Rasovo urážal svojho zverenca tmavej pleti, následne pôsobil v KHL. Teraz sa vracia do zámoria

Bill Peters
Bill Peters (Autor: TASR/AP)
SITA|31. aug 2023 o 16:29

Trénerovi sa nepáčila hudba, ktorú hokejista púšťal v kabíne.

LETHBRIDGE. Kanadský hokejový tréner Bill Peters bude pôsobiť v Severnej Amerike prvýkrát od roku 2019, keď odstúpil z funkcie kouča tímu Calgary Flames zo zámorskej NHL pre kontroverziu ohľadom jeho správania sa voči hráčovi tmavej pleti.

Päťdesiatsedemročný odborník podpísal viacročnú zmluvu s klubom Lethbridge Hurricanes z kanadskej juniorskej WHL.

Kouča pred štyrmi rokmi obvinil kanadský útočník s nigérijským pôvodom Akim Aliu, že počas spoločného pôsobenia v tíme Rockford IceHogs (AHL) v sezóne 2009/2010 jeho vtedajší tréner Peters pravidelne verbálne narážal na jeho farbu pleti, pretože sa mu nepáčila hudba, ktorú si púšťal v kabíne.

Aliu priznal, že to bola forma jeho rebélie voči Petersovi, ktorý mal neskôr požiadať vedenie organizácie o preradenie mladíka do nižšej súťaže ECHL.

K Aliuovi sa neskôr pridali ďalší niekdajší zverenci Petersa, medzi nimi aj český obranca Michal Jordán, ktorý pod jeho vedením hrával v tíme Caroline Hurricanes.

Po odchode z profiligy Peters trénoval dve sezóny Avtomobilist Jekaterinburg v ruskej KHL.

Podľa jeho nového zamestnávateľa kormidelník absolvoval školenie proti rasizmu a spolupracoval s agentúrou Shades of Humanity, ktorá sa zaoberá inklúziou, diverzitou a rovnosťou.

Príchod Petersa do Lethbridge odobril aj komisár WHL Ron Robison.

"Na základe dôkladného prieskumu a záväzku od Billa, že bude naďalej rozvíjať svoju osobnosť a vyhýbať sa rasizmu, sme usúdili, že je pripravený na trénerský návrat do WHL.

Bill sa chce ďalej vzdelávať v tejto oblasti," uviedol Robinson. Samotný Peters podľa jeho slov "pochopil, čo urobil a pracoval na svojej náprave".

Peters sa údajne snažil nedávno stretnúť s Aliuom a ospravedlniť sa mu, ale niekdajší hráč extraligovej Banskej Bystrice to odmietol.

Vraj po takom dlhom čase mu nemá čo povedať. "Úprimne, keby som vtedy nič nepovedal, že stále by trénoval v NHL.

Schvaľujem druhé šance, ale iba vtedy, keď sú zaslúžené," uviedol Akim Aliu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»WHL»Rasovo urážal svojho zverenca tmavej pleti, následne pôsobil v KHL. Teraz sa vracia do zámoria