Renomovaný skaut zverejnil rebríček draftu. Nemca má pred Slafkovským

Šimon Nemec proti Kazachstanu počas MS v hokeji.
Šimon Nemec proti Kazachstanu počas MS v hokeji. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|6. jún 2022 o 16:13

Scott Wheeler zaradil do najlepšej stovky až štyroch Slovákov.

NEW YORK. Scott Wheeler z magazínu The Athletic zverejnil svoj finálny rebríček draftu NHL 2022. Zoradil v ňom 100 mladých hráčov, vrátane štyroch Slovákov.

Najvyššie postaveným je Šimon Nemec, ktorého Wheeler zaradil na druhé miesto. Juraj Slafkovský bol zaradený až na piatu priečku.

Na 21. mieste je Filip Mešár a na 67. figuruje Adam Sýkora. Medzi 88 hráčmi, ktorí sa do rebríčka nevošli, sú aj Servác Petrovský s Alexom Šotekom.

Wheeler jednotkou neprekvapil. Na prvé miesto zaradil centra Shanea Wrighta. Za druhým Nemcom je Logan Cooley a na štvrtom mieste je Matthew Savoie.

Prvú desiatku dopĺňa český obranca Jiříček, Fíni Kemell a Lambert, Švéd Lekkerimäki a Američan Howard.

Najlepší obranca od Zdena Cháru

Wheeler žasol nad faktom, že 18-ročný Nemec má ako obranca už 65 bodov v 112 zápasoch medzi mužmi.

Považuje ho za najlepšieho zadáka v tomto draftovom ročníku. Play off v Nitre a majstrovstvá sveta, kde hral aj proti hráčom z NHL, mu to len potvrdili.

Nemca označil za hráča, ktorý vie hrať vo všetkých troch pásmach, organizovať hru, štartovať a viesť protiútoky. Chválil aj jeho korčuľovanie na hranách a štvorsmernú mobilitu. Pravidelne oklame súpera, čo sa podľa Wheelera prelína s jeho vyspelosťou, ktorá je vzácna v tejto vekovej kategórii.

"Nepovedal by som, že je dynamický ofenzívny typ hráča, ale vidím v ňom množstvo pokoja a talentu. Vie kedy a ako má zatlačiť smerom dopredu a zároveň kedy ostať vzadu a brániť."

Jeho výhodou je podľa skauta z magazínu The Athletic jeho veľkosť, usporiadaná hra a to, že hrá na pravú stranu.

"Očakávam, že sa stane najlepším slovenským obrancom od Zdena Cháru a skutočným obrancom číslo 2 (možno aj číslo 1), ktorý hrá efektívny, účinný a moderný hokej."

Slafkovský svoj štýl nemení

Juraj Slafkovský predstavuje kombináciu šikovnosti a veľkosti, ktorá zaujme mnohých trénerov a skautov.

Najužitočnejší hráč ZOH je jeden z najťažších hráčov draftu, ale aj tak hrá s ľahkosťou a zaujme šikovnými rukami, ktoré majú väčšinou menší hráči.

"Má veľký rozsah a plynulý záber, čo z neho robí nebezpečného hráča z protiútokov. Pôsobivé sebavedomie s pukom mu pomáha udržať ho dlhšie (niekedy až na škodu) a útočiť od mantinelov až ku stredu."

Tím, ktorý si ho vyberie, podľa Wheelera staví na jeho vysoký strop.

Novinár je fanúšik jeho prístupu. Páči sa mu, že hrá svoj štýl a útočí s pukom pod kontrolou aj proti ťažším súperom.

Wheeler vidí istý risk spojený s jeho veľkosťou. Napriek tomu, že ho má až na piatom mieste, je si vedomý, že môže patriť k dvom alebo trom najlepším hráčom ročníka.

Mešár má na prvé kolo

Filip Mešár svoju 21. pozíciu v rebríčku nestratil. Wheeler si všimol, že v rebríčkoch iných skautov padol, ale mohlo to byť spojené s tým, že jeho sezóna skončila skôr.

Mešára zhodnotil ako výborného korčuliara, ktorý prosperuje s pukom na hokejke, vie hrať v rohoch, ale aj v strede pásma. Vie využiť priestor, aby do neho dostal puky alebo aby použil jeho všestrannú a klamlivú strelu.

"Je to hráč, ktorý sa aktívne zapája a využíva svoju rýchlosť, aby zrýchlil tempo alebo dobehol voľný puk. Videl som ho ukázať šikovnosť levelu NHL počas jedného striedania a vyhrať sériu súbojov o puk v ďalšom," chválil Slováka skaut.

Filip Mešár (v strede) v drese HK Poprad.
Filip Mešár (v strede) v drese HK Poprad. (Autor: TASR)

Wheeler vyjadril aj obavu. Bojí sa, že Mešár nemá ofenzívnu dimenziu jeho hry, vďaka ktorej by vedel lámať zápasy a zároveň nemá veľkosť na to, aby sa stal top hráčom v NHL.

Stále ho ale vidí ako kandidáta na prvé kolo, ktorý ponúka kombináciu zručností a korčuliarskych schopností.

Amerika by mu mohla vyhovovať

Slová chvály zožal aj Adam Sýkora, ktorý v Nitre popri Šimonovi Nemcovi očaril mnoho skautov. Wheeler ho vidí ako 67. najlepšieho dostupného hráča.

"Sýkora je úpenlivo zameraný na to, aby sa dostal k voľným pukom a vymyslel čím viac z jeho príležitostí," hovorí novinár.

Wheeler očakáva, že Slovákovi by ešte viac mohol vyhovovať Severoamerický štýl hokeja na malom klzisku. Draft prebehne 7. a 8. júla v kanadskom Montreale.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Renomovaný skaut zverejnil rebríček draftu. Nemca má pred Slafkovským