Fanúšikovia Floridy predávali lístky, čakajú pohromu. O šampiónovi NHL rozhodne jediný duel

Philip Broberg (vľavo) a Carter Verhaeghe vo finále Stanley Cupu 2024.
Philip Broberg (vľavo) a Carter Verhaeghe vo finále Stanley Cupu 2024. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
Šimon Čop|24. jún 2024 o 12:14

Veteráni Perry a Tarasenko prezradili svoje recepty na siedmy zápas.

SUNRISE. Stane sa to po prvýkrát od roku 2019. Siedmy zápas finále. Najnapínavejší vrchol sezóny, aký v NHL môže nastať. 

V priamom súboji o Stanley Cup si to rozdajú Florida Panthers a Edmonton Oilers. Hrať sa bude v Amerant Bank Arene v meste Sunrise, kde by v čase začatia zápasu (o 2.00 SELČ) malo byť na pláž pozývajúcich 27 stupňov Celzia. 

Domáci Cats sa pobijú o prvý Stanley Cup v klubových dejinách. Hosťujúci “olejári” zas budú chcieť zavŕšiť finálový obrat z 0:3, ktorý sa v histórii ligy udial len v roku 1942. 

Sú na koni. Vyhrali tri duely v rade, z toho jeden na súperovom ľade a v každom z nich nastrieľali “panterom” aspoň päť gólov. 

Boja sa alebo zarábajú

Našli sa fanúšikovia Panthers, ktorí tušia katastrofu. Prehrať sériu, v ktorej tím vyhrá prvé tri zápasy, sa predtým “podarilo” len štyrom mančaftom, naposledy San Jose v prvom kole v roku 2014. 

Na zámorských účtoch na sociálnej sieti X sa objavila fotografia zo stránky ticketmaster.com, kde sa dajú kúpiť lístky na siedme finále. 

Niektorí držitelia permanentiek predávajú tie svoje. Buď s vidinou zárobku, keďže si za to pýtajú tisíce dolárov, alebo z hokejovejšieho dôvodu.

Toho, že nechcú vidieť svoj tím prehrať. Obávajú sa, že sa z troch prehier za sebou ich miláčikovia nepozviechajú a že namiesto potkanov zasypú ľad hokejky a prilby hráčov Oilers. 

Lenže v konečnom zúčtovaní môžeme zabudnúť na všetko, čo sa stalo doteraz. Siedmy zápas má jasný odkaz: Víťaz berie všetko. 

Nervozita, ale vzrušujúca 

V tomto duchu k tomuto stretnutiu pristupujú hokejisti Edmontonu. Nechcú sa nechať strhnúť predpoveďami ani sériou víťazstiev, lebo sa im to môže vypomstiť. 

“Všetci sme ľudia, takže si všetci uvedomujeme, čo sme doposiaľ dosiahli, avšak všetko to dospelo k jedinému zápasu. Musíme sa sústrediť na to, aby sme vyhrali jeden hokejový duel a hrať najlepšie, ako sa dá. O ostatných veciach sa môžeme porozprávať potom,” uviedol útočník Leon Draisaitl.

V sérii zatiaľ prispel len tromi asistenciami, no napriek tomu ide o nebezpečného forvarda, jedného z najlepších na svete. Panthers ho nespúšťajú z očí, rovnako ako Connora McDavida, na ktorého však najmä vo štvrtom a piatom dueli nestačili. 

Hrá vo svojom prvom finále a pred posledným zápasom je naňho veľký tlak. Na jednej strane je považovaný za najlepšieho hokejistu súčasnosti, na tej druhej vedie svoje mužstvo do tohto boja ako kapitán. 

“Nie je to hocijaký zápas a všetci to chápeme. Ale v hlave sa musíte nastaviť, že si proste idete zahrať hokej. Musíte sa držať svojej rutiny. Naše mužstvo už dokázalo, že dokáže zabrať práve v takýchto dôležitých zápasoch, a to isté očakávam aj zajtra,” prezradil svoj recept. 

Jeho spoluhráčov psychicky nabudilo, že hoci v poslednom zápase McDavid nebodoval, Oilers vyhrali 5:1. Strieľať góly dokáže každá ich formácia a v momentálnej situácii to robia s omnoho väčšou ľahkosťou než súperi. 

Platí to aj o Coreym Perrym. Veterán už nie je tou superhviezdou, čo býval, ale napriek tomu dokáže pomôcť bodmi. Skóroval v enormne dôležitom piatom dueli na ľade Panthers. 

Hoci hrá v piatom finále, siedmy zápas ešte nezažil. Priznal, že ním lomcujú pocity. 

“Sú to emócie. Teraz musíme robiť všetky tie malé veci a podarí sa niečo veľkolepé. Som nervózny, ale práve to je na tom vzrušujúce,” povedal podľa oficiálneho klubového webu.

Oilers majú pred sebou ešte jednu misiu - môžu sa stať prvým kanadským víťazom Stanleyho pohára od roku 1993, keď trofej získali Montreal Canadiens.

