zahalil do smútočného. Štvrtok 29. august 2024 zostane navždy čiernym dňom v histórii NHL. 

Pri autonehode vo veku 31 rokov tragicky zahynul útočník Columbusu Blue Jackets Johnny Gaudreau a jeho brat Matthew. Práve sedeli na bicykloch, keď ich zrazilo auto, ktoré šoféroval vodič pod vplyvom alkoholu, neďaleko ich rodného mesta Salem.

Keď bratov obiehalo SUV, z pravej strany ho chcel predbehnúť šofér Jeepu, ktorý zozadu nabral cyklistov a spôsobil im fatálne zranenia. 

Domov sa vrátili z dôvodu svadby ich sestry Katie, ktorá bola naplánovaná na piatok. Umreli v predvečer tejto udalosti. 

Po Johnnym zostala manželka Meredith, dvojročná dcéra Noa Harper a polročný syn Johnny Edward.

Desať sezón bavil fanúšikov 

Na amerického forvarda sa bude medzi fanúšikmi spomínať ako na nesmierne talentovaného hokejistu a skvelého tvorcu hry. 

Hoci vždy patril k postavou nižším hráčom, dokázal sa presadiť. Nazerali naňho trochu cez prsty, veď Calgary Flames si ho vybrali až vo štvrtom kole draftu 2011 z celkového 104. miesta. 

Johnny Gaudreau v drese Columbusu
Johnny Gaudreau v drese Columbusu (Autor: SITA/AP)

Avšak po drafte rýchlo dokázal, že mu krivdili. Už v prvom ročníku sa stal šampiónom univerzitnej NCAA a v treťom sa stal jej najlepším hráčom. Pred nástupom do NHL získal titul majstra sveta do 20 rokov. 

Prvý zápas v NHL odohral 13. apríla 2014 na ľade Vancouveru a aj v ňom skóroval. Od sezóny 2014/15 sa v NHL usadil ako stály hráč a okamžite si získal popularitu. 

V Calgary odohral 115-bodovú aj 99-bodovú sezónu. Aj keď bol prevažne tvorcom hry, raz pokoril métu 40 strelených gólov. V ročníku 2016/17 získal Lady Byng Trophy ako najslušnejší hráč súťaže, v sezóne 2021/22 mal najlepšie +/- v NHL a šesťkrát si zahral v zápase hviezd. 

Naposledy nastupoval za Columbus Blue Jackets, kam prestúpil v lete 2022 ako voľný hráč. 

V NHL odohral 10 celých sezón. V 763 zápasoch zaznamenal 743 (243+500) bodov.

Spojené štáty americké reprezentoval na piatich majstrovstvách sveta, z ktorých má bronzovú medailu.

Prezývku si patentoval 

V pamätiach fanúšikov bude známy pod prezývkou Johnny Hockey. Gaudreau si ju dokonca dal patentovať. 

Inšpiráciou pre ňu bol bývalý hráč amerického futbalu Johnny Manziel. Toho prezývali “Johnny Football”. 

“Hoci si Johnny vďaka svojmu nákazlivej chuti do hokeja a úžasným schopnostiam na ľade vyslúžil prezývku „Johnny Hockey“, bol viac než len oslnivým hokejistom; bol milujúcim otcom a milovaným manželom, synom, bratom a spoluhráčom, ktorý urobil dojem na každého, kto mal to šťastie, že mu skrížil cestu,” vyjadril sa o ňom hlavný komisionár NHL Gary Bettman. 

Okrem neho sa s ním lúčila celá komunita a slová sústrasti vyjadrili aj ostatné kluby. 

“Johnny bol nielen skvelý hokejista, ale predovšetkým milujúci manžel, otec, syn, brat a priateľ. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho manželke Meredith, jeho deťom Noe a Johnnymu, jeho rodičom, ich rodine a priateľom. V tejto chvíli prosíme o modlitby za rodinu Gaudreauovcov a o rešpektovanie ich súkromia počas obdobia smútku,” uviedol jeho klub Columbus Blue Jackets. 

K štadiónu nosia kvety 

Smrť bratov je obrovskou ľudskou tragédiou. Zasiahla nielen hokejových, ale aj ďalších športových fanúšikov. 

“Johnny hral s veľkou radosťou, čo pocítili všetci, ktorí ho videli na ľade. Všade, kde hral, od Boston College cez Calgary Flames, tím USA až po Blue Jackets, prinášal so sebou úprimnú lásku k hokeju. Fanúšikov nadchýnal tak, ako to vedel len Johnny Hockey. Vplyv, ktorý mal na našu organizáciu a náš šport, bol obrovský, ale bledne v porovnaní s nezmazateľným dojmom, ktorý urobil na každého, kto ho poznal,” píše sa ďalej vo vyhlásení klubu. 

Pod Nationwide Arenou v Columbuse sa začali zbiehať ľudia, ktorí prišli vyjadriť svoju sústrasť kvetmi. Nad vchodom je napísané: “Na pamiatku Johnnyho Gaudreaua.”

VIDEO: Ľudia nosia kvety na pamiatku Johnnyho Gaudreaua

Spomenuli si naňho aj v Calgary, kde odohral osem sezón. Patril medzi miláčikov publika. 

“Táto zničujúca strata nám zlomila srdcia. Johnny bol a vždy bude členom rodiny Flames a všetci v Calgary ho milovali,” uviedli Calgary Flames na sociálnych sieťach, pričom si jeho číslo 13 dali za profilovú fotografiu.

Narodil sa, aby bol hokejistom 

Gaudreau zanechal v NHL výraznú stopu pre svoje úspechy, body i štýl hry. 

Patril k najznámejším hokejistom na svete a najlepším vo viacerých ohľadoch, napríklad v hre v predĺžení, kde nazbieral 37 bodov, čo ho radí na piatu priečku v historickej tabuľke len za Crosbyho, Malkina, Ovečkina a Kanea. 

VIDEO: Mladý Johnny Gaudreau

S tragicky zosnulým mladším bratom Matthewom mali blízky vzťah. Mohol za to aj hokej, ku ktorému ich viedli odmala.

Johnny rád hovoril, že “sa narodil, aby bol hokejistom”. Jeho prvé korčule mu otec kúpil, ešte keď nebol na svete a trénoval na ľade, ktorý jeho otec vlastnil. Napriek ťažším začiatkom napokon hokeju zasvätil svoj celý život. 

Johnny Gaudreau odohral svoj posledný hokejový zápas 23. mája vo štvrťfinále majstrovstiev sveta proti Česku. Svoj posledný gól strelil o štyri dni skôr do siete Kazachstanu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zomrel otec, manžel, syn, brat. Gaudreau nadchýnal fanúšikov, ako to vedel len on