Arizona Coyotes by mali hrať v aréne s 5000 divákmi. Marchand ich vysmial

Arizona Coyotes.
Arizona Coyotes. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|28. jan 2022 o 10:50

Coyotes sú v kríze a hľadajú riešenie, ako z nej vyjsť.

PHOENIX. Arizona Coyotes sú v pokročilých štádiách dohody s Arizonskou štátnou univerzitou a správcami ich arény.

Novú multifunkčné univerzitné priestory by chcel klub z NHL používať ako svoj dočasný domov. Aréna stále nie je postavená, dokončená by mala byť na jeseň.

Podľa novinára Craiga Morgana Coyotes rokujú o trojročnej zmluve s možnosťou predĺženia o rok. Klub reaguje na momentálne problémy spojené s vysťahovaním z Gila River Areny.

Kapacite sa smejú 

Univerzitná aréna bude mať kapacitu iba 5000 divákov, čo by bolo jednoznačne najmenej zo všetkých tímov NHL. V tejto sezóne je najmenšia Canada Life Centre vo Winnipegu s miestami pre 15 294 divákov.

Niektorí ľudia posmešne skonštatovali, že to nebude problém. Zápasy „kojotov“ nebývajú vypredané.

Na Twitteri si z nich vystrelil aj elitný hráč Bostonu Brad Marchand: „Jediný spôsob, ako dostanú 5000 fanúšikov na ich zápasy je ten, že 4500 lístkov dajú zadarmo.“

V tejto sezóne však percentuálne i tak nie sú najhorší. Menej divákov chodí na zápasy Ottawy a Buffala. 

V pláne majú vlastnú arénu

Rozhodnutie hrať zápasy na univerzitnej pôde by malo byť len dočasným riešením. Medzitým klub čaká na schválenie a následné vybudovanie novej permanentnej arény, ktorá by sa mala nachádzať na južnom brehu rieky Rio Salado v meste Tempe, východne od Phoenixu. 

Momentálne hrá Arizona svoje domáce zápasy v meste Glendale v Gila River aréne pre 17 125 divákov. Po tejto sezóne im končí zmluva, ktorú s nimi mesto nepredĺži. Do 30. júna 2022 ju musí klub opustiť.

Hráči Arizony Coyotes.
Hráči Arizony Coyotes. (Autor: TASR/AP)

NHL im fandí

S používaním univerzitnej arény by nemusela mať problém ani samotná NHL. 

„Pre arény máme nejaké štandardy, ale budeme sa snažiť pomôcť klubu s úspešným prechodom na nové miesto,“ povedal komisár NHL Bill Daly. „Máme isté pravidlá, ale nemyslím, že sú tak striktné, že by to nebolo možné vyriešiť.“

NHL a hráčska asociácia začali diskusie ohľadom tohto rozhodnutia. Stále je na mieste mnoho otázok a nejasností.

Šéf NHL Gary Bettman je známy svojou podporou hokeja v Arizone: „Coyotes nikam neodchádzajú. Áno, menia arénu, ale ostanú v oblasti Phoenixu,“ povedal v decembri.

Budúcnosť v Arizone vidí aj samotné vedenie klubu.

Budú až druhoradí

Ak sa nakoniec budú sťahovať do univerzitných priestorov, čakajú ich viaceré prekážky.

Coyotes budú musieť mať vlastné tréningové priestory kvôli pravidlám univerzitnej NCAA, ktoré im neumožnia využívať priestory univerzitného tímu Sun Devils na trénovanie. Klub si bude musieť vytvoriť vlastné, ktoré by mali stáť 15 až 20 miliónov dolárov. 

Problémy sa črtajú aj pri tvorbe budúceho rozpisu zápasov. Prioritu bude mať školský tím, ktorý má domáce súboje výlučne v piatok a sobotu večer. V sezóne 2022/23 je to dohromady 24 zápasov. 

Aréna bude plná podujatí. Zo športov tam okrem hokeja bude aj wrestling či gymnastika, ale naplánované sú aj koncerty, konferencie či mládežnícke súťaže.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Arizona Coyotes by mali hrať v aréne s 5000 divákmi. Marchand ich vysmial