Ani hráči nechápu, čo dokáže. Ak Edmonton vyhrá, môže chystať McDavidovi sochu

Connor McDavid.
Connor McDavid. (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
Ondrej Rusnák|24. jún 2024 o 10:10

Siedme finále NHL sa hrá v noci na utorok.

Sezóna NHL vyvrcholí v poslednom možnom termíne na konci júna. Edmonton vyrovnal stav série proti Floride na 3:3 a môže dokonať senzačný obrat. V histórii NHL sa to podarilo iba Torontu v roku 1942.

Finále NHL, zápas číslo 7. Väčší zápas v hokeji neexistuje. Zápas, ktorý často zrodí neočakávaného hrdinu. Zápas, na ktorý sa nezabúda.

Naposledy sa zápas číslo 7 hral vo finále Stanleyho pohára v Bostone v roku 2019, keď domáce medvede podľahli „bluesmenom” zo St. Louis. Tí získali svoj prvý Stanleyho pohár v histórii. Kapitánom zdolaného tímu bol Zdeno Chára, ktorý hral aj so zlomenou sánkou.

Od roku 1993 a víťazstva Montrealu Canadiens, čaká Kanada na tím, ktorý prinesie pohár Lorda Stanleyho späť do krajiny javorového listu. Odvtedy sa do finále dostal kanadský tím šesťkrát a vždy prehral.

Florida už mohla oslavovať

Ešte pred týždňom by si na Edmonton nik nestavil ani cent. Olejári boli v sérii s pantermi z Floridy v podstate v neriešiteľnej pozícii. Prehrávali 0:3 na zápasy a proti nim stál tím, ktorý nevykazoval žiadnu slabinu.

Nepriechodný a tvrdý v defenzíve, efektívny v útoku a za celým tímom stál v úžasnej forme chytajúci brankár Sergej Bobrovskij. Florida so skúsenosťou z minuloročného finále vyzerala byť pre Edmonton skrátka, prisilná.

Otázka skôr bola, či Florida získa pohár v najrýchlejšom možnom čase už po štyroch zápasoch v Edmontone, alebo si to nechá na doma po piatom. Nakoniec je všetko inak.

Fenomenálny McDavid

V štvrtom zápase Florida prehrala vysoko 1:8 a pohodová cesta za titulom sa začala komplikovať. Štyri body za gól a tri prihrávky si pripísal Connor McDavid.

Ten po zápase neustále reportérom odpovedal, že sa sústredia na najbližší zápas a nepozerajú sa ďalej a ani za seba čo bolo.

Na Floride zatiaľ nebol dôvod na paniku, veď v piatom zápase Florida hrala doma, kde Edmonton strelil za dva duely len jeden gól a všetko bolo pripravené na oslavy.

Proti bol opäť Connor McDavid. Kapitán Edmontonu podal jeden z najlepších výkonov v už beztak, skvelej kariére. Dva góly dal sám, na dva ďalšie prihral.

McDavid získal vo finálovej sérii zatiaľ 11 bodov a jeho výkony dodali Edmontonu sebavedomie urobiť niečo so sériou od stavu 0:3. Vo finále naplno dokazuje, že od čias Wayna Gretzkého a Maria Lemieuxa, v hokeji nebol dominantnejší hokejista.

V doterajšom priebehu play off získal 42 bodov a len päť ho delí od vyrovnania Gretzkého bradatého rekordu z roku 1985.

Sami hráči NHL niekedy nechápu, v akej rýchlosti vie McDavid viesť puk, kľučkovať, prihrávať či strieľať. Všetko s absolútnou ľahkosťou. Práve pre magické zručnosti dostal prezývku McJesus, ktorá presne vystihuje jeho hru.

Je veľmi pravdepodobné, že Conn Smythe Trophy, cenu za najlepšieho hráča play off získa aj keby Edmonton nedokázal dokonať obrat v sérii. V prípade výhry však môžu v Edmontone McDavidovi začať stavať sochu pred štadiónom a chystať vyvesenie dresu vedľa Gretzkého.

Už dlho totiž jeden hráč neurobil taký významný rozdiel vo výkonnosti jedného tímu ako to ukazuje kapitán olejárov. Druhý najlepší útočník kanadského tímu Leon Draisaitl sa totiž vo finále ešte gólovo nepresadil.

Zápas, ktorý môže potvrdiť McDavidovu nesmrteľnosť a nadvládu nad ostatnými, sa hrá v noci na utorok od 2.00 h.

Pavúk play-off NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ani hráči nechápu, čo dokáže. Ak Edmonton vyhrá, môže chystať McDavidovi sochu