Florida má 75-percentnú šancu na Stanley Cup. Hovorí o tom história

Brankár Floridy Panthers Sergej Bobrovskij.
Brankár Floridy Panthers Sergej Bobrovskij. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|10. jún 2024 o 13:00

Oilers nepanikária, vedia, že v prvom zápase hrali dobre.

SUNRISE. Na strely 32:18 pre Edmonton Oilers. Na góly 3:0 pre Floridu Panthers.

Domáci odchádzali zo štadióna spokojní. Je tu finále Stanley Cupu a v tom už nezáleží na priebehu stretnutia, ale len na tom, kto vyhrá zápas.

Lebo kto vyhrá štyri, oslávi výhru titulu. A ak by to dokázali Cats, stalo by sa to po prvý raz v ich klubovej histórii.

Podľa štatistík z dejín NHL je víťazstvo v prvom dueli, ktoré v noci na nedeľu dosiahli hokejisti Floridy, skvelým odrazovým mostíkom. Teoreticky nemusí nič znamenať - no podľa skúseností znamená viac, než by mnohí očakávali.

75 percent

Prvý zápas minuloročnej finálovej série vyhrali Vegas Golden Knights 5:2. Floridu na zápasy zdolali suverénne 4:1.

Rok predtým sa vo finále predstavili Colorado a Tampa Bay. Avalanche v prvom stretnutí zvíťazili 4:3 po predĺžení a v sérii vyhrali 4:2.

Rok predtým vyhrala prvý duel Tampa Bay a bola z toho oslava titulu. Montreal vo finálovej sérii nemal nárok, prehral 1:4.

Od výlukovej sezóny 2004/05 sa finále hralo 18-krát. Z toho 13-krát vyhral tím, ktorý zvládol lepšie prvý duel. Historicky majú tímy, ktoré zvíťazia v prvom zápase, 75-percentnú úspešnosť v získavaní Stanley Cupu.

Bude Florida výnimkou alebo sa udeje zvyčajný scenár?

Druhá prehra - krok do hrobu

Už druhý duel môže byť pre Edmonton Oilers absolútne kľúčový a psychicky veľmi náročný. Vyhrať síce nemusia - ale vedia, že ak opäť prehrajú, ich šance na Stanley Cup sa rapídne znížia.

Len päťkrát v histórii sa vo finálovej sérii hranej na štyri víťazné zápasy radoval tím, ktorý začal dvomi prehrami. Naposledy sa to podarilo Bostonu Bruins v roku 2011. Pred nimi to zvládli Pittsburgh (2009), Montreal (1971 a 1966) a Toronto (1942).

Oilers však nestrácajú nádej, práve naopak, upokojujú sa.

"Veľa vecí sme urobili dobre. Teraz treba udržať pokoj a príliš sa neblázniť. Bol to ešte len prvý zápas," povedal podľa NHL.com útočník Ryan Nugent-Hopkins.

"Už pred finálovou sériou som povedal, že nás najlepší výkon väčšinou stačí na dobrý výsledok. Aj keď sme hrali dobre, tak sme prehrali a je dosť ťažké sa s tým zmieriť. Teraz sa ukáže, či sme schopní náš hokej posunúť o jeden či dva levely vyššie a nájsť cestu k výhre," dodal bek Mattias Ekholm.

Connor McDavid.
Connor McDavid. (Autor: SITA/AP)

Musia byť lepší

Kľúčom bude nájsť recept na brankára Sergeja Bobrovského. V prvom zápase bol famózny a postaral sa aj o to, že "olejári" šokujúco nevyužili ani jednu z piatich presiloviek.

"Už sme zažili, že proti nám brankári podali dobré výkony, ale poučili sme sa z toho. Zápas treba mať čo najviac pod kontrolou. Ak chceme hrať dobre, tak šance prídu," vyhlásil na margo brankára tréner Oilers Kris Knoblauch.

Z radov Oilers znie pozitivita, od Panthers zdržanlivosť. Vzhľadom na výsledok prvého duelu je to mierny paradox, no zodpovedá priebehu prvého stretnutia.

"Vieme, že musíme byť lepší než sme boli včera a potrebujeme napredovať, lebo Edmonton má neuveriteľné mužstvo. Majú kopec zručných hráčov. Bude to ťažké," nechal sa počuť pred druhým domácim zápasom kapitán Cats Aleksander Barkov.

Prvý zápas domácim herne úplne nevyšiel, no mohli ďakovať brankárovi. V druhom sa dá očakávať vyrovnanejší súboj vzhľadom na výkony, ktoré Panthers predvádzali v predchádzajúcich sériách.

Kto zareaguje lepšie?

Sergej Bobrovskij chytil v úvodnom stretnutí 3,74 gólov nad očakávanie. Edmonton mal 18 vysoko nebezpečných gólových príležitostí oproti šiestim floridským. Podľa webu moneypuck.com by Edmonton vyhral 903 z 1000 zápasov s rovnakým štatistickým porovnaním.

Teraz bude záležať na odpovedi. Zamáva tento duel s Edmontonom pozitívne alebo sa v tíme objavia prvé známky frustrácie, ak by bol priebeh druhého podobný a na Bobrovského by dlho nevedeli nájsť recept?

“Možno nám to hokejoví bohovia vrátili za šiesty zápas proti Dallasu, v ktorom sme si nezaslúžili vyhrať,” vraví McDavid a verí, že takáto prehra po takomto priebehu bola len jednorazovou záležitosťou.

A na to sú pripravení aj Panthers, odhodlaní predviesť lepší výkon.

"Každé víťazstvo je veľké víťazstvo, ale je to dlhá séria. Teraz sa zresetujeme, skoncentrujeme a pripravíme na ďalší zápas," sľúbil hrdina Bobrovskij.

Druhý finálový duel sa začína v noci na utorok o 2.00 SEČ.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Florida má 75-percentnú šancu na Stanley Cup. Hovorí o tom história