Do Siene slávy pribudli nové mená, vrátane člena Triple Gold Clubu

Bývalý švédsky hokejista Henrik Zetterberg sa stal členom Siene slávy IIHF.
Bývalý švédsky hokejista Henrik Zetterberg sa stal členom Siene slávy IIHF. (Autor: Reuters)
TASR|28. máj 2023 o 16:20

Stalo sa tak počas MS v hokeji 2023 v Tampere a Rige.

TAMPERE. Bývalý švédsky útočník Henrik Zetterberg, americký obranca Brian Leetch a francúzsky brankár Cristobal Huet pribudli v nedeľu do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Počas slávnostného ceremoniálu v dejisku MS v Tampere uviedli do hokejovej dvorany aj kanadskú útočníčku Caroline Ouelletteovú a in memoriam britského brankára Jimmyho Fostera.

Ako informoval oficiálny web IIHF, medzi ocenenými bola aj bývalá rozhodkyňa Sandra Dombrowská (Freyová) zo Švajčiarska. Tá v roku 1992 ako prvá žena v histórii rozhodovala finále MS hokejistiek.

V kategórii budovateľov ocenili Kalerva Kummolu, ktorý zastával 18 rokov post viceprezidenta IIHF. Cenu Paula Loicqa za prínos svetovému hokeju získal ďalší Fín Kimmo Leinonen - bývalý PR manažér, marketingový riaditeľ IIHF a technický delegát, ktorý sa podieľal na štyroch ZOH a štrnástich MS.

Cenu Richarda "Bibiho" Torrianiho pre hokejistu z krajiny mimo svetovej špičky dostal bývalý maďarský obranca Viktor Szélig.

Štyridsaťdvaročný Zetterberg je člen elitného Triple Gold Clubu (zlatej trojkoruny), v roku 2006 vybojoval so švédskou reprezentáciou zlato na ZOH i MS a o dva roky neskôr získal s Detroitom Stanleyho pohár v NHL.

V zbierke má aj striebro spod piatich kruhov (2014) a z MS striebro (2003) a dva bronzy (2001 a 2002). V NHL bol verný iba Red Wings, celkovo vrátane základnej časti a tiež play-off odohral 1219 zápasov a získal bodov 1080 (394+686).

Päťdesiatpäťročný Leetch sa tešil s reprezentáciou USA zo zisku striebra na ZOH 2002 v Salt Lake City. S národným tímom triumfoval aj na Svetovom pohári 1996, o dva roky skôr získal s New Yorkom Rangers slávny Stanleyho pohár.

V NHL hraj aj za Toronto a Boston, v 1205 stretnutiach základnej časti si pripísal 781 bodov (247+781) a ďalších 97 (27+70) dosiahol v 95 dueloch play-off.

O osem rokov mladší Huet ukončil v roku 2017 po domácich MS v Paríži dvadsať rokov trvajúcu reprezentačnú kariéru, o rok neskôr sa v drese Lausanne rozlúčil aj s aktívnou hráčskou činnosťou.

V roku 2010 sa radoval so Chicagom so zisku Stanleyho pohára, získal ho ako prvý Francúz v histórii. Dokopy štartoval na trinástich MS a dvoch ZOH.

Štyridsaťštyriročná Ouelletteová získala štyrikrát zlato na ZOH (2002-2014), na MS triumfovala šesťkrát a šesťkrát dobyla s národným družstvom striebro.

Foster vybojoval v roku 1936 s Veľkou Britániou prekvapujúce zlato na ZOH v Garmisch-Partenkirchene. Vtedy sa hrali zároveň ako MS, z ktorých má aj strieborné kovy z rokov 1937 a 1938.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Do Siene slávy pribudli nové mená, vrátane člena Triple Gold Clubu