Sieň slávy IIHF bude mať nových členov, medzi nimi aj Zetterberga

Henrik Zetterberg v reprezentačnom drese Švédska.
Henrik Zetterberg v reprezentačnom drese Švédska. (Autor: SITA/AP)
TASR|10. dec 2022 o 10:05

Cristobal Huet je legendou francúzskeho hokeja.

BRATISLAVA. Počas budúcoročných MS v hokeji slávnostne uvedú do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) deväť osobností.

V kategórii hráčov vstúpia do prestížneho klubu švédsky útočník Henrik Zetterberg, Američan Brian Leetch, francúzsky brankár Cristobal Huet, Brit Jimmy Foster a kanadská hokejistka Caroline Ouelleteová.

Doplnia ich švajčiarska rozhodkyňa Sandra Dombrowská, Fín Kalervo Kummola, ktorý získa ocenenie v kategórii budovateľ, držiteľ ceny Richarda Torrianiho Maďar Viktor Szelig a Kimmo Leinonen, ktorý získa cenu Paula Loicqa.

Slávnostné uvedenie do Siene slávy IIHF je na programe pred zápasmi o medaily na MS v nedeľu 28. mája vo fínskom Tampere.

V NHL získali cenné trofeje

Bývalý švédsky útočník Henrik Zetterberg sa stal 21. hráčom, ktorý získal tzv. Zlatú trojkorunu (Triple Gold Club). V úspešnej kariére získal zlaté medaily na ZOH a MS, ku ktorým pridal aj víťazstvo v Stanleyho pohári.

Švédsko reprezentoval na štyroch ZOH, šiestich MS a Svetovom pohári (2004). Bol súčasť historického double, o ktoré sa v roku 2006 postarala švédska reprezentácia triumfom na ZOH a MS.

V NHL obliekal iba dres Detroitu Red Wings, v ktorého drese získal v roku 2008 nielen Stanleyho pohár, ale aj trofej Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play off. Šesť sezón pôsobil ako kapitán Red Wings.

Tomáš Tatar sa teší s kapitánom Detroitu Henrikom Zetterbergom.
Tomáš Tatar sa teší s kapitánom Detroitu Henrikom Zetterbergom. (Autor: TASR/AP)

Bývalý americký obranca Brian Leetch odohral prevažnú časť kariéry v drese New Yorku Rangers a je členom Hokejovej siene slávy v Toronte.

Štartoval na troch zimných olympijských hrách, dvoch MS, zahral si aj na jednom Kanadskom pohári a dvoch Svetových pohároch.

K jeho najväčším úspechom patrí víťazstvo na Svetovom pohári (1996), Stanleyho pohár (1994) a ceny pre najlepšieho obrancu a najužitočnejšieho hráča play off.

S Hossom získal Stanleyho pohár

Cristobal Huet patrí k najúspešnejším francúzskym hokejistom. Reprezentoval na 13 šampionátoch a dvoch ZOH (1998, 2002).

V roku 2001 si ho Los Angeles Kins vybrali v drafte NHL. Stal sa prvým francúzskym brankárom a iba druhým hráčom z tejto krajiny (po Philippeovi Bozonovi), ktorý nastúpil v NHL.

V najprestížnejšej súťaži odohral sedem sezón. V ročníku 2009/2010 získal spoločne so slovenským útočníkom Mariánom Hossom Stanleyho pohár vo farbách Chicaga Blackhawks.

Caroline Ouelletteová bola podľa iihf.com jedna z najúspešnejších a najdominantnejších hráčok ženského hokeja. Štyrikrát získala zlato na ZOH a ďalších šesť titulov na MS.

Maďarov doviedol na MS po 69 rokoch

Cenu Richarda "Bibi" Torrianiho IIHF udeľuje výnimočným hráčom, ktorí pôsobilo mimo najvyššej hokejovej úrovne.

V roku 2023 ju počas slávnostného ceremoniálu získa Maďar Viktor Szelig, ktorý vyše 20 rokov reprezentoval svoju krajinu na medzinárodných turnajoch mužov. Vrchol kariéry dosiahol v roku 2008, keď Maďarsko prvýkrát od roku 1939 postúpilo do elitnej kategórie.

Cenu Paula Loicqa získal Fín Kimmo Leinonen, ktorý bol 12 rokov PR manažér a marketingový riaditeľ. Z funkcie odstúpil, aby sa dôslednejšie venoval pozícii generálneho tajomníka pre historickú spoločnú kandidatúru MS Fínska so Švédskom v rokoch 2012 a 2013.

Bol technický delegát na štyroch ZOH (1998-2010) a počas tohto obdobia pôsobil na 14 MS. Bol súčasť rôznych organizačných výborov mužských a ženských turnajov.

V roku 1984 bol spoluzakladateľ Siene slávy fínskeho hokeja, ktorá vzišla z ďalšej Leinonenovej spolutvorby – Fínskeho hokejového múzea, ktoré v roku 1978 pomáhal založiť.

Prvá funkcionárka v Sieni slávy

Sandra Dombrowská (rodné meno Freyová) sa zapíše do histórie ako prvá funkcionárka uvedená do Siene slávy IIHF.

Založila ženský hokejový klub BOMO a reprezentovala Švajčiarsko na prvých (neoficiálnych) MS žien v Toronte v roku 1987. Po hráčskej kariére pôsobila ako rozhodkyňa. Bola prvá žena, ktorí rozhodovala (v roku 1992) finále MS žien.

Brit Jimmy Foster odohral v 30. rokoch na olympiáde a MS 29 zápasov, v roku 1936 vybojoval olympijské zlato a na svetovom šampionáte dve striebra.

Žiadny iný brankár mimo "veľkej šestky“ hokejových krajín nezískal toľko medailí na medzinárodných turnajoch. Inkasoval iba 22 gólov a zaznamenal spolu 16 čistých kont - viac ako ktorýkoľvek iný brankár v histórii IIHF.

Kalervo Kummola pôsobil dve desaťročia ako prezident Fínskeho zväzu ľadového hokeja (1997-2016) a v rokoch 2003-2021 bol viceprezident IHF.

Pracoval vo viacerých výboroch IIHF vrátane výborov pre šport, marketing, koučing a koordináciu. Podieľal sa na založení Siene slávy fínskeho hokeja a od roku 1986 predsedá jej výberovej komisii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Sieň slávy IIHF bude mať nových členov, medzi nimi aj Zetterberga