Provorov bojkotoval akciu Philadephie na podporu LGBTQ+, zdôvodnil to vierovyznaním

Ivan Provorov
Ivan Provorov (Autor: Twitter Michael Dubicki)
SITA|18. jan 2023 o 14:20

Ruská pravoslávna cirkev mu nedovoľuje podporovať uvedenú komunitu.

PHILADELPHIA. Ruský hokejový obranca Ivan Provorov z klubu zámorskej NHL Philadelphia Flyers vyvolal v Severnej Amerike solídnu polemiku na sociálnych sieťach.

Odmietol totiž absolvoval rozcvičku na utorkový domáci zápas "letcov" proti Anaheimu Ducks (5:2), keďže Flyers ju absolvovali v dresoch s číslami vo farbách dúhy a čepele hokejok mali prelepené dúhovou páskou.

Tréner Tortorella sa postavil za svojho hráča

To všetko ako súčasťou tématického večera zameraného na podporu komunity LGBTQ+. Rus však zostal v šatni a svoje rozhodnutie zdôvodnil vierovyznaním.

Dvadsaťšesťročný rodák z mesta Jaroslavľ sa prihlásil k ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá mú také konanie údajne nedovoľuje. "Rešpektujem každého voľbu. Mojou bolo zostať sám sebou a s mojou vierou. To je všetko, čo na to poviem," poznamenal ruský obranca.

Ten v zápase napokon absolvoval takmer 23 minút. Za svojho zverenca sa postavil aj kouč John Tortorella. "Jednu vec na ňom rešpektujem, že je vždy sám sebou," uviedol.

Agentúra AP pripomenula, že práve hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill v marci 2022 oficiálne podporil ruskú vojenskú ofenzívu na území Ukrajiny, pričom konflikt opísal ako súčasť boja proti hriechu a nátlaku liberálnych cudzincov na konanie "sprievodov gayov" ako cenu za prijatie do ich radov.

Uvedené dresy a hokejky plánuje klub speňažiť prostredníctvom dražby a financie chce venovať na rozvoj hokeja v rôznych komunitách. Súčasťou utorkovej akcie boli aj mladí ľudia z rôznych komunít z danej lokality. Záštitu nad podujatím mali James van Riemsdyk a Scott Laughton z kádra Flyers.

Hokejový experti nesúhlasia s postojom ruského hráča

Podľa Laughtona v kabíne sa pokúsi na danú tému porozprávať s Provorovom, ktorý prišiel z Ruska do USA pred viac ako dekádou ako tínedžer.

"Nemám nič proti nikomu. Nič také nie je. Bola to úžasná noc a som veľmi šťastný, že sme v zvíťazili," poznamenal. Autor hetriku v domácom tíme Kevin Hayes povedal, že "nie je na ňom, aby odpovedal" na otázku, ako vníma rozhodnutie Provorova.

Český web iDnes.cz pripomenul, že konanie ruského beka rozčertilo zámorských hokejových expertov. "Neschovávaj sa za náboženstvo! Evidentne nerešpektuješ každého. Keby áno, tak si ten dres oblečieš," uviedol jeden z najuznávanejších novinárov Pierre LeBrun.

Reagoval aj Gord Miller z kanadskej televíznej stanice TSN: "Nech si ho neoblieka, ale potom nemal ani nastúpiť. Flyers mu to nemali dovoliť. Sloboda prejavu ťa neoslobodzuje od toho, aby si čelil následkom svojho konania."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Provorov bojkotoval akciu Philadephie na podporu LGBTQ+, zdôvodnil to vierovyznaním