Bol kapitánom tímu NHL, pred 5 rokmi spáchal samovraždu. Lekári odhalili jeho diagnózu

Greg Johnson (vľavo) a Jozef Stumpel v zápase NHL Nashville Predators - Los Angeles Kings.
Greg Johnson (vľavo) a Jozef Stumpel v zápase NHL Nashville Predators - Los Angeles Kings. (Autor: TASR)
TASR|11. júl 2024 o 12:22

Ochorenie je spojené s opakovaným poranením hlavy.

NASHVILLE. Bývalý kanadský hokejista Greg Johnson trpel chronickou traumatickou encefalopatiou (CTE), teda neurodegeneratívnym ochorením spojeným s opakovaným poranením hlavy.

Diagnózu potvrdili lekári päť rokov po jeho nečakanej smrti. Niekdajší kapitán tímu NHL Nashville Predators spáchal samovraždu 7. júla 2019 vo veku 48 rokov.

Johnsonovi diagnostikovali CTE na základe posmrtnej analýzy mozgového tkaniva. Diagnózu zverejnila v stredu Johnsonova vdova Kristin a dcéry Carson a Piper prostredníctvom nadácie Concussion Legacy Foundation.

"Diagnóza mi vyrazila dych. Greg pociťoval len veľmi málo symptómov, ale často hovoril o svojich otrasoch mozgu," uviedla Kristin Johnsonová vo vyhlásení, z ktorého citoval denník Nashville Tennessean.

Bývalý kanadský útočník odohral v NHL 14 sezón. Bol v poradí druhý kapitán Predators, v Nashville pôsobil v rokoch 1998-2006.

V profilige obliekal aj dresy Detroitu, Chicaga a Pittsburghu. S kanadskou reprezentáciou získal zlato na juniorských MS 1991 a striebro na ZOH 1994 v Lillehammeri.

CTE je degeneratívne ochorenie postihujúce ľudí, ktorí utrpeli opakované otrasy alebo traumatické poranenia mozgu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bol kapitánom tímu NHL, pred 5 rokmi spáchal samovraždu. Lekári odhalili jeho diagnózu