Montreal Canadiens so Stanley Cupom v roku 1993.
Montreal Canadiens so Stanley Cupom v roku 1993. (Autor: TASR/AP)

Ver spoluhráčovi vedľa seba 

Siedmy zápas však už odohral forvard Floridy Vladimir Tarasenko a navyše úspešný. Asistenciou v ňom pomohol St. Louis Blues k historicky prvému Stanley Cupu v roku 2019. 

Pre spoluhráčov má odkaz: “Držte sa plánu. Keď vhodia úvodné buly, musíte mať stres pod kontrolou. Je to hokej, hráte ho roky. Kto lepšie zvládne nervozitu, ten bude mať vyššie šance.” 

Dodáva, že siedmy zápas je o tímovom duchu a dôvere. 

“Stále máme šancu vyhrať. Treba, aby každý vyšiel na ľad pozitívne nastavený a veril spoluhráčovi vedľa seba. Znie to jednoducho, ale tak to funguje,” hovorí.

Otázka je, či všetci hráči Cats dokážu zahodiť za hlavu posledné tri stretnutia. Mentálne sú v náročnej pozícii, ale vedia, že teraz – na rozdiel od troch mečbalových príležitostí - už nemajú čo stratiť. 

“Je remíza. Nezáleží, čo sa stalo doteraz. Celá sezóna teraz stojí na jednom domácom zápase. Neviem si predstaviť, že by som nebol motivovaný. Veď je to úžasná príležitosť. Iste, je dobré pamätať na dobré veci, ale ja chcem teraz na všetko zabudnúť. Chcem proste vyjsť na ľad a vyhrať najbližší zápas,” vyhlásil útočník Matthew Tkachuk. 

Plnia sa detské sny 

Duel, ktorého víťaz s určitosťou pozdvihne nad hlavu Stanley Cup, je v NHL vždy špeciálnym momentom. 

V histórii sa udial 17-krát. Prvý taký vyhralo Toronto v roku 1942 nad Detroitom a taký istý scenár sa opakoval o tri roky neskôr. Len Toronto, Detroit, Montreal, Edmonton, Rangers, Colorado, New Jersey, Tampa Bay, Carolina, Pittsburgh, Boston a St. Louis už v takom stretnutí zvíťazili. 

V priemere sa odohrá raz za 5 rokov, ale od roku 2010 nastane takýto moment len po tretí raz a po prvýkrát v ňom nebudú hrať Boston Bruins. 

Pridá sa Florida k zoznamu nesmrteľných tímov alebo Edmonton dokáže, čo v roku 1987 partia okolo Waynea Gretzkého, Jariho Kurriho či Marka Messiera? 

“Práve ten kontext robí tento deň takým špeciálnym. Žiadne dieťa na ľade za domom nesníva o tom, že strelí gól v treťom zápase štvrťfinále. Ale tento zápas každého nadchýna. A práve týmto momentom teraz všetci žijeme,” povedal tréner Floridy Paul Maurice.

Florida Panthers - Edmonton Oilers

Viac než polovica Slovákov verí, že Edmonton zvládne aj siedmy duel a to dokonca v riadnom hracom čase. Ďalších viac než 30 percent si myslí, že duel nebude v základnej hracej dobe mať víťaza. Floride verí zostávajúcich 15 percent.

Jeden zo Slovákov si podal za 850 eur, že Edmonton v súboji zvíťazí. Ak sa tak stane, na jeho konto pribudne 1649 eur. Ďalší očakáva remízu. Pri vklade 470 eur môže vyhrať takmer 2-tisíc.

Niké má aj tipéra, ktorý si podal za 300 eur tiket, že Florida vyhrá 1. tretinu a Slovensko prehrá s Rumunskom. Vyhrať môže 3393 €. A ďalší očakáva remízu v kombinácii s remízou v AHL medzi Hershey a Coachella. Vyhrať môže 3-tisíc eur.

A čo očakáva komunita Niké? Tipér VY6693 si myslí: „To, v čo možno neveril nikto po 3 zápasoch je skutočnosťou. O víťazovi NHL rozhodne posledný možný 7 duel. Mužstvá majú silné ofenzívy a ja tu jednoznačne vidím skvelý kurz na to, že oba tímy skórujú aspoň 2-krát.“

Tipér SD8330 zase očakáva triumf Oileirs: „Edmonton sa zrejme inšpiroval sériou Třince so Spartou. Psychologická výhoda je na strane hostí. Tí aktuálne pália ostrými a ukazujú, že to nie je len o McDavidovi, ale o tímovom výkone. Nehrnú sa len bezhlavo do útoku, ale hrajú aj zodpovedne dozadu. Rozbehnutý Edmonton sa už nepodarí zastaviť.“

Pavúk play-off NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Fanúšikovia Floridy predávali lístky, čakajú pohromu. O šampiónovi NHL rozhodne jediný duel