Brankársky talent si vydupal trejd. Získalo ho San Jose vo výmene štyroch hráčov

Jaroslav Askarov.
Jaroslav Askarov. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|24. aug 2024 o 07:22

Kluby menia dvaja brankári a dvaja útočníci.

NASHVILLE, SAN JOSE. Mladý ruský brankár Jaroslav Askarov nedávno požiadal vedenie Nashvillu Predators o výmenu. Dôvodom bolo, že už nechcel chytať vo farmárskej AHL a dokonca klub informoval, že sa v záložnom tíme ani nebude hlásiť.

Generálny manažér Barry Trotz sa zachoval promptne. O Askarova malo od tohto momentu záujem niekoľko organizácií, medzi nimi Montreal Canadiens či New Jersey Devils, ale prestupovú bitku napokon vyhrali San Jose Sharks.

Talentovaného mladíka získali spoločne s útočníkom Nolanom Burkeom a voľbou v 3. kole draftu 2025 za útočníka Davida Edstroma, brankára Magnusa Chronu a voľbu v 1. kole draftu 2025.

Po trejde podpísali Sharks s Askarovom dvojročný kontrakt v celkovej výške 4 mil. dolárov. Platiť bude od sezóny 2025/26.

Generálny manažér "žralokov" Mike Grier buduje tím pre budúce úspechy okolo poslednej jednotky draftu Macklina Celebriniho, preto nebol jeho záujem prekvapivý. Dvadsaťdvaročný Rus je považovaný za jedného z najperspektívnejších brankárov súčasnosti. V roku 2020 si ho "predátori" zvolili z 11. pozície na drafte.

Odvtedy si v NHL zachytal iba v troch dueloch. V minulej sezóne nastúpil do dvoch, pričom si udržal vynikajúcu 94,3-percentnú úspešnosť zákrokov. Presvedčivý bol i v AHL. Za Milwaukee v ročníku 2023/24 odchytal 44 zápasov. V šiestich nepustil ani gól, 30 z nich vyhral a pochytal 91,1 percent striel.

Dvadsaťjedenročný Burke bude len akýmsi dodatkom k výmene. Ide o farmárskeho útočníka, ktorý strávil takmer celú prvú sezónu medzi profesionálmi v tretej najvyššej zámorskej súťaži ECHL.

Devätnásťročného Edstroma, ktorý sa sťahuje do Nashvillu, si San Jose vybralo na konci prvého kola draftu 2023. Zatiaľ pôsobí vo švédskej Frölunde.

Aj dvadsaťtriročný brankár Chrona pochádza zo Švédska. V NHL odchytal v uplynulej sezóne deväť duelov s 85,9-percentnou úspešnosťou zákrokov, v AHL si v 31 zápasoch udržal úspešnosť na hodnote 89,4 percent.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Brankársky talent si vydupal trejd. Získalo ho San Jose vo výmene štyroch hráčov