Slovenské kluby pristúpili k zmene. Chránič krku bude povinný vo všetkých súťažiach

Fotka zo zápasu HK Nitra - Spišská Nová Ves.
Fotka zo zápasu HK Nitra - Spišská Nová Ves. (Autor: TASR)
Sportnet|3. sep 2024 o 14:23

Podľa nariadenia IIHF budú chrániče krku povinné aj na všetkých medzinárodných podujatiach.

BRATISLAVA. Nosenie chrániča krku bude od sezóny 2024/2025 povinné vo všetkých súťažiach riadených Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH) bez ohľadu na vek hráčov.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) upravila pravidlá v reakcii na úmrtie hráča v britskej súťaži, ale aj na iné život ohrozujúce situácie, ktoré sa diali na ľadových plochách.

Doposiaľ bola povinná ochrana krku vo všetkých súťažiach, ktoré sa riadia pravidlami IIHF, ale s obmedzením na vek hráča.

Od sezóny 2024/2025 bude táto povinnosť platná už pre všetkých hráčov v našich seniorských súťažiach – Tipos Extraliga, TIPOS Slovenská hokejová liga a Slovenská ženská hokejová liga, v prípade 2. Slovenskej hokejovej ligy od 1.1.2025, čo schválili aj ligové rady jednotlivých súťaží.

„Sme radi, že slovenské kluby pristúpili k tejto zmene zodpovedne a proaktívne zavádzali nosenie chráničov krku už vlani.

Od novej sezóny bude síce nosenie chrániča krku povinnosťou, ale po komunikácii v rámci Ligových rád sme dostali informáciu, že kluby s týmto krokom nemajú problém.

Verím, že aj hráči si na túto povinnosť rýchlo zvyknú, keďže prínos v podobe ochrany zdravia a zvýšenia bezpečnosti je nevyčísliteľný,“ povedal manažér Športového oddelenia SZĽH Rastislav Konečný. 

Podľa nariadenia IIHF budú chrániče krku povinné aj na všetkých medzinárodných podujatiach, vrátane Zimných olympijských hier a IIHF Majstrovstiev sveta.

Informáciu priniesol v tlačovej správe Slovenský zväz ľadového hokeja.

Prečo je chránič krku dôležitý?

Krk je jednou z najzraniteľnejších častí tela hokejistu. Pri vysokorýchlostnom a fyzicky náročnom športe, akým je hokej, môže dôjsť k rôznym typom zranení, vrátane porezania korčuľou. Tieto zranenia môžu byť mimoriadne nebezpečné a v extrémnych prípadoch až život ohrozujúce.

Chránič krku môže hráčom poskytnúť dodatočnú ochranu pred týmto typom zranení a minimalizovať riziko závažných následkov. Moderné chrániče krku sú navyše vyrábané z ľahkých a jemných materiálov, ktoré hráča pri pohybe a hre nijako neobmedzujú. 

Povinné nosenie chrániča krku poskytuje hráčom väčší pocit bezpečia aj z psychologického pohľadu. Hráči, ktorí vedia, že sú chránení pred vážnymi zraneniami, môžu hrať s väčšou sebaistotou a sústrediť sa viac na samotnú hru, čo zlepšuje ich výkon.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Slovenské kluby pristúpili k zmene. Chránič krku bude povinný vo všetkých súťažiach