V NHL sa blíži veľký trejd. Kedy a kam vymenia najlepšieho obrancu Arizony?

Jakob Chychrun v drese Arizony Coyotes.
Jakob Chychrun v drese Arizony Coyotes. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|14. feb 2023 o 08:46

S menom Jakoba Chychruna sa spájajú Kings či Maple Leafs.

TEMPE. V posledných rokoch niet prestupovej uzávierky, počas ktorej by sa nehovorilo o Jakobovi Chychrunovi. Obranca Arizony Coyotes je opäť žiadaný.

Špekulácie okolo osoby tohto zadáka nikdy neboli vážnejšie. Prispieva k tomu i krok vedenia "kojotov", ktorí sa rozhodli, že Chychrun nebude hrávať, aby sa náhodou nezranil.

"Chychrun zostane mimo zostavy, kým sa niečo nestane," povedal kouč Andre Tourigny. Tým niečím by mala byť výmena.

Proces sa naťahuje až príliš dlho. Už niekoľko dní sa hovorí o tom, že Chychrunov trejd je blízko, na rozuzlenie prípadu však stále čakáme.

Kameňom úrazu Clarke

Cez víkend, keď Severná Amerika žila Super Bowlom, boli najväčšími favoritmi na jeho zisk Los Angeles Kings. Mnohí verili, že je obchod sfinalizovaný, no bude oznámený neskôr, aby nezanikol popri americkom športovom sviatku.

Podľa zozbieraných informácií mala výmena okrem Chychruna zahŕňať aj Karla Vejmelku. Z Los Angeles mali do Arizony poslať okrem iného voľbu v prvom kole draftu.

"Kojoti" však chcú mladíka, ktorého "králi" nechcú pustiť. Ide o Brandta Clarkea, ktorý pred draftom hrával na Slovensku v Nových Zámkoch.

Brandt Clarke.
Brandt Clarke. (Zdroj: Peter Jesenský)

Ak by klub z Kalifornie pristal na jeho uvoľnení, výmena by zrejme bola hotová. Novinár David Pagnotta ale informuje, že mu hráčov agent Randy Robitaille potvrdil, že manažment Clarkeovi sľúbil zotrvanie v organizácii.

Tento fakt necháva situáciu naďalej otvorenou. Zdá sa, že sa Kings nechcú vzdať niekdajšej osmičky draftu ani za predpokladu, že by si Coyotes nechali časť z Chychrunovho platu. O ich ochote zahrnúť do trejdu aj dohodu na plate nedávno hovoril insider Frank Seravalli.

Na všetkých frontoch neistota

Ak sa Kings a Yotes nedohodnú, Chychrunovo nové pôsobisko nás môže prekvapiť. Arizona zrejme stále čaká na kupca, ktorý by jej ponúkol, čo požaduje. Potrebuje ho nájsť do tretieho marca.

Aké sú možné destinácie, kde by mohol bek zakotviť? Hovorilo sa o Toronte aj Edmontone, no podľa Jeffa Mareka zo Sportsnetu to nebude ani jedno z týchto mužstiev.

Akékoľvek pohyby od Maple Leafs je však ťažké predpovedať. Vedenie sa snaží držať si odstup od novinárov a výmeny organizovať pod rúškom tajomstva.

Edmontonu Chychruna odporúčali skôr experti a fanúšikovia. Nezdá sa však, že by manažér Ken Holland reálne pracoval na trejde, ktorým by potrebného elitného obrancu priviedol.

Najjasnejšie sa zatiaľ formovala výmena do Los Angeles. Zvyšné špekulácie sú skôr hádaním. K favoritom sa zvykne zaraďovať aj Boston Bruins, tím s ambíciami na Stanley Cup.

Perfektný hráč s perfektnou zmluvou

Jakob Chychrun je možno najlákavejším hráčom, ktorého dnes môžete získať. Dá sa teda pochopiť veľký záujem o jeho služby i skutočnosť, že ho Coyotes nechcú pustiť za lacno.

Kanadský obranca má stále iba 24 rokov. Meria 188 centimetrov a váži 95 kilogramov. V 36 dueloch prebiehajúceho ročníka má 28 (7+21) bodov a patrí k najkomplexnejším zadákom v súťaži.

Ešte väčšmi ho kluby chcú pri pohľade na jeho zmluvu. Jeho kontrakt s platom 4 600 000 dolárov ročne na nasledujúce dve sezóny patrí k najvýhodnejším v celej NHL.

Prečo sa teda o jeho výmene hovorí tak intenzívne teraz? Jednak prežíva vynikajúci ročník, no zároveň mu od budúceho roka začne platiť modifikovaná klauzula o nevymeniteľnosti, pre ktorú už Coyotes nebudú mať tak rozviazané ruky v rozhodovaní o jeho budúcnosti.

Teoreticky by sa jeho trejd nemusel uskutočniť ani tento rok. Avšak súdiac podľa rozhodnutí Arizony nechávať ho sedieť na tribúne, hoci je ich najlepším obrancom, to vyzerá, že bude skutočne po prvý raz v kariére meniť dres.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL sa blíži veľký trejd. Kedy a kam vymenia najlepšieho obrancu Arizony